Sosyal Medya

Sorular, AB'de gazetecilik ölmemiş dedirtti!

Avrupalı gazeteciler, Başbakan Erdoğan'ı sorularıyla terletti.



ErdoÄŸan'a sorulan en kritik sorulardan birisi, "17 Aralık Sürecinde Avrupa BirliÄŸi baÅŸta HSYK, Adli Kolluk YönetmeliÄŸi, polis ve savcıların görevden alınmasına ciddi eleÅŸtiriler getirdi. Türk Hükümeti de bu konuda atılan adımları, "uluslararası bir gücün arkasında olduÄŸu paralel bir yapılanmanın darbe giriÅŸimi" olarak nitelendirdi. BaÅŸbakan da Brüksel'e gelmeden önce delillerle size geleceÄŸini ifade etti. Siz bu konudaki delilleri gördünüz mü? Türk tarafının pozisyonu sizi tatmin etti mi?" ÅŸeklinde olanıydı.
Ä°ÅŸte Avrupalı 2 gazetecinin bu konuda sorduÄŸu sorular ve muhatapların cevapları; SORU: 17 Aralık Sürecinde Avrupa BirliÄŸi baÅŸta HSYK, Adli Kolluk YönetmeliÄŸi, polis ve savcıların görevden alınmasına ciddi eleÅŸtiriler getirdi. Türk Hükümeti de bu konuda atılan adımları, "uluslararası bir gücün arkasında olduÄŸu paralel bir yapılanmanın darbe giriÅŸimi" olarak nitelendirdi. BaÅŸbakan da Brüksel'e gelmeden önce delillerle size geleceÄŸini ifade etti. Siz bu konudaki delilleri gördünüz mü? Türk tarafının pozisyonu sizi tatmin etti mi? Kopenhan politik kriterleri çerçevesinde müzakerelere etkisi olacak mı son geliÅŸmelerin? Ve son geliÅŸmeler iliÅŸkileri herhangi bir ÅŸekilde zedeledi mi? 

BARROSO'DAN CEVAP: Çok samimi, açık bir sohbetimiz oldu BaÅŸbakan'la. Sorunlar ne olursa olsun, bu sorunların çözümü hukukun üstünlüÄŸü ve erklerin ayrımına uygun olmalıdır.Åžimdi önemli olan konuların tam bir ÅŸekilde hukukun üstünlüÄŸü ve erklerin ayrımına uygun bir ÅŸekilde çözmektir. 

GUARDÄ°NA MUHABÄ°RÄ°NÄ°N SORUSU: Sayın Rompuy, 17 Aralık'tan bu yana olanları görüÅŸtüÄŸünüzü söylediniz. Sayın BaÅŸbakan bu olayların bir komplo olduÄŸunu, hükümeti devirmeye yönelik uluslararası bir komplo olduÄŸunu söyledi. Bu görüÅŸü sizin nezdinizde belirtti mi? Siz buna inandınız mı? 

Sayın BaÅŸbakan ErdoÄŸan, Burada erklerin ayırımından ve yargıdan bahsediyoruz. Ve ÅŸu anda Meclis'te bu hafta tartışılan bir taslak var. Anladığımız kadarıyla tahkikatların başında Adalet Bakanı olacakmış. Bu erklerin ayırımına uygun mudur? 

ROMPUY'UN CEVABI: "Sayın BaÅŸbakan kendi analizini belirtti bize. Biz de bunu ayrıntılı bir ÅŸekilde kaydettik. Åžimdi biz kendi analizimizi yapacağız" 

ERDO?AN'IN CEVABI: Tahkikat Bakanlığı gibi ifade kullanıldı.Böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. TBMM'de veyahuttta komisyonumuzda böyle bir görüÅŸme yapılmamıştır. Kuvvetler ayrılığı konusundaki düÅŸüncelerimi az önce belirttim. Ancak kuvvetlerin birbirine müdahalesi de söz konusu olamaz. EpÄŸer öyle olursa, ülke demokratik olmaktan çıkar. Ama yargı, yürütme ve yasamaya tahakküm edemeyeceÄŸi gibi yürütme de yargıya tahakküm edemez. Güçlenen bir Türkiye var. 10 yıl öncesiyle ÅŸimdiki Türkiye farklıdır. Artık dünyanın 18. büyük ekonomisidir. Ülkemizle ilgili bazı olumsuz giriÅŸimler vardır. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.