Sosyal Medya

RÖPORTAJ

Karadeniz müziğinin hırçın çocukları: Karmate

Karadeniz müziğinin yeşil, hırçın ve dalgalı çocukları, Haber Aktüel'in sorularını yanıtladı.



Karmate, Lazca'da DeÄŸirmen demek. Karadeniz'de üretimi, emeÄŸi, karşılıksız yardımlaÅŸmayı simgeler. Grubun bu adı kullanmasının nedeni ise deÄŸirmenin üretilen ÅŸeylerin iÅŸlendiÄŸi bir yer olması esprisi…Üretiyorlar, ürettiklerini deÄŸirmende iÅŸliyorlar ve aynı deÄŸirmenden paylaşıyorlar. 

Bir haziran pazarında kendi elleriyle ektikleri domatesten bibere, salatalıktan, naneye sebzelerin bulunduÄŸu stüdyolarının bahçesindeki mütevazi bir masa başında ben sordum onlar yanıtladı. Laf lafı açtı, çaylar kahveler içildi. Yeni gruptan hikayelerine, müzik piyasasından kendi müziklerine her ÅŸeyi konuÅŸtuk. Karadeniz'in uçsuz bucaksız yeÅŸilinin,dalgalı Karadeniz sularındaki çocukluk viyalarının, coÅŸkulu derelerin, mısır ekmeÄŸinin, hamsinin lezzeti, heyecanı, samimiyeti vardı söyleÅŸide… 

2008'de kuruldu  Karmate. 2012'de grup dağıldı. 8 kiÅŸilik gruptan 4'ü, ilk solist Resul Dindar ile yürüme kararı aldı. Kalan 4 kiÅŸi ise  Karmate olarak devam etti yola. Ä°ki tarafta da yeni albümler yapıldı. Fakat Ä°ki tarafta da iÅŸler iyi gitmedi ve her iki taraftan da ayrılarak grubu yeniden bir araya getiren grup üyeleri 2015 yılında 3 ÅŸarkılık bir cıngıl ile ve yeni solistleri Emrah Nar ile müzikseverlere merhaba dedi. 

***
Röportaj: Talat ERSOY
Redakte: Talat ERSOY
 

*** 

— Bu süreci anlatır mısınız? 

Karmate'yi Karmate yapan grup elemanlarının yeniden bir araya geliÅŸiyle yeniden toparlanma sürecine girildi. Yeni süreçte Solist olarak ben Emrah Nar (Emrah aynı zamanda BeÅŸiktaÅŸ Vodafone Arena Stadı'nda iÅŸ güvenliÄŸi mühendisi), Kemençe'de Erdem Işıldak (öÄŸrenci), Bas Gitar'da Umut Yenilmez, Akerdeon ve Panduri'de Gökhan Özkan, Klasik ve Akustik Gitar'da Mehmet Yöntem, Tulum'da Ä°smail Avcı (nam-ı Ä°smanaÅŸi), Perküsyon ve Cura'da Özkan Avcı ve Davul'da Cem Sait Arslantunalı olarak yola çıktık. Dört parçalık bir maxi single yaptık. Aslında albüme hazırlıktı bu. Cıngıldaki ÅŸarkıların üç tanesi bizim 'Dere' adlı ÅŸarkı ise Erkan Keten'ciye ait. Yeni albüm için hazırlıklara ve parça seçimlerine baÅŸladık. Ekim / Kasım gibi yeni albüm geliyor. 

— Genel olarak grup müziÄŸi zor iÅŸ…Türkiye'de MFÖ gibi ülke müziÄŸinin yapı taÅŸlarından gruplar, geniÅŸletecek olursak GündoÄŸarken, Yüksek Sadakat, Ä°zel-Çelik-Ercan, Cartel, Vitamin, Birkaç Ä°yi Adam, Yeni Türkü, Modern Folk Üçlüsü, Bulutsuzluk Özlemi… Daha da saymak mümkün. Hepsi benzer sorunlar yaÅŸadılar. Bir kısmı ayakta kaldı bir kısmı dağıldı. Siz de grup elemanları deÄŸiÅŸse de ayakta kalmayı baÅŸaranlardansınız. Ne oluyor genelde grup çalışmalarında? 

Genelde egolar aslında grup süreçlerini bitiren ÅŸey. Grup olayını benimseyememek. Grup çalışması herkesin kaldırabileceÄŸi bir ÅŸey deÄŸil, yola çıktığınız gibi olmuyor. Emek istiyor, disiplin istiyor… 

— Para mı paylaşılamıyor? 

Hayır, sadece o deÄŸil. Popülerlik yakalandığında egosu yüksek olanlar bunun kendi sayesinde olduÄŸunu düÅŸünüyor ve yalnız devam ettiÄŸinde de baÅŸarılı olacağını sanıyor. Oysa oradaki bir grup baÅŸarısı… 

 

— 2012'de yaÅŸanan ayrılık sonrasında o zamanki solistiniz Resul Dindar'ın da ''Kazanmayı ve belli bir noktayı herkes kaldıramadı grup içerisinde. KiÅŸiliklerde ve haliyle davranışlarda deÄŸiÅŸiklikler oldu. Grubun enerjisi de bundan kötü etkilendi…. Daha sonraları öyle bir noktaya gelindi ki artık  Karmate'ye bir son vermek gerekti. DeÄŸirmen'in içinde huzur kaybolmuÅŸ ve en önemlisi de grup misyonunu tamamlamıştı" diye senin söylediklerinle örtüÅŸen açıklamaları oldu o zamanlar. Katılıyor musunuz? 

MEHMET YÖNTEM: Çok yanlış ve hatalı bir konuÅŸma bence. 

— Peki o zaman neden grup dağıldığında grubun bel kemiÄŸi olan isimler  Karmate ismiyle deÄŸil de, Resul Dindar ile devam etme kararı aldı. Burada bir çeliÅŸki yok mu? 

MEHMET YÖNTEM: Elbetteki var. 

— Bu bir dayanışma mıydı, destek miydi? 

MEHMET YÖNTEM: Hayır, tamamıyla bir seçim yapmak zorunda kalmamızdı nedeni. Biraz da zorunluluktu. 

EMRAH NAR: Aslında Resul devam etti ama onun da grubu dağıldı sonra. Grupta solist daha fazla ön planda olduÄŸundan o ayrılınca yani göze batan birinin ayrılması ile grup dağıldı izlenimi oluÅŸtu. Ama kendi grubu da dağıldı ona bakarsanız. 

 

— Yeni dönemle ilgili projeler neler?  Karmate olarak müziÄŸinizi nasıl adlandırıyorsunuz? 

Öncelikle her ÅŸeye birlikte karar veriyoruz. Ä°lk çıktığımız dönemde neysek oyuz. Daha aklı başında hareket ediyoruz. Herkes birbirine daha fazla kenetlenmiÅŸ durumda. Evet bu bitti diyene kadar çalışıyoruz. Albümle ilgili 3-4 parçamız hazır. Yaptığımız müzik etnik Karadeniz müziÄŸi. Kazım Koyuncu, Fuat Saka gibi bu iÅŸi iyi yapmış insanların açtığı yoldan yürüyoruz. 

— Karadeniz müziklerinin birbirine benzerliÄŸi ile ilgili bir düÅŸünceye katılıyor musunuz peki? 

Horonlar var destanlar var hepsinin kendine has duygu ve formu var ve bu il il de deÄŸiÅŸiyor aslında. Belli enstrümanlar kullanıldığı için yani etnik enstrümanlar, tulum, kemençe gibi… Bunun üzerinden yürüyor daha çok. Tabi batı müziÄŸine entegre edildi, iÅŸin içine gitar girdi, bas gitar girdi, davul girdi ama ana temelindeki enstrümanlar etnik enstrümanlar. Etnik enstrümanlar renk saz olarak deÄŸil ana enstrümanlar olarak kullanıldığından benzemesi de normal bir yerde.  Grubun hepsi Karadenizli deÄŸil…Mehmet Yöntem (Konya), Cem Sait Arslantunalı (TekirdaÄŸ) baÅŸka bölgelerden. Fakat Karadeniz müziÄŸine gönül vermiÅŸler. En az yirmi yıldır içindeler, fahri Karadenizliler yani. Ve bu renkliliÄŸi, çalışmalarını daha da zenginleÅŸtirdiÄŸi için bir avantaj olarak görüyorlar… 

 

Ä°SMAÄ°L TÜRÜT VE DAVUT GÜLO?LU GÄ°BÄ° Ä°SÄ°MLERLE DÜET YAPMAYIZ 

— Karadenizli olan, Karadeniz'den çıkan diÄŸer isimlerle ilgili ne düÅŸünüyorsunuz? Bu isimlerle birlikte aklınızda bir proje var mı? 

Zaman zaman yollar birleÅŸiyor. Mesela konserlerde falan bir araya geliyoruz. Fakat herkesin kulvarı farklı. Herkes kendi yolunda yürüyor. Kimseyle bir sorunumuz, kimseye garezimiz yok. Kendi iÅŸimizi yapıyoruz. 

 

— Mesela Ä°smail Türüt gibi, Davut GüloÄŸlu gibi isimlerle düet yapar mısınız? 

Hayır…Kesinlikle yapmayız. 

— Neden? 

Biz üreten ve üretim sürecine farklı bakan bir grubuz. Herkesin kendi görüÅŸleri var, herkesin bir duruÅŸu var. Çok benzer bir müzik yapmıyoruz zaten. Karadenizli olması illa da birlikte müzik yapacağımız anlamına gelmiyor. O iÅŸin baÅŸka bir boyutu.  Karmate, popüler Karadeniz müziÄŸine karşı aslında. Genelde popüler kültüre karşı. Kendi müziÄŸini yapan kendi kitlesini oluÅŸturmuÅŸ ve buna devam eden bir grubuz. Konserlerimizde neysek dışarıda da oyuz. Grubumuzda kimse ÅŸovmenlik yapmaz yani. Böyle ÅŸeyleri de sevmiyoruz aslında. DoÄŸal ve yalın insanlarız. 

RADYOLARDA VE MÜZÄ°K KANALLARINDA ''HAVUZ'' DÄ°YE BÄ°R ÅžEY VAR 

— Hiç klibiniz yok… Böyle bir ihtiyaç hissetmediniz mi? 

Bugüne kadar bir klibimiz olmadı. Ama bundan sonraki süreçte bir klip çekmek var aklımızda. Cıngıldan sonra düÅŸünmüÅŸtük aslında ama, yaz mevsimine denk gelmesi, albüm sürecine saklamak gibi nedenlerle erteledik. Ä°lla bir müzik kanalında yayınlansın diye bir kaygımız da yok. Bir çoÄŸunun (müzik kanallarını kastediyorlar) kriterleri var. Biz kendi müziÄŸimizi yapıyoruz. O kriterlere uydurmaya çalıştığımızda, iÅŸte o zaman popüler kültüre hizmet etmiÅŸ oluyoruz. Kimsenin kriterlerinden dolayı da müziÄŸimizi deÄŸiÅŸtiremeyiz. ''Havuz'' diye bir ÅŸey var hem televizyonlarda, hem de radyolarda. Özellikle radyolarda daha baskın hissediliyor hatta bizzat yaşıyoruz. Bir havuz oluÅŸturuyorlar, havuzdaki ÅŸarkılar çalınıyor. DJ'lerin de yapacağı bir ÅŸey kalmıyor. Ä°nisiyatif kullanamıyorlar. Onlara verilen liste neyse onu çalmak zorundalar. Ä°yi bir ÅŸey deÄŸil bu. Ya eÅŸin dostun olacak, ya ortaya bir laf atacaksın, sataÅŸacaksın birilerine ancak o zaman ilgileniliyorsunuz. Biz de öyle bir grup deÄŸiliz. DeÄŸerlerimiz, ilkelerimiz var. Kendi yolunda devam eden kendi müziÄŸini yapan bir grubuz. Özellikle radyolardaki bu duruma direnen tanıdığımız DJ ve radyolar da var, az da olsa. Umuyoruz ki bunlar artsın. 

 

— Yeni çıkan isimlere ne tavsiye ediyorsunuz peki? 

Sadece kendileri olsunlar. Kimseyi taklit etmesinler. Bir ÅŸekilde yollarını bulurlar. 

— ÇaÄŸrıldığınız her yerde konser yapar mısınız? 

Orada olmayız, burada olmayız gibi kaygılarımız yok. Bizim müziÄŸimizin dinlenilmek istendiÄŸi her platformda oluruz. Konu kültürü anlatmaksa insan seçme ÅŸansımız yok. Siyasi bir grup deÄŸiliz, siyasi etkinliklerde zaten bulunmuyoruz. Ama iÅŸin içinde müzik varsa orada oluruz. Bizim ÅŸarkılarımız aÅŸk ve sevda ÅŸarkıları. Popüler kültürün dayattığı ÅŸekilde bunları tüketen tarzda deÄŸil bu duyguları besleyen büyüten bir müziÄŸimiz var. Bu sebeple de nerden çaÄŸrılırsak çaÄŸrılalım fark etmez kendimizi ifade ederiz. 

 

— Yine sizin gibi Karadeniz müziÄŸi yapan bir isim olan Selçuk Balcı geçenlerde bir gazetede "bir siyasi partiye oy veren sanatçılar" diye afiÅŸe edilen bir listedeydi. Ne düÅŸünüyorsunuz bu konuda? 

Çok kötü bir linç kampanyası. VermiÅŸ olsa bile bu insanların kendi fikirleridir. Kimsenin fikirlerine müdahale edemezsin ki. A partisine verir, B partisine verir. O gazeteyi de, hiç kimseyi de ilgilendirmez. Sosyal medyada gördük, çok üzüldük. Bu gazetecilik deÄŸil. Selçuk Balcı bir müzisyen, güzel de bir müzisyen. Saygı duymaktan baÅŸka bir ÅŸey yapamazsın. Aslında bu konuda ortak bir basın açıklaması da yapılabilirdi ama en önemli sorunumuz galiba böyle durumlarda toplanmak ve duyarlılık oluÅŸturmakta zorlanıyoruz. 

...bitti!

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.