Sosyal Medya

EKONOMÄ°

Ehliyet almak eskisi gibi kolay olmayacak

Ehliyet sahibi olmak eskisi gibi kolay olmayacak! Neden mi?



Önümüzdeki aylarda yürürlüÄŸe girmesi beklenen Karayolları Trafik YönetmeliÄŸi çerçevesinde sürücü belgesi alabilmek zorlaşıyor. YaÅŸ sınırı ile tecrübeyi öne çıkaran düzenlemeye göre mevcut yasalara göre 9 çeÅŸit olan sürücü belgesinin 17 farklı türü olacak.
 
Ağır vasıta ehliyeti almak isteyen sürücü adayları öncelikle B sınıfı ehliyet alacak. Sürücü belgesi almayı hak kazanan adaylar 1 yıl süreyle stajyer sürücü olarak trafiÄŸe çıkacak. 60 ceza puanını aÅŸan stajyer sürücünün belgesi alınacak.
 
Sürücü Kursları ve EÄŸitimcileri Konfederasyonu Genel BaÅŸkanı Ä°smail Yılmaz, MalatyaGazeteciler Cemiyeti BaÅŸkanı Haydar Karaduman’ı ziyaretinde yaptığı açıklamada, tasarı halindeki Karayolları Trafik YönetmeliÄŸi hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de trafik kazalarının en önemli ülke sorunlarından biri olduÄŸunu belirten Yılmaz, kazalarda binlerce kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸini, yüzbinlerce kiÅŸinin malul kaldığını, milyarlarca liralık maddi kayıplar oluÅŸtuÄŸunu vurguladı. Kazaların büyük çoÄŸunun sürücü hataları nedeniyle gerçekleÅŸtiÄŸine iÅŸaret eden Yılmaz, bu nedenle Karayolları Trafik YönetmeliÄŸi hazırlandığını dile getirdi.
 
Önümüzdeki aylarda yürürlüÄŸe girmesi beklenen yönetmelikle köklü deÄŸiÅŸiklikler yapıldığına dikkat çeken Yılmaz, ÅŸöyle devam etti:
 
“Trafik yönetmeliÄŸi önümüzdeki günlerde deÄŸiÅŸecek. Sürücü belgelerinde yaÅŸ sınırları deÄŸiÅŸiyor. Tecrübe ÅŸartı geliyor. Bir ağır vasıta ehliyeti almak için öncelikle B sınıfı ehliyet alması gerekiyor. Yaşı yeterli olsa bile bu zorunlu. Ayrıca stajyer sürücü adayı kavramı geliyor. Çıraklık dönemi olacak. 1 yıl stajyer sürücü adayı olunacak. Hata yapma toleransı az olan uygulamada 60 ceza puanı alan kiÅŸinin belgesi iptal edilecek. 17 çeÅŸit sürücü belgesi olacak. Sürücü belgeleri 5 ila 10 yıllık periyotlarla deÄŸiÅŸtirilecek. Ağır vasıta sürücüleri saÄŸlık raporu ÅŸartıyla 5 yılda ehliyetlerini yenileyecek. DiÄŸer sürücüler ise 10 yılda deÄŸiÅŸtirecek.” 
 
DÄ°REKSÄ°YON SINAVINDA BAÅžARI ORANI YÜZDE 50
 
Sürücü belgesi edinmeyle ilgili son 1-2 yılda önemli deÄŸiÅŸiklikler gerçekleÅŸtiÄŸini de anımsatan Yılmaz, “Son 1-2 yıldan beri sürücü eÄŸitimlerinde ciddi deÄŸiÅŸiklikler oldu. Derslerin müfredatları ile sınavların ÅŸekilleri deÄŸiÅŸti. Åžimdi 50 soruluk tek sınav oluyor. Sürücünün günlük hayatta kullanacağı kurallarla ilgili sorular oluyor. Direksiyon sınavları çok zorlaÅŸtırıldı. Eskiden sınava giren herkes ehliyet alıyordu. Artık direksiyon sınavlarında eÄŸimli yollarda kavrama kalkışları, tek seferdi iki araç arasına park edebilme gibi sürücü tekniklerine bakılıyor. Åžimdi direksiyon sınavına girenlerin yüzde 50’si geçemiyor. Avrupa’da standardın bu düzeyde olduÄŸunu görüyoruz.”
 
SÜRÜCÜ BELGESÄ°NÄ° ALMAYANLARIN HAKKI KAYBOLABÄ°LÄ°R
 
Ä°smail Yılmaz, sürücü belgesi alma hakkını elde eden, dosyasını aldığı halde Emniyet Müdürlükleri’nden ehliyetini almayanları uyardı. Bu durumdaki sürücülere 2 yıllık süre verildiÄŸini hatırlatan Yılmaz, ÅŸunları söyledi:
 
“Sürücü kursunu tamamlayıp, sonra sınava girerek baÅŸarılı olanlar sürücü kursundan dosyasını aldığı halde ehliyetlerini almayanlar için haklarını kaybetme tehlikesi var. Onlara 2 yıllık süre verilmiÅŸti. Bu sürenin son aylarıdır. Dosyasını aldığı halde ehliyeti almayanlar yakında haklarını kaybedebilir. Bununla birlikte stajyerlik uygulamasına takılmamaları için sürücü belgelerini almaları gerekiyor.”
 
Yılmaz, Türkiye’de mevcut 3 bin 500 sürücü kursu, bu kurslarda çalışan 50 bin eÄŸitimci olduÄŸunu kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.