Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

HDP 17 Aralık için Meclis Araştırması istedi

HDP, ülkenin yakın tarihinde meydana gelmiş yolsuzluklar için Meclis Araştırması istedi.



HDP, baÅŸta 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları olmak üzere Türkiye’nin yakın tarihinde meydana gelmiÅŸ yolsuzlukların araÅŸtırılması için Anayasanın 98, Ä°çtüzüÄŸün 104. ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis AraÅŸtırması açılmasını istedi. HDP Grup BaÅŸkanvekilleri Ä°dris Baluken ile Pervin Buldan, basına sansür, yolsuzluklarla mücadele ve EÄŸitim-Sen baÅŸta olmak üzere son günlerde demokrasi ve barış mücadelesinde önemli rol üstlenen siyasi partilere, sendikalara, demokratik kitle örgütlerine ve muhaliflere yönelik baÅŸlatılan operasyonların araÅŸtırılmasına iliÅŸkin Meclis AraÅŸtırması açılmasını amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi BaÅŸkanlığına önerge verdi. 

17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları baÅŸta olmak üzere Türkiye’nin yakın tarihinde meydana gelmiÅŸ yolsuzlukların araÅŸtırılması için verilen Meclis AraÅŸtırma talebinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduÄŸu günden bu yana seçilmiÅŸ siyasetçilerin ve atanmış bürokratların bizzat organizasyonu içerisinde bulunduÄŸu veya aracı oldukları yolsuzluk olaylarının sürekli bir ÅŸekilde gündemde bulunduÄŸuna dikkat çekildi. 

Bu tarihsel hafıza ile beraber yolsuzluÄŸun az geliÅŸmiÅŸ demokrasiler ve ÅŸeffaflık ilkesini öncüllemeyen yönetim anlayışlarında var olduÄŸunun bilinen bir gerçek olduÄŸunun vurgulandığı gerekçe bölümünde, özellikle güçler ilkesi ayrılığının siyasi ve idari anlamda netleÅŸmediÄŸi, resmi ideolojinin tüm ayrı güçleri bir çatı altında topladığı yönetsel anlayışlarda yolsuzluk gündelik hayatın bir gerçekliÄŸi haline dönüÅŸtüÄŸü ifade edildi. 

'YÜZLERCE MÄ°LYARLIK KOL SAATÄ° HEDÄ°YELERÄ°...' 

"Türkiye’de yolsuzlukla yüzleÅŸme anlamında ciddi bir hakikat arayışı gereklidir." denilen gerekçede, "YolsuzluÄŸun sadece idari, bürokratik ve adli deÄŸil, siyasi arka planının var olduÄŸu gerçekliÄŸi de unutulmamalıdır. Türkiye’nin baÅŸta Kürt Sorunu olmak üzere köklü sorunları çözememesinden kaynaklı geliÅŸemeyen demokrasi kültürü ve hukuk devleti niteliÄŸi siyasilerin, bürokrasinin ve finans çevrelerinin içerisinde olduÄŸu yolsuzluk giriÅŸimlerine zemin hazırlamıştır. Son dönemde Türkiye’de yolsuzluÄŸun gündemleÅŸmesi, 17 ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde yapılan bir polis operasyonu ile gerçekleÅŸmiÅŸtir. Bu operasyonlar sırasında çok sayıda gözaltı gerçekleÅŸmiÅŸtir. Gözaltına alınanlar arasında siyasetçi yakınlarının, finans çevrelerinin, iÅŸ adamlarının olması ve basına yansıdığı kadarıyla evlerde yapılan aramalarda bulunanlar yolsuzluk kanısını güçlendirecek ÅŸekildedir. Dolarlar ile dolu ayakkabı kutuları, para kasaları, para sayma makineleri, yüzlerce milyarlık kol saati hediyeleri, uluslararası boyutu da olan bu yolsuzluk iddialarını güçlü kılmaktadır. Nitekim kurulan yolsuzluk networkleri tipik bir siyaset, iÅŸ dünyası ve kuryelerin dâhil olduÄŸu yolsuzluk iliÅŸkilerini ortaya koymaktadır. Nitekim yolsuzluk operasyonlarından sonra yaÅŸanan iktidar kavgası da bu operasyonların tarafları olan iktidar kliklerine dair toplumda yer alan kuÅŸkuları derinleÅŸtirecek niteliktedir. Çünkü bir yanda yolsuzluklara adı bulaÅŸmış, haklarında ciddi deliller bulunan siyasetçilerin, ellerindeki iktidar erkini kullanarak soruÅŸturmada yer alan kamu görevlilerini bertaraf etmeye çalışması diÄŸer yanda ise soruÅŸturmayı yürüten kamu görevlilerinin delilleri ve yolsuzluk iddialarını iktidar klikleri arasındaki anlaÅŸmazlık dönemine saklaması söz konusudur." deÄŸerlendirmesine yer verildi. 

'CUMHURÄ°YET TARÄ°HÄ°NÄ°N EN BÜYÜK YOLSUZLU?U' 

"Tüm dünya kamuoyunu da uzun süre meÅŸgul eden 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarında iddia edilen yolsuzluk miktarı hacmi, Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluÄŸunun yapıldığını göstermektedir." denilen gerekçede, "BaÅŸbakan’ın çocuklarından ve bakanlardan tutalım da yabancı iÅŸ adamlarına kadar geniÅŸ bir ÅŸebekeyi içerisine alan bu yolsuzluk iddiaları aradan iki yıla yakın bir süre geçmesine raÄŸmen herhangi bir etkin adli iÅŸleme tabi tutulmamıştır. Aksine, yolsuzluk ÅŸebekesi içerisinde deÄŸerlendirilen kiÅŸiler, ülkede iÅŸsizlik had safhaya varmışken, çatışmalı bir ortam söz konusuyken nispet yaparcasına yat turları düzenlemekten geri durmamıştırlar. Bu cesareti saÄŸlayan kaynaklardan biri TBMM’nin geçen yasama döneminde yolsuzluklara iliÅŸkin kurduÄŸu komisyon olmuÅŸtur. 24. Yasama döneminde kurulan komisyon CumhurbaÅŸkanı’nın baskısı ve AKP’nin sayısal çoÄŸunluÄŸu yüzünden yolsuzlukla mücadelede etkin bir iÅŸlev görmek yerine, yolsuzlukların üstünü örtmek ÅŸeklinde iÅŸlev görmüÅŸtü. Bilinmelidir ki, yolsuzlukların hâkim olması ve yolsuzluk yapanların korunması sadece siyasi rejimi deÄŸil, ahlak normlarını da çürütür. Aynı ÅŸekilde sınıf ve kimlik merkezli birlikte yaÅŸam umutlarını da yok olmaya doÄŸru yöneltir. Bu kapsamda Türkiye’de yolsuzluklar ile yüzleÅŸilmesi geç kalınmış ama bir an önce de gerçekleÅŸtirilmesi gereken bir gerekliliktir. Tüm bunlardan hareketle, baÅŸta 17-25 Aralık olmak üzere Türkiye’nin yakın tarihinde meydana gelmiÅŸ yolsuzlukların araÅŸtırılması için bir Meclis AraÅŸtırması açılmasını talep ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.