Sosyal Medya

GÃœNCEL

Artık kritik davalara 16.Ceza Dairesi bakacak

Yargıtay'da kritik davalara yeni kurulan 16. Ceza Dairesi bakacak.



Yargıtay Birinci BaÅŸkanlık Kurulu, yeni seçilen 144 üyeyle, yeni kurulan 8 dairenin görevlerini belirledi. Buna göre terör ve örgütlü suçlara Eyüp YeÅŸil baÅŸkanlığındaki 16.Ceza Dairesi bakacak. Bu daire tamamen yeni atanan üyelerden oluÅŸuyor. Tazminat davalarına bakan 4. Hukuk Dairesi ile ihaleye fesat karıştırma, rüÅŸvet ve memur suçlarına bakan 5. Ceza Dairesi'nin üyeleri de deÄŸiÅŸti. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, BaÅŸkanlık Kurulu'nun özellikle Anayasal düzene karşı iÅŸlenen suçların temyiz incelemesini yapmakta olan, Balyoz ile Devrimci Karargah davalarının kararlarını onayan kritik 9'uncu Ceza Dairesi üzerindeki tasarrufu merak ediliyordu. 

Bu dairede baÅŸkan Ekrem ErtuÄŸrul ile üyelerden Hüseyin Çolak yerinde kaldı. Ancak daire önceki kadar kritik kararlara imza atmayacak. Bu dairenin sorumluluk alanındaki suçlar yeni kurulan 16. Ceza Dairesi'ne verildi. 

9. Ceza Dairesi üyelerinden Cumhur Özen ve Abdurrahman Kavun 8. Ceza Dairesine; Hüseyin SarıömeroÄŸlu 10. Ceza Dairesine; Fikriye Åžentürk ve Zekeriya ErdoÄŸan 20. Ceza Dairesine; Ahmet Toker ve Günsal Albayrak 23. Ceza Dairesine; Hamza Yaman ise 6. Ceza Dairesine verildi. 

9. Ceza Dairesi ile ilgili deÄŸiÅŸikliÄŸin Yargıtay'daki Cemaat etkisini kırmak amacıyla yapıldığı deÄŸerlendiriliyor. 

Kritik davalara artık 16. Daire bakacak 

Yeni kurulan 8 daireden biri olan 16. Ceza Dairesi'nde görevlendirilen Muhsin Åžentürk dışındaki üyelerin tamamı hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu adına çalışmıştı. 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu da bu üyeleri Yargıtay üyesi olarak atamıştı. 

Yeni görev dağılımına göre, terör ve örgütlü suçlara bakacak Eyüp YeÅŸil baÅŸkanlığındaki 16. Ceza Dairesi Ergenekon, 12 Eylül, 28 Åžubat gibi davaların temyiz incelemesini yapacak. Bu dairenin baÅŸkan ve üyeleri ÅŸu isimlerden oluÅŸuyor. 

BaÅŸkan Eyüp YeÅŸil, üyeler; Muhsin Åžentürk, Erol Güngör Yüksel, Hakan Yüksel, Bülent Saltok, Nevzat Özsoy, Yusuf Hakkı DoÄŸan, Mehmet Öztunç, Hamdi Karahan, Mustafa Kurtaran, Feyza Sarısoy, Ahmet ÖmeroÄŸlu. 

16.Ceza Dairesi üyeliÄŸine getirilen Hakan Yüksel, kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili Ankara'daki soruÅŸturmayı yürütmüÅŸtü. Yüksel daha önce de faili meçhul davalarla ilgili dosyalara bakıyordu. 

4. Hukuk ve 5. Ceza Dairesi üyeleri de deÄŸiÅŸti 

Yargıtay BaÅŸkanlık Kurulu, Åžike Davası'ndaki mahkumiyet kararlarını onayan ve ihaleye fesat karıştırma, rüÅŸvet ve memur suçlarına bakan 5'inci Ceza Dairesi'nde BaÅŸkan Bahri Demirel ve dairenin mevcut üyeleri Muhammet Güney ve Halil Adıgüzel yerinde kaldı. 

Abbas Özden, Hayri Keskin, YaÅŸar ÅžimÅŸek, Veli Özdek, Veli Dalgalı, Zeynep Åžahin, Kenan YumuÅŸak ve Hasan Arslan dairenin yeni üyeleri oldu. 

Tazminat davalarına bakan 4'üncü Hukuk Dairesi'nde 7 yeni üye görevlendirildi. 4. Hukuk Dairesi BaÅŸkanı Åžerife Öztürk, üyeler Kamil KancabaÅŸ ve Sadık DemircioÄŸlu, Selma Belek yerinde kaldı. Dairenin yeni üyeleri AyÅŸe Tartıcı ÇevikbaÅŸ, Mustafa Çakmak, Fatma Feyza Åžahin, Süleyman Arslan, Refik EÄŸri, Mehmet Erol, Hulusi Akdere oldu. 

144 yeni üye atandı 

17-25 Aralık soruÅŸturmalarının ardından hükümet Yargıtay'ın yapısını deÄŸiÅŸtirmek üzere yasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yaptı. Yargıtay Kanunu'nda yapılan deÄŸiÅŸiklikle kuruma 144 yeni üye atandı, 8 yeni daire oluÅŸturuldu. Yasadan sonra, Yargıtay'daki iÅŸbölümü ve üye dağılımını da deÄŸiÅŸtirme yetkisi bulunan BaÅŸkanlık Kurulu da yeniden seçildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.