Sosyal Medya

BÄ°YOÄžRAFÄ°

Kemal Sunal Kimdir?

944 yılında Malatya’nın Doğanyol ilçesinde doğdu. Vefa Lisesi’nden mezun oldu.



Sanat hayatı, “Zoraki Takip” adlı tiyatro oyunuyla baÅŸladı. 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra DevekuÅŸu Kabare Tiyatrosu’nda görev aldı.
 
1973 yılında Ertem EÄŸilmez’in yönettiÄŸi bir filmle sinemaya transfer oldu ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya baÅŸladı. Türk sinemasında baÅŸta ”Ä°nek Åžaban” tiplemesi olmak üzere canlandırdığı pek çok tiple sevenlerinin kalbinde taht kuran Kemal Sunal, 7’den 70’e herkesin sevgisini kazandı. 1944 yılında Ä°stanbul’da doÄŸan Kemal Sunal, Marmara Ãœniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi’ni bitirdi. Sanat yaÅŸamına amatör olarak ”Zoraki Tabib” oyunu ile atılan Sunal, bir süre Ulvi Uraz ve DevekuÅŸu Kabare Tiyatrosu’nda çalıştı.
 
Daha sonra sinemaya geçerek, önceleri bazı filmlerde önemsiz roller canlandıran Kemal Sunal, 1973’den sonra kalabalık kadrolu komedi filmleri ile üne kavuÅŸtu.
Türk sinemasının en büyük komedyenlerinden biri olan Sunal, peşpeşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan büyük başarı kazandı.
 
1977’de Antalya Film Festivali’nde ”En BaÅŸarılı Erkek Oyuncu” ödülünü alan Sunal, oyunculuÄŸu ve özellikle deÄŸiÅŸik tiplemesiyle Türk sinemasında komedi oyunculuÄŸuna yeni bir soluk getirdi. 1974 yılında evlendi. Ali ve Ezo adlarında, biri kız diÄŸeri erkek iki çocuÄŸu oldu. 1990’lı yıllardan itibaren filmleri kesintisiz olarak televizyonlarda yayınlanmaya baÅŸladı; ama kendisi bu gösterimlerden hiç para kazanmadı.
 
12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Ãœniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü’nü 1995 yılında bitirdi ve master yapmaya baÅŸladı. Onu unutmamız mümkün deÄŸil! Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. 3 Temmuz 2000 tarihinde öldü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.