Sosyal Medya

GÃœNCEL

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Tek tek ilgileneceğim!

Türkiye'nin 81 ilindeki öğretmenlerin eğitim ve öğretim alanındaki fikir, proje ve önerilerini, Milli Eğitim Bakanlığı'na iletebilmeleri için hayata geçirilen "Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir" projesi Bakanlığın Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.



Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, projeyi öÄŸretmenlerin fikirlerini doÄŸrudan alabilmek için hayata geçirdiklerini belirterek, bu kapsamda daha müreffeh bir okul yapısının oluÅŸmasını, daha mutlu ve baÅŸarılı öÄŸrencilerin yetiÅŸmesini amaçladıklarını ifade etti. Benzer fikirler ortaya koyan öÄŸretmenlerin bir araya gelebilmesi için dijital ortamların oluÅŸturulacağını bildiren Selçuk, sunulan öneri ve projelerin hem tek tek hem de gruplar halinde inceleneceÄŸini anlattı.

Projede, öÄŸretmenlerle birlikte okul liderlerinin desteÄŸine de ihtiyaç olacağını dile getiren Selçuk, sunulan fikirlerin okul, ilçe ve il düzeyinde hayata geçirilebileceÄŸini vurguladı.

"PROJE ÇÖPLÜÄžÜ OLUÅžTURMAK Ä°STEMÄ°YORUZ"

Selçuk, fikirlerin hayata geçirilebilmesi için oluÅŸturulacak projelerin birbirini destekler durumda olmalarının önemine iÅŸaret ederek, "Bizim için bir proje çöplüÄŸü oluÅŸturmak elbette istenmeyen bir durum. Önemli olan yaptığımız her iÅŸin birbirini destekleyici, birbirini bir sonraki projeye hazırlayan, hem uluslararası hem de ulusal düzeyde katkı saÄŸlayan çalışmalar olması. Aksi takdirde birbirinden bağımsız, baÄŸlantısız binlerce proje sadece vakit kaybına ya da bir sinerji oluÅŸturamayacak enerji kaybına kimi zaman yol açabiliyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

TOPLANAN FÄ°KÄ°RLERLE ORTAK PROJE YAPILACAK

Bakan Selçuk, öÄŸretmenlerin bu fikirlerini bir araya toplayarak ortak proje çalışmalarına yol açmak istediklerini belirtti.

Konuya bir örnekle açıklık getiren Selçuk, fikir platformunun bir öÄŸretmenin fen öÄŸretimi ile ilgili önemli bir proje önerisinin tüm Türkiye'ye mal olabileceÄŸini ifade etti.

Yeni fikirleri sadece okullarla deÄŸil üniversiteler, sivil toplum kuruluÅŸları ve özel sektör ile paylaÅŸmak gerektiÄŸine iÅŸaret eden Selçuk, 1 milyon öÄŸretmenin fikirlerini nasıl paylaÅŸacağını ÅŸu sözlerle anlattı:

"Milli EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı resmi eÄŸitim kurumlarında görev yapan öÄŸretmenlerimiz, MEBBÄ°S sistemi üzerinden özel öÄŸretim kurumlarında görev yapan öÄŸretmenlerimiz ise e-Okul sistemi üzerinden platforma girerek kendi fikirlerini belirtebilirler. Veri tabanımızda anahtar kelimeler uygulaması var. Anahtar kelimelerin çok ötesinde artık veri madenciliÄŸine dayalı olarak çok ilginç iliÅŸkilendirmeler ve analizler yapma söz konusu. Bir anahtar kelime üzerinden bir milyon öÄŸretmenimizin fikrinin içerisinden soyut rafine bir proje önerisini çıkarmak mümkün. GeliÅŸtirilen öÄŸrenme analitikleri çerçevesinde de bunun öÄŸrenmeye katkısını ortaya koymuÅŸ olacağız. Böylece teoriden pratiÄŸe geçiÅŸ yapma fırsatımız olacak. 'Ä°mkanım olsa da fikrimi bakanlığa, bakana ulaÅŸtırsam, sesimi duyurabilsem, biz de bakanlık politikalarında söz sahibi olabilsek, bu konuda kendime çok güveniyorum, fikrimi projemi çok deÄŸerli buluyorum ama bunu tüm Türkiye'nin duymasını istiyorum' diyenler için bir platform oluÅŸturuldu."

PLATFORM 7/24 AÇIK OLACAK

Bakan Selçuk, platformda iletiÅŸimin çift yönlü olmasının önemine iÅŸaret ederek, "Tüm meslektaÅŸlarımızı temin ederim ki, bu projelerle analiz raporları çerçevesinde bire bir ilgileneceÄŸim." sözünü verdi.

Akademik yaÅŸamında da sahadan literatüre gitmenin daha gerçekçi olduÄŸuna inandığını dile getiren Selçuk, "Her bir kavram, karnından doÄŸduÄŸu ortamın hizmetindedir. Yani kavram nerede doÄŸmuÅŸsa o topluma hizmet eder öncelikle. ÖÄŸretmenlerimizin fikirlerinden özgün kavramlar ve terimler üretme noktasında yeni bir yol açmamızda fayda var. Bu platform 7/24 açık olacak. Zaten Milli EÄŸitim Bakanı 7/24 saat uyumadığı için bir problem de olmayacaktır." diye konuÅŸtu.

Bakanlık olarak 24 saatlik bir izleme ve takip sistemlerinin bulunduÄŸunu belirten Selçuk, "Gelen önerilerin tümüne çok farklı ÅŸekillerde yanıt verme imkanımız da olacak. Toplanan verilerin ilk deÄŸerlendirme çalışmasını 24 Kasım ÖÄŸretmenler Günü'nde kamuoyu ile paylaÅŸacağız. 24 Kasım'dan sonra da bu bir milyon fikrin sergilenmesi ve bize gönderilmesi devam edecek. MeslektaÅŸlarımız, birmilyonfikir.meb.gov.tr adresinden giriÅŸ yaparak projeye katkı verirse gerçekten çok mutlu olacağız." dedi.

Dünyada güçlü bir fikirden daha güçlü bir ÅŸey olmadığının altını çizen Bakan Selçuk, "Tarihe bakarsanız güçlü bir fikir ortaya çıktığında koskoca imparatorluklar bile bunun karşısında duramamışlardır. Bu sebeple fikrin önemi gerçekten çok büyük. Çünkü fikirler kalpten doÄŸar. Bütün meslektaÅŸlarımızdan istirhamımız ÅŸu; O güzel kalplerinizi bize açınız ki kalpten kalbe de köprüler kuralım." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Mevlana'nın "Fikir ona derler ki bir yol açsın, yol ona derler ki bir gerçeÄŸe ulaÅŸsın" ifadelerini dile getiren Selçuk, konuÅŸmasını "Bizim yolumuz, bilim, sanat, hakikat, kültür yoludur. Gelin hep beraber bütün meslektaÅŸlarımız fikredenlerden olalım." sözleriyle tamamlandı.

PLATFORM NASIL ÇALIÅžACAK?

Proje kapsamında, devlet okullarında görevli öğretmenler "MEBBÄ°S" üzerinden, özel okullarda görev yapanlar ise "e-Okul" sistemi üzerinden fikir, proje ve önerilerini paylaÅŸabilecek.

Öğretmenlerin paylaştığı fikirler, Milli Eğitim Bakanlığının ilgili uzmanları tarafından "uygulanabilirlik" yönünden değerlendirilecek. DeÄŸerlendirmelerin ardından fikirlerin teoriden pratiÄŸe geçiÅŸ süreci baÅŸlayacak. Öğretmenler bu süreci platform üzerinden anlık şekilde takip edebilecek.

Öte yandan benzer fikir ve projeleri olan öğretmenlerin birbirlerinden haberdar olması sağlanacak. Ülkenin çeşitli bölgelerindeki öğretmenlerin yeni ekipler kurarak ortak projeler geliştirmelerinin önü açılacak.

Projelere alanında tanınmış isimler tecrübe paylaşımlarıyla destek verecek. Türkiye'deki girişimcilik merkezleri, özel sektör, sivil toplum kuruluÅŸları ile üniversitelerden fikir ve proje geliştirme konusunda destek alınacak. Böylece, yaklaşık bir milyon öÄŸretmen, eğitim politikalarının karar ve yönetim süreçlerine dahil edilecek.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.