Sosyal Medya

RÖPORTAJ

?Selami Aykut Bahçelievler?de üçüncü partidir?

Araklı Halilli?den İstanbul Bahçelievler?e göç etti. 2014 yerel seçimlerinde mahallesinde MHP ve SP?yi bile geride bırakacak bir oyla muhtar seçildi



günebakış: Önce tebrik ediyoruz. En yüksek oyu aldığınızı biliyoruz. Yalnız yüzde olarak mı sayı olarak mı?

Selami Aykut: Türkiye çapında 52 bin muhtarımız vardı. Bazı mahalle ve köyler birleştirilince 36 bine düştü. Türkiye genelinde en yakınındaki rakibe yüzde 95 oran, 35 bin de oy farkıyla seçimi kazandık. Bu 41 vilayetin belediye nüfusundan fazla nüfus barındıran bir mahallede en çok oy alan muhtar unvanını yakaladık. 53,500 seçmenimiz var. 44 bini oy kullandı, iki bin oy iptal oldu, şahsen 37 bin oy aldım. En yakın rakibim de 7 bin oyda kaldı.

günebakış: Bu ikinci döneminiz, değil mi?

Selami Aykut: Evet, ilk 2009’da aday olup seçildik ve görevimizi başarıyla tamamladıktan sonra yeniden göreve talip olduk, 30 Mart’ta güven tazeledik ve şimdi yola devam ediyoruz.

günebakış: Mahalleniz kozmopolit bir bölge, başarınız sadece hemşehri desteğiyle açıklanamaz herhalde?

Selami Aykut: Mahallemizde Trabzonlular sayı itibariyle zaten 16. sırada. İlk sırada Mardin, ikinci sırada Sivas, sonra Malatya geliyor öyle gidiyor. Önemli bir şey daha var: Seçimde Bahçelievler’de birinci AK Parti, ikinci CHP, üçüncü sırada partiler üstü Selami Aykut. Yani ben burada MHP, Saadet Partisi ve diğer partilerden daha fazla oy aldım.

günebakış: Bu başarı nasıl geldi sayın Aykut? Mutlaka bir sırrı vardır?

Selami Aykut: Burada insanlarımıza elimizden geldiği kadar güleryüzlülük esasıyla, kapı kapı dolaştık, mücadele ettik. Ticari hayatımızda hiç kimseyi kırmadık, üzmedik. Ticari hayatımız devam ederken de bir siyasi partide mahalle, bölge ve teşkilat başkanlığı görevleri yaptık. Şunu gördüm: Siyaset verilen vaatlerin arkasında durulan bir anlayıştan çıkmış, tamamen menfaatler çerçevesinde dönen bir anlayışa dönmüş. İnsan sevgimi, memleket sevgimi yansıtacak anlayışı siyasetin içinde bulamadım. Herhangi bir siyasi parti içinde faaliyet gösterdiğiniz zaman, o siyasi parti mensuplarıyla ilişki içinde oluyorsunuz. Oysa benim gönlüm ister ki her partiden insanlarla oturup aynı masada yemek yiyebilelim, aynı yerde oturup çay içebilelim ve aynı alanda Türkiye meselelerini konuşabilelim. Ne yazık ki günümüzde bu ortamın çok uzağındayız.

günebakış: Bu söyledikleriniz aktif siyasete kapıyı kapattığınız anlamına mı geliyor?

Selami Aykut: Hayır. Ben sadece mevcut durumun doğru olmadığından hareketle mahalle muhtarlığına aday oldum. Siyasetin kavga gürültüyle yapılmasını doğru bulmuyorum. Mahallemizde hemen hemen her vilayetten insan yaşıyor. Bu insanlarımıza parti ayrımı yapmadan herkesin oyunu alabilecek şekilde yaklaştık. Beş adaylı 2009 seçimlerinde 32 yıllık bir muhtarı geride bırakarak 29 yaşında Türkiye’nin en genç muhtarı seçildik. İlk dönemimizde insanlara nasıl daha fazla ulaşabiliriz, nasıl daha faydalı olabiliriz mücadelesine başladık. Bu süreçte çok sayıda ilklere imza attık. Örneğin nöbetçi eczane var da neden nöbetçi sağlık ocağı yok…

günebakış: Bu söylediğiniz muhtarlığın yetkisi alanında bir uygulama mı?

Selami Aykut: Muhtar arkadaşlarımız keşke yetkilerinin tamamını bilseler. O zaman bu ülkede bazı sorunlar çok daha rahat çözülecektir. Muhtarlık ülkemizde ne yazık ki emekli insanların işi olarak görülüyor. Fakat öyle değil, emekli bir insanın istirahat etmesi lazım, icra makamında icraat yapacak yaş ve kapasitede insanların bulunması lazım. Halkın asıl vekili mahalle muhtarıdır. Bireysel olarak çıkar, hiçbir siyasi partiye dayanmadan kendi oyunu ister.

günebakış: Sizin sivil toplum kuruluşlarında da aktif görevleriniz var?

Selami Aykut: Bahçelievler Trabzonlular Derneği’nde yönetim kurulu üyesiyim. Trabzon Dernekleri Federasyonu Gençlik Kolları kuruculuğu ve şu anda Denetim Kurulu üyeliği, Trabzon Federasyonu kuruculuğu geçmişte yapmış ve halen yapmakta olduğumuz görevler arasında. Bunun dışında mahallemde bulunan İstanbul Mardinliler Derneği yönetim kurulu üyesi ve Mardin Federasyonu delegesiyim.

günebakış: Hemşehri derneklerinde doğal olarak hemşehrilik esası vardır ve derneklerde pek yabancı bulunmaz. Bulunursa da yadırganır. Siz bu konuda bir problem yaşamadınız mı?

Selami Aykut: O insanlara o kadar sıcak yaklaştık ki, bizim için “iyi ki bu arkadaşımız da aramızda” diyorlar. Biz orası senin, burası benim diye ayrımcılığa başlarsak memleketin bölünme tehlikesi zuhur eder. Mahallemizde asla memleket ayrımı olmaz, biz burada tamamen birlik içerisinde kardeşlik içerisinde hareket ederiz. Herkes birbirinin kapısını çalar, herkes birbirinin derneğine gider çayını içer, buna da biz önayak olmuş olduk.

günebakış: İstanbul’da çok büyük bir Trabzon nüfusu yaşıyor. Çok sayıda da derneğimiz var. Siz de bu faaliyetlerin içindesiniz. Günümüz itibariyle dernekçiliğimiz ne durumdadır?

Selami Aykut: Ben özellikle İstanbul’da iki tane federasyon olmasını üzücü buluyorum. Ancak ikincisi kurulmasaydı, birincisi de kendine çeki düzen vermeyecek, bir takım olumlu düzenlemelere gitmeyecekti diye de düşünüyorum.

günebakış: İkinci federasyonun kurulması birincisini harekete geçirdiyse iki federasyon olması olumlu bir şey değil mi?

Selami Aykut: Elbette olumlu bir şey. Yalnız iki federasyonu yöneten büyüklerimizin artık yerlerini genç ve dinamik isimlere bırakması lazımdır. İki federasyonda da belli bir yaşın üstündeki insanlar yöneticilik yapıyorlar ve gençlerin önünü açmak gibi bir kaygıları yok. 1984-85 doğumlu milletvekilleri var şimdi. Federasyonlarımızda bu yaşta yönetici var mı? Varsa bile istisnadır. Şu anda İstanbul’da faaliyet gösteren federasyonlarımızın birinin ağabeyliği önderliğinde bir konfederasyon altında toplanması lazımdır. Türkiye’de şu an Dernekler Kanunu’nun sağlıklı ve tutarlı olduğuna inanmıyorum. Kafası bozulan yedi kişi toplanıp bir dernek kuruyor, beş dernek bir araya geliyor bir federasyon kuruyor. Bu işin altı bu kadar boş olmamalı. Aynı sıkıntıyı biz İstanbul’da muhtarlarla da yaşıyor. Ben İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Başkanıyım. Bir bakıyorsun muhtar bile olmayan insanlar dernekler kuruyorlar, sonra İstanbul Muhtarlar Federasyonu çıkmış. Bizim mahallede de farklı amaçlarla kurulmuş dernekler var. Bu yüzden ben dernekleri denetleme yetkisinin mahalle muhtarlarına verilmesini savunuyorum. Muhtarlar halkla iç içe ve şikâyetlerin birinci ağızdan dinledikleri için mahallede kurulmuş dernekler hakkında en iyi bilgilere de yine muhtarlar sahip oluyorlar. Muhtar mahallenin anası, babası, her şeyidir. Yeri gelir avukatı, yeri gelir hâkimi olur.

Her iki federasyonumuzun da Trabzon’dan gelecek hemşehrilerimizi ağırlayacak bir misafirhaneleri yok. Bu çok mu zor bir şeydir? Yöneticileri gerek siyaset ve gerek iş dünyasında üst düzey insanlar. Trabzon Valiliği’yle işbirliği yapılarak İstanbul’daki belediyelerden birinden bir mekân temin edilebilir ve cüzi fiyatlarla konaklamaları sağlanabilir. Dernekçilik kartvizit ve etiket sahibi olma işi değildir.

günebakış: “Bahçelievler’de üçüncü partiyim” dediniz. Siyasetle ilgili gelecek planlarınız, idealleriniz var mı?

Selami Aykut: Önce şunu üstüne basa basa söylemek istiyorum: Genç yaşımızda önemli başarılara imza attık. Bu başarılarımızı Trabzonlu hemşehrilerimizin görmemesine son derece üzülüyorum. Gerek federasyonlarımızın gerek derneklerimizin bir köy derneği başkanına gösterdikleri ilgiyi biz göremiyoruz. Öte yandan muhtarlıkta acemilik dönemini geride bıraktık. Geçen seçimde halkımız bize beş yıldızlı pekiyi verdi ve önümüzü açtı. Önümüzdeki dönemlerde belediye başkanlığı ve milletvekilliği görevleri gibi ideallerimiz var. Biz birçokları gibi düşünce ve hedeflerimizi saklamıyoruz. Benim anlayışıma göre bir görevde başarısız olmuşsanız o görevi bırakmalı, başarılı olmuşsanız bir üst kademedeki göreve talip olmalısınız. Biz de buradaki görevimizde başarılı olduğumuzu düşünüyoruz ve dik duruşumuzu devam ettirerek gelecek dönemlerde siyasi partilerden gelecek teklifleri değerlendireceğiz.

günebakış: Çok teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyoruz. Son sözleriniz?

Selami Aykut: 30 Mart seçimlerinde kazanan bütün yerel yöneticilerimizi candan tebrik ediyorum. Ayrıca sürekli takip ettiğim günebakış gazetemiz demokratik duruşunu sürdürdükçe ilerleyen zamanlarda hemşehrilerimizin sesini daha iyi duyuracağına da inanıyorum.

Selami Aykut biyografi:

1979 yılında Trabzon ili Araklı ilçesi Halilli Köyü’nde doğdu. Babasının ticari hayatı dolayısıyla çocuk yaşta ailesiyle Artvin’e göç etti. Öğrenimini Artvin’de tamamladıktan sonra 1995’te İstanbul Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahallesi’nde ikamet etmeye başladı. Bahcelievler’de bulunan Trabzon ili Araklı ilçesi Halilli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurucu üyeliği ve çeşitli görevlerde bulundu.

2009 yerel seçimlerinde Bahçelievler Siyavuşpaşa Mahalle muhtarı olan Selami Aykut, 2014 seçimlerinde rekor bir oyla yeniden aynı göreve seçildi. Trabzon Dernekleri Federasyonu Gençlik Kolları yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı, Bahçelievler Trabzonlular Derneği yönetim kurulu üyeliği, Bahçelievler Yayla Kuran Kursu Başkanlığını ve İstanbul Valiliği SYDV Mütevelli Heyeti yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Aynı zamanda İstanbul’da bulunan 934 muhtarın bağlı olduğu İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği Genel Başkanı görevini sürdürüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.