Sosyal Medya

RÖPORTAJ

Ceyhan Mumcu: Can Dündar 15 Temmuz'u biliyordur

Uğur Mumcu’nun kardeşi Ceyhan Mumcu, Cumhuriyet Gazetesine yönelik operasyonla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.



2012 MÄ°T operasyonundan bu yana açık açık Fetullahçı Terör Örgütü ile birlikte hareket eden, dahası PKK'nın hendek siyasetine açık destek veren, DHKP-C terörü ile uyumlu bir gazetecilik sergileyen Cumhuriyet Gazetesine 31 Ekim gecesi bir operasyon düzenlendi.

Bu operasyon sonucunda 9 Cumhuriyet yöneticisi ve yazarı tutuklandı. Peki Cumhuriyet ile yaşıt bir gazete nasıl terör örgütlerinin kara propaganda aracı haline geldi?

Bu soruları Türk solunu ve Cumhuriyet Gazetesini yıllardır yakından takip eden, UÄŸur Mumcu'nun kardeÅŸi, yazar, siyasetçi, serbest avukat Ceyhan Mumcu cevapladı.

"HÄ°KMET ÇETÄ°NKAYA'NIN GYV'DE NE İŞİ VAR?"

-Cumhuriyet Gazetesi'ni hep Fetullah'a düÅŸman olarak bilirdik. FETÖ-Cumhuriyet iÅŸbirliÄŸi ne zaman baÅŸladı? 

Hikmet Çetinkaya hemen her gün Fetullah'ı eleÅŸtiren yazılar yazıyordu. Ama Ergenekon davası baÅŸladığı zaman onun da tavırları deÄŸiÅŸti. Avukatların tutumlarına paralel olarak Gülen'i nedense bir tehlike olarak görmemeye baÅŸladı. Hatta onların Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'na gittiÄŸini sonradan öÄŸrendik.

"FETÖ'NÜN Ä°LK SUÇU CUMHURÄ°YET'Ä°N BOMBALANMASI!"

-O dönemde Cumhuriyet Gazetesi de bombalanmıştı sanırım? 

FETÖ ile iÅŸlediÄŸi ilk suç olarak farklı farklı eylemler gösterilir. Bence FETÖ'nün ilk eylemi Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasıdır. Cumhuriyet'e 3 adet bomba atıldı ve kimse ölmedi. Aynı ekip Danıştay saldırısını da yaptı. Gülen örgütünün suç iÅŸlediÄŸi ilk tarih odur. Hikmet Çetinkaya gibi FETÖ'yü yıllarca yakından takip edenler "biz dememiÅŸtik" demesi gerekirken Fetullahçılarla bir ittifaka baÅŸladı.

"AKIN ATALAY FETÖ SAVCILARIYLA Ä°ÅžBÄ°RLİĞİ Ä°ÇÄ°NDEYDÄ°"

-Bugün Cumhuriyet'in sahibi olan Akın Atalay o dönemde Cumhuriyet'in avukatıydı. O da bu FETÖ gerçeÄŸini görmedi mi?

FETÖ-Cumhuriyet ittifakı ilk kez 20 Ekim 2008'de Ergenekon davası baÅŸladığında iyice ayyuka çıktı. Åžimdi Can Dündar ile birlikte Akın Atalay ve Bülent Utku Ergenekon mahkemesinde FETÖ savcılarıyla iÅŸbirliÄŸi halindeydiler. Akın Atalay Ergenekon davalarında tam bir savcı yardımcısı gibiydi. Bizi de hasım gibi gördüler. Akın Atalay'ı o döneme kadar tanımazdık. Avukat olarak adı geçmeye baÅŸladı.

"Ä°LHAN SELÇUK KALP KRÄ°ZÄ° GEÇÄ°RÄ°NCE GAZETEYÄ° ELE GEÇÄ°RDÄ°LER"

-Akın Atalay ve ekibi gazeteyi nasıl ele geçirdi? 

Ergenekon kumpaslarında gözaltına alınan Ä°lhan Selçuk gözaltına alındı serbest bırakıldı ve bir hafta sonra kalp krizi geçirdi. Gazetenin yönetimi tamamen Ä°brahim Yıldız'ın kontrolüne geçti. Ben o zaman Ä°brahim Yıldız'a gittim konuÅŸtum.

Bana çok soÄŸuk davrandı. Bu avukatlar kimdir, nerden buldunuz, nasıl bir savunma yapıyorlar, dedim. Ä°lham Selçuk ve Balbay mahkum olsa avukatların umurlarında deÄŸil. Gürbüz Çapan da yazar yapılmıştı. Onların aleyhinde bir tutum takınıyorlardı.

O karışıklıkta Ä°brahim Yıldız kanalıyla Akın Atalay ve ekibi iÅŸbaşına geldi. Mustafa Balbay'ın yazılarına son verdiler. ABD bursuyla yetiÅŸmiÅŸ olan ve biraz PKK'ya sempati duyan Utku Çakıröz geldi. Çakıröz o yollardan CHP'den milletvekili oldu.

Balbay'ın yerine Erdem Gül'ü getirdiler. Ä°lhan Selçuk'un kalp krizi geçirmesinden doÄŸan yönetim boÅŸluÄŸu ile Akın Atalay ve avukatlar bugünkü yayın çizgisini oluÅŸturacak yönetimi biraraya getirdi. Alev CoÅŸkun'un da iÅŸine son verdiler.

"CAN DÜNDAR Ä°LE AKIN ATALAY FETÖ'YE DESTEĞİ ARTIK GÄ°ZLEMÄ°YOR"

-Akın Atalay ile Can Dündar ne zaman birlikte hareket etmeye baÅŸladı? 

Can Dündar ile Akın Atalay paralel görüÅŸte insanlar. Can Dündar Ergenekon yalanı konusunda Mehmet Baransu ile aynı görüÅŸteydi. Hatta Ergenekon hakkında çok da ağır yazılar yazmıştır. Åžimdi artık iliÅŸkilerini saklamıyor. Dün gördüm Akın Atalay ÅŸöyle demiÅŸ: "Cemaat maÄŸdur, kim maÄŸdursa onun yanındayız." FETÖ ile ittifak yaptıklarını artık saklamıyorlar.

"CAN DÜNDAR BENCE 15 TEMMUZ DARBESÄ°NÄ° BÄ°LÄ°YORDU"

-Can Dündar 15 Temmuz darbesinden kısa süre önce görevi bırakıp yurtdışına çıktı? Darbeyi biliyor muydu?

Bence Can Dündar darbeyi biliyordur. Darbe baÅŸarısız olsa başım derde girer diye düÅŸünerek yurtdışına çıkmış olabilir. Bunu bilmemesine imkan yok.

"CUMHURÄ°YET YÖNETÄ°MÄ° FETÖ'DEN ÇOK ARKASINDAKÄ° GÜCE OYNADI"

-Akın Atalay ve Can Dündar bugün yurtdışında. FETÖ'nün baÅŸarısız olacağını tahmin edememiÅŸler miydi? 

ABD'nin bugünkü maÅŸası Fetullahçılar. FETÖ'den daha çok kendilerini ABD'ye beÄŸendirmeye çalıştılar. Fetullah da "Madem ABD güçlü. Safımızı orada tutalım" diyordu. Cumhuriyet de Fetullahçılardan daha çok Fetullahçıların arkasındaki güce oynadı. Kaçma konusuna gelince. Yurtdışına kaçan ÅŸimdilik hesabını veremeyeceÄŸini bildiÄŸi için kaçar. Kendinden emin olan gelir hesabını verir.

"AKIN ATALAY MAL VARLIÄžINI SATARAK KAÇTI, DÖNMEYEBÄ°LÄ°R"

-Akın Atalay'ın tekrar yönetime gelme ihtimali yok mu?

Elbette ÅŸartlar uygun olduÄŸunda gelip mahkemede ifade verip vakfı yönetmeye devam etmek ister. Ama gelmeme ihtimali de var. Giderken mal varlığını sattığı ve tasfiye ettiÄŸine göre gelmeme ihtimali de var.

"CAN DÜNDAR MUMCU BELGESELÄ° YAPMAK Ä°STEDÄ° AÄ°LE REDDETTÄ°"

-Can Dündar ile en son ne zaman görüÅŸtünüz? 

UÄŸur Mumcu belgeseli yapmak istiyordu. Benimle ve Güldal Mumcu ile görüÅŸtü. Güldal, belgeseli onun yapmasını uygun görmedi.

"GÜLEN PERÄ°NÇEK'E 5 MÄ°LYON LÄ°RA TEKLÄ°F ETTÄ°"

-Fetullah Gülen ile geçtiÄŸimiz aylarda sonuçlanan bir davanız vardı. Sizi neden dava ettiler?

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı yetkilileri 2005-2006'da DoÄŸu Perinçek'i davet etmiÅŸ. Hatta 5 milyon lira teklif etmiÅŸler. Hatta Erol Mütercimler demiÅŸ ki "Sana bunlar para verecekler Gülen ile görüÅŸürsen. 5 milyon dolardan aÅŸağı isteme, seçimlere gireceksin, partinin parası yok". Amaç da Gülen'in hoÅŸgörüsünü, her kesimden insanla görüÅŸtüÄŸünün propagandasını yapmak. Ben bunu deÅŸifre ettim diye bana dava açtılar. Davayı kazandılar. Beni icraya verdiler. 17/25 Aralık'tan sonra Yargıtay bozdu.

"CUMHURÄ°YET'E ÇUVALLA PARA NEREDEN GELÄ°YORDU?"

-FETÖ ile Cumhuriyet arasında gizli bir ortaklık iliÅŸkisi olabilir mi?

Gizli ortak var mıdır bilmiyorum ama ÅŸunu biliyorum. Samanyolu TV kapandığı zaman Nazlı Ilıcak "biz artık Cumhuriyet okuyacağız, bizim gazetemiz Cumhuriyet olmuÅŸtur" dedi. Hatta o açıklamayı duyunca "Nazlı Ilıcak Cumhuriyet okuyorsa ben okumuyorum" dedim.

Nazlı Ilıcak ve UÄŸur Mumcu mücadeleleri çok meÅŸhurdur 12 Eylül öncesi. Ä°brahim Yıldız "Cumhuriyet'e çuvallarla para geliyordu" demiÅŸti. O para nereden geliyor, kim gönderiyor araÅŸtırmak lazım.

"CUMHURÄ°YET YAZARLARI DA BU DURUMDAN SUÇLU"

-Cumhuriyet yazarları neden bu yönetim tarzına göz yumuyor?

Cumhuriyet gazetesinde tiraj ve ilan gelirleri bir türlü iyi gitmiyor. Tiraj ve ilan alırız diye seyirci kaldılar. Emre Kongar bir FETÖ'cü deÄŸildir. Kongar'a sorsan "Ben gazeteye gitmiyorum, yönetime karışmıyorum" der. Yazarların direnecek gibi olanlarını atıyorlar. DiÄŸerleri de nereden iÅŸ bulurum diye devam ediyor. Gazetenin bu hale gelmesinden Ali Sirmen ve Orhan Bursalı da sorumludur. UÄŸur Mumcu olsa direnirdi. Mumcu olsa gazete bu hale gelmezdi.

"ABD FETÖ'YÜ SATARSA FETULLAH'I Ä°LK HASAN CEMAL VE CENGÄ°Z ÇANDAR SATAR!"

-Yolu bir dönem Cumhuriyet'ten geçen Hasan Cemal ve Cengiz Çandar gibi sol liberallerin FETÖ ile birlikte hareket etmesine ne diyorsunuz?

ABD "bu FETÖ'den biz de bıktık" derse bunlar hemen fikir deÄŸiÅŸtirirler. Hatta "bu Fetullahçılar ne hainmiÅŸ" diyerek bunların üzerine giderler. ABD desteÄŸini çözmeden FETÖ'yü çözemezsiniz.

"CUMHURÄ°YET ÖZELEÅžTÄ°RÄ° YAPMALI AMA ÇOK ZOR"

-Cumhuriyet'te ÅŸimdi neler olabilir?

Vakıfın eski yönetimi geri gelebilir. Çünkü ÅŸu anki yönetim yurtdışına kaçtığı ortada. Balbay'lar geri dönebilir. Ama ciddi bir özeleÅŸtiri yapmadıktan sonra ben çok ümitli deÄŸilim. Buraya nasıl geldik diye sorgulamaları gerekir.

Cumhuriyet'in eski günlerine döneceÄŸi konusunda çok ümitli deÄŸilim. Çünkü bu yayın siyasetinin deÄŸiÅŸmesine karşı bir direnme yok. Hepsi "bana dokunmuyorlarsa karışmam" anlayışında. Düzeleceklerini zannetmiyorum.

"FETÖ, MUMCU SUÄ°KASTÄ°NÄ° BÄ°LE KULLANDI"

-UÄŸur Mumcu suikastinin üzerinden 24 yıl geçti. Hangi bulgulara ulaÅŸtınız?

ABD'nin talimatı ve organizasyonu ile yapıldığını, MOSSAD tarafından kurgulandığını ve islami görünümlü kiÅŸilere yaptırıldığı sonucuna ulaÅŸtım. FETÖ'cüler daha sonra UÄŸur Mumcu suikasti ile ortaya çıkan Tevhit Selam örgütünü kullanarak bir çok yasadışı dinleme yaptı.

Hatta bu davadan yargılanan emniyet müdürü "CHP'li Mahmut Tanal bizi desteÄŸe geldi ama UÄŸur Mumcu'nun abisi Ceyhan Mumcu gelmedi. Artık Ceyhan Mumcu'nun TV'lerde konuÅŸma hakkı yok" dedi. Ben de o açıklamalara gülüyordum. O açıklamayı yapanlar ÅŸimdi tutuklu yargılanıyor.

"MUMCU SUÄ°KASTÄ°NDE FETÖ ARACI OLARAK MI KULLANILDI"

-UÄŸur Mumcu suikastinde FETÖ parmağı olduÄŸu yönünde ÅŸüpheleriniz var mı? 

Mesela FETÖ'nün eski emniyet imamı bir haber kanalında "UÄŸur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı FETÖ araç kullanılarak öldürüldü" dedi. Ben de kendisine haber gönderdim. Deliliyle konuÅŸmalı çünkü UÄŸur Mumcu benim kardeÅŸim. Böyle bir iddiayı geçiÅŸtiremiyorum.

"15 TEMMUZ'U TÜRKÄ°YE'NÄ°N DÄ°NAMÄ°ZMÄ° ÖNLEDÄ°"

-15 Temmuz darbe giriÅŸimi hakkında ne düÅŸünüyorsunuz?

27 Mayıs'ı, 12 Mart'ı, 12 Eylül'ü çok iyi bilirim. 15 Temmuz darbe giriÅŸimi çok farklı bir hareket. Ben ABD'nin düÄŸmeye bastığına çok önemli delillere ulaÅŸtım. ABD sahiden darbenin baÅŸarılı olmasını istiyordu. Ama Türkiye'nin dinamizmi bunu önledi. Bunun yanında ÅŸunu da söylemek gerekir. ABD Türkiye ordusundan rahatsız. Ä°stediÄŸini yaptıramadığı için Türk ordusundan ÅŸikayetçi.

"TÜRKÄ°YE'DE BELLERÄ° KIRILDI AMA BATI'DA KISA VADEDE OPERASYON YAPABÄ°LÄ°RLER"

-FETÖ gücünü büyük ölçüde yurtdışına taşıdı. Örgütün geleceÄŸini nasıl görüyorsunuz?

Kısa dönemde yurtdışında etkili olabilirler. AB'de suçluların iadesi uygulanmıyor. O korumayı kazandılar. Ama ABD'ye güvenilmez. Yeni ABD yönetimi kendisine yeni bir maÅŸa bulursa dünyada da etkilerini yitirirler ve biterler. Türkiye'de ise belleri kırıldı. Ne hallere düÅŸtüler. Operasyon güçleri kalmadı.

İsa Tatlıcan/Sabah

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.