Sosyal Medya

POLİTİKA

Sandığın mesajı neyse gerekeni yaparız

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Trabzon Dernekleri Federasyonu?nu ziyaret etti. Hamzaçebi, ?Sandığın mesajı neyse biz o mesajı alır ve gerekeni yaparız? dedi.



 

Akif Hamzaçebi ziyaretinde TDF Genel Başkanı Mustafa Demir, Başkan vekili Hüseyin Ayaz, TDF Siyaset Komisyonu Başkanı Yusuf Kızıldağ, Yönetim Kurulu üyesi ve TDF Muhasibi Salih Zeki Durmuşoğlu, TDF Kadın Kolları Başkanı Asuman Sula Durmuşoğlu, federasyon yöneticileri hazır bulundu.

STK’ların demokrasi içindeki önemine vurgu yapan Hamzaçebi, “demokrasiler sivil toplumdan beslenir. Bir ülkede sivil toplumculuk ne kadar güçlüyse demokrasi de o kadar güçlü olur. Bu konuda ülkemizin kat edeceği daha uzun bir mesafe var. Sivil toplumculuğun daha aktif ve verimli olacağı bir sistem kurulmalı” dedikten sonra anayasa konusuna geçti.

“1982 Anayasası bize yakışmıyor. Muhtelif tarihlerde üzerinde büyük ve olumlu değişiklikler yapıldı ama hâlâ olması gerektiği gibi bireyi devletten koruyan değil, devleti bireyden koruyan bir pozisyonda. Meclis’te her partiden eşit sayıda üye alınarak üzerinde çalışılmalı ve bize layık bir anayasa kabul edilmeli” diyen Akif Hamzaçebi, sözlerine şöyle devam etti.

“7 Haziran seçimleri öncesinde CHP olarak bir takım vaatlerde bulunduk. Bunlar için ‘kaynak yok, eğer uygulamaya kalkarsanız devlet batar’ dediler. Fakat şimdi yeni seçim öncesi görüyoruz ki AK Parti de benzer vaatler veriyor. Biz bundan mutlu olduk. Demek ki ortak fikir haline gelmiş. Ancak bazı farklılıklar var, onlara değinmeden geçemeyeceğim. Biz asgari ücreti 1500 lira olacak demiştik, AK Parti 1300 diyor. Ayrıca sadece esnaf ve işçilere vaat ediyor, memurları es geçiyor. Biz memurları da kapsama dâhil ettik. Bir başka konu, bu artışın işverene getireceği maliyettir. Bu gözden kaçırılmamalıdır. Ülkemizde vergi yükü ağırlıkla işverenin üzerindedir. Biz artıştan kaynaklanan prim paylarını işverene yansıtmayacağız.

“Asgari ücreti vergi dışı bırakacağız, fakat daha yüksek gelir diliminde olanların da 1500 liralık gelirinden vergi almayacağız. Zaten öteki türlüsü anayasaya aykırı olur”

20 bin kişiye istihdam

Gelen sorular üzerine Karadeniz Bölgesi’nin sorunlarına da değinen Trabzonlu milletvekili, birkaç yıl önce bir kısmının sökülmesinin teklif edildiği fındığın yeniden değerli bir ürün haline geldiğini, hâttâ yeni ekim alanlarının açılmasının gündeme geldiğini ama buna gerek olmadığını, mevcut bahçelerin ciddi ihtiyacı olan ıslah çalışmalarıyla halen 700 bin ton olan fındık üretiminin rahatlıkla bir milyon tona çıkarılabileceğini söyledi. “İktidara geldiğimiz takdirde her köyden sorumlu bir ziraat mühendisi ya da veteriner istihdam edeceğiz. İlk aşamada 20 bin kişi öngörüyoruz” diyen Hamzaçebi, 1 Kasım seçimleri sonucunda bir koalisyon ihtiyacı hâsıl olursa nasıl bir tavır takınacakları sorusunu da şöyle cevapladı:

Koalisyon istedik ama...

“Her parti gibi biz de iktidar hedefiyle seçime giriyoruz. Fakat hiçbir parti tek başına iktidar olamazsa tabii ki anlaşabileceğimiz bir koalisyonun içinde olmak isteriz. Biz peşinen her şeye ‘hayır’ demiyoruz. 7 Haziran seçimlerinden sonra da koalisyon ortağı olmak istedik ama gerçekleşmedi. Bize sadece iki aylık bir seçim hükümeti teklifi geldi. Partiler arasında görüş farklılığı olması son derece doğaldır, öyle olmasa herkes aynı partide olurdu. Sayın Kılıçdaroğlu o zaman ‘ben anlaşamayacağımız hiçbir konu görmüyorum’ demiştir. Koalisyon olacaksa herkes bir adım atacak, başka yolu yok”

Akif Hamzaçebi, son olarak “huzur” konusuna değindi. “Seçim çalışmalarımız esnasında programımızı anlatıyoruz ama insanlar bize sürekli huzurun sağlanması konusunu soruyorlar. Bu, iktidar da olsa bir partinin tek başına sağlayabileceği bir şey değildir. Bütün partilerin ortak çabası gerekmektedir

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.