Sosyal Medya

GÃœNCEL

SON DAKİKA! Eski ABD Başkanı George H.W. Bush hayatını kaybetti

Eski ABD Başkanı George H. W. Bush'un 94 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı. Ölüm haberini, eski başkanın kendisi gibi başkanlık görevini yapan oğlu George W. Bush duyurdu. Oğlunun da ABD başkanı olması sebebiyle, 'baba Bush' olarak anılan George H. W. Bush, Nisan ayında eşi Barbara Bush'u kaybetmişti.



ABD'nin 43. baÅŸkanı George W. Bush tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Baba Bush" olarak bilinen 41. ABD BaÅŸkanı Bush'un hayatını kaybettiÄŸi ifade edildi.

Bir süredir tedavi gören Bush'un, Teksas eyaletinin Houston kentinde öldüÄŸü kaydedildi. Açıklamada, "Jeb, Neil, Marvin, Daro ve ben kayda deÄŸer 94 yıllık yaÅŸamının ardından babamız Bush'un öldüÄŸünü açıklamaktan dolayı üzgünüz. George H.W. Bush yüksek bir karaktere sahipti ve bir evladın isteyebileceÄŸi en iyi babaydı." sözlerine yer verildi.

1989-1993 yılları arasında Beyaz Saray'da bulunan Bush, özellikle Sovyetler BirliÄŸi döneminin sonunda görev yapan ABD BaÅŸkanı olarak tarihteki yerini almıştı.

GEORGE H. W. BUSH KÄ°MDÄ°R?

George Herbert Walker Bush, 12 Haziran 1924 tarihinde Milton Massachusetts'te doÄŸdu. 1989-93 yılları arasında Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin (ABD) 41. baÅŸkanı, 1981-89 yılları arasında da ABD'nin 43. baÅŸkan yardımcısı olarak görev yaptı. Bush, 2. Dünya Savaşı gazisi son ABD baÅŸkanıydı. Bush, ABD'nin 43. baÅŸkanı George W. Bush'un da babasıydı. 

Bush, Greenwich'te büyüdü. Andover'daki Phillips Akademisi'ni bitirdikten sonra Deniz Kuvvetleri Yedek Birlikleri'nde yedeksubay oldu. 2. Dünya Savaşı sırasında (1942-44) Büyük Okyanus'taki uçak gemilerinde torpido bombardıman pilotu olarak görev yaptı. Üstün UçuÅŸ NiÅŸanı'nı kazandı.

1945'te Barbara Pierce ile evlendi; çiftin altı çocuÄŸu oldu; George Walker Bush (1946 doÄŸumlu), Pauline Robinson "Robin" Bush (1949–1953, kan kanserinden öldü), John Ellis "Jeb" Bush (1953 doÄŸumlu), Neil Mallon Bush (1955 doÄŸumlu), Marvin Pierce Bush (1956 doÄŸumlu) ve Dorothy Bush Koch (1959 doÄŸumlu).

1988 baÅŸkanlık seçimlerinde neredeyse rakipsiz biçimde partisinin adayı oldu ve Demokrat Parti'nin adayı Massachusetts valisi Michael Dukakis karşısında halkın yüzde 54'ünün oyunu alarak seçimi kazandı.

Bush baÅŸkanlığı döneminde, Reagan'ın izlediÄŸi politikalarda önemli bir deÄŸiÅŸikliÄŸe yönelmedi. Ama Reagan'ın Demokratlar'ın çoÄŸunlukta bulunduÄŸu Kongre'ye karşı cephe alan tutumundan uzak durdu. Aralık 1989'da, ABD'de uyuÅŸturucu kaçakçılığıyla suçlanan Panama lideri General Manuel Antonio Noriega'yı devirmek amacıyla ABD kuvvetlerinin bu ülkeyi iÅŸgal etmesi emrini verdi. Bush, Sovyetler BirliÄŸi lideri Mihail Gorbaçov'la birkaç kez buluÅŸarak karşılıklı silahsızlanmada adımlar atılmasını saÄŸlayan antlaÅŸmalara imza koydu.?

KÖRFEZ SAVAÅžI

AÄŸustos 1990'da Irak'ın Kuveyt'i iÅŸgal etmesi üzerine BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) desteÄŸiyle ABD önderliÄŸinde geniÅŸ bir uluslararası ittifakın oluÅŸmasını saÄŸladı. 16-17 Ocak 1991 gecesi ABD önderliÄŸindeki hava saldırısıyla baÅŸlayan Körfez Savaşı, ÅŸubat sonlarında sona erdi. SavaÅŸtan sonra 12 yıl süreyle Irak'a ambargo uygulanmış ve Irak'ın kuzey bölgesindeki hava sahası Irak'a ait uçaklara kapatıldı.

CLINTON'A YENÄ°LDÄ°

1992'deki baÅŸkanlık seçimlerinde Demokratların adayı Bill Clinton karşısında yenilgiye uÄŸradı. Seçimlerle birlikte siyasi yaÅŸamına nokta koydu.

En büyük oÄŸlu George W. Bush 2000 ve 2004 yıllarında arka arkaya ABD BaÅŸkanı seçildi. Aralarındaki siyasi farklılıklara karşın halefi Bill Clinton'la Katrina Kasırgası ve 2004 Hint Okyanusu tsunamisi kurbanları için yapılan yardım kampanyalarına katıldı. Bush, Gerald Ford'un 2006'da ölmesinden bu yana hayatta olan en yaÅŸlı ABD BaÅŸkanı ünvanını taşıyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.