Sosyal Medya

Sağlık

MR randevusu paran yoksa 1,5 sene sonra

Çapa Tıp Fakültesü, hastalarını "parası olan" ve "olmayan" diye ikiye ayırıyor.



MR ve tomografi çekimi için Ä°stanbul Üniversitesi (Ä°Ü) Ä°stanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nin, hastalara bir buçuk yıl sonrasına gün verdiÄŸi ortaya çıktı. Fakat hasta 140 lira ücret ödemeyi kabul ederse bu süre bir haftaya kadar iniyor. Hastanenin bu uygulamasına tepki gösteren karaciÄŸer kanserine yakalanan Z.H.da maÄŸdurlardan biri. Hastaneden randevu almaya çalışan Z.H. yaÅŸadıklarını ÅŸöyle anlatıyor: “Ücretsiz olarak MR çektirmek istersem 1 buçuk yıl sonraya randevu veriyorlar. Ben o zamana kadar ölürsem ne olacak? SaÄŸlıkta dönüÅŸüm diye bize söyledikleri yeniliklerden biri de yıllarca kuyruk beklemek. KaraciÄŸerimde tümör var ve doktorum MR çektirmemi istedi. Ücretsiz olarak 1,5 sene sonra randevu veriyorlar. Ama 140 lira verirsem mart ayına bana randevu verebileceklerini söylediler.” 

Tomografi çektirmek isteyen baÅŸka bir hasta da T.U. Devlet hastanesinin artık özel hastane gibi çalıştığından yakınan T.U. “Tomografi çekimi için 140 lira istediler. Bana ücretli olarak istiyorsan bir hafta sonraya randevu veririz dediler. Ücretsiz olarak ise tam 1 buçuk yıl sonraya randevu veriyorlar. Hasta olmayan adamı hasta eden sistem yapmışlar.” diyor. Ä°Ü Ä°stanbul Tıp Fakültesi kayıt masasında çalışan bir memur, “MR ve tomografi çekimleri için yakın bir tarihte ücretli veriyoruz fakat ücretsiz olarak 1 buçuk yıl sonraya yani 2016 yılı AÄŸustos ayına randevu veriyoruz.” ifadelerini kullanıyor. Hastane yönetimi ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan çekindi. 

Kamu insan hakları açısından suç iÅŸleniyor 

Parası olanın saÄŸlık hizmetine ulaÅŸtığını belirten Hasta Hakları Aktivistleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Orhan Demir, “EÄŸer doktor kendi bilimsel yöntemleri ile teÅŸhisini yapamadıysa bunun sonucunda MR ve tomografi ÅŸart ise 1 buçuk yıl sonraya gün verilmesi hasta açısından teÅŸhis ve tedavide gecikmeye sebep olduÄŸu için kamu insan hakları açısından ihlal. Parası olmayanın ulaÅŸamadığı bir saÄŸlık sistemine doÄŸru gidiliyor.” diye konuÅŸuyor. SaÄŸlık hizmetinin ülkede yaÅŸayan her yurttaÅŸa eÅŸit bir ÅŸekilde verilmesi gerektiÄŸini belirten Demir, ÅŸöyle konuÅŸuyor: “Bir buçuk yıl sonra MR ve tomografi çekimi, hastayla alay etmek, dalga geçmek demek. Hatta hastayı ölümle yüz yüze bırakmak demek. DüÅŸünün ki bir hasta geliyor size ve o hastanın beyninde bir tümör olduÄŸunu, yani vücudunun herhangi bir yerinde tomografi ile teÅŸhis ediliyorsa, 1 buçuk yıl içerisinde bu hastalık geri dönüÅŸüm olmaksızın ilerleyecektir ve tedavi edilmesi daha maliyetli hale gelecektir. Ä°stanbul’daki MR ve tomografi çektiren hasta sayısı, Ä°ngiltere’nin toplamından daha fazla. Aslında doktorlar MR ve tomografi yöntemini kısmen devletin kasasından para çıkarma yöntemi olarak çıkarıldığını söyleyebiliriz. Çünkü muayene ederek anlayabileceÄŸi teÅŸhisleri yapmıyor. MR ve tomografi çekimi için dışarıdaki özel ÅŸirketlere yönlendiriyor. Özel kuruluÅŸlar da doktorlara prim veriyor.”  

ZAMAN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.