Sosyal Medya

GÃœNCEL

Erdoğan ile Gülen nerede görüşecekti? / ÖZEL

Başbakan Erdoğan ile Fethullah Gülen'in görüşmesi nerede gerçekleşecekti.



BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan, Obama tarafından misafir edildiÄŸi ABD seyahatinde Muhammed Fethullah Gülen'le görüÅŸmek istedi. Bu bilgi, BaÅŸbakan ABD'ye gitmeden 3 gün önce haberaktuel.com'a da ulaÅŸmıştı. Ancak ne o günlerde, ne de o günden sonra bunu haberleÅŸtirmedik.

Fakat Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın Samanyolu Haber ekranlarında bunu açıklamasından sonra meseleyi haberleÅŸtirmekte de mahsur kalmadı. Åžimdi Dumanlı'nın açıklamasında bahsetmediÄŸi ayrıntıları biz verebiliriz.

GÖRÜÅžME TALEBÄ°NÄ° NEDEN YAZMADIK?

"Neden o günlerde bunu haber yapmadınız?" diye soranlar olacaktır. Haber Aktüel'i yakından tanıyanlar iyi bilirler ki; sitemiz AK Parti ile cemaatin arasındaki gerilimin daha ilk günlerde son bulması için gerek yayın politikasıyla, gerekse yakın çevresine verdiÄŸi mesajlarla büyük çaba sarf etti.

Sitemizin Genel Yayın Yönetmeni Muaz Kalaycı, olaylar sarpa salmak üzere olduÄŸu zamanlarda "Ben bu kavgamın maÄŸduru deÄŸil, maÄŸlubuyum" diye baÅŸlık attığı yazısıyla suhulet çaÄŸrısında bulundu. Fakat arka arkaya gelen operasyonlar ve devamında ülkenin dört bir tarafında baÅŸlayan suçlu suçsuz korkunç kıyım, "suhuleti" de imkânsız hale getirdi.

Süreçteki gerilimin son bulması için böyle özel bir görüÅŸmenin haberini o dönemde yapmamayı uygun gördük. Çünkü biz haberciden önce insanız. Hem de bu toprakların insanı. Bu görüÅŸme talebinin haber olması görüÅŸmeyi baÅŸlamadan bitirebilirdi. Ama öyle ya da böyle görüÅŸme yine de gerçekleÅŸmedi.

Cami açılışıNEREDE GÖRÜÅžECEKLERDÄ°?

O günlerde ABD'deki BaÅŸbakan ErdoÄŸan, Fethullah Gülen ile görüÅŸmek istemiÅŸti. Ancak ErdoÄŸan, bu görüÅŸmeyi Gülen'in yaÅŸadığı yer olan Pensilvanya'daki evde gerçekleÅŸtirmek istemedi. ErdoÄŸan'ın yakınındaki isimler hemen formül buldu. Formül, Gülen'in yakınındaki isimlere de iletildi.

Formül ÅŸuydu:

BaÅŸbakan ErdoÄŸan ile Gülen, ABD'nin Maryland eyaletindeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi içindeki cami açılışına katılacak ve görüÅŸme de burada gerçekleÅŸecekti. GörüÅŸmenin basın ayağı hesap edildi ve bu buluÅŸmanın haberlere konu olmaması için açılışta deÄŸil, açılıştan sonra özel olarak gözlerden uzak olması teklif edildi.

Ancak gerek Gülen'in saÄŸlık sorunları, gerekse de bu görüÅŸme için çok istekli olmaması görüÅŸmeyi mümkün kılmadı. BaÅŸbakan, Gülen'le bir görüÅŸme beklerken bu görüÅŸmenin olmayacağını istirahat ettiÄŸi Beyaz Saray'ın karşısında bulunan evde öÄŸrendi.

B PLANLI OLARAK DEVREYE BÜLENT ARINÇ GÄ°RDÄ°

Bu geliÅŸme üzerine ErdoÄŸan, beraberinde bulunan Bülent Arınç'ı arayarak Pensilvanya'ya gitmesini ve Gülen ile görüÅŸmesini istedi. Arınç, Gülen ile yaklaşık 3 saat görüÅŸtü.

Bülent Arınç, bu görüÅŸme sonrasında ÅŸunları söyledi:

"BaÅŸbakanımız 'KeÅŸke biz de Hocaefendi ile görüÅŸebilsek' dedi. 'Bizden sevgilerimizi iletin, bir emri olur mu, tavsiyeleri olur mu öÄŸren' dedi. Hükümetle cemaat arasında bir soÄŸukluÄŸun olduÄŸu söyleniyor. Bunları kesinlikle reddediyorum."

 

http://www.youtube.com/watch?v=iw2j4ndkud0&feature=player_embedded


FETHULLAH GÜLEN YANLIÅžLARI BÄ°R BÄ°R SÖYLEDÄ°

Ancak her ÅŸey Arınç'ın açıklamasındaki gibi güllük gülistanlık deÄŸildi. Fethullah Gülen, kahvaltılı bu görüÅŸmede Arınç'a eleÅŸtirilerini sıralamış ve iktidarın "yanlışlarından" bahsetmiÅŸti. Gülen, Türkiye'deki arkadaÅŸlarının AK Parti tarafından oluÅŸturulan maÄŸduriyetlerini söylemiÅŸ ve eÄŸer böyle devam ederse 'dostluklarına zeval geleceÄŸini' bildirmiÅŸti.

EÄŸer biraz dikkat edilir ve geçmiÅŸ aylara bakılırsa BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın 15 Mayıs 2013 tarihinde ABD'deki ziyaretinden sonra iplerin iyice gerildiÄŸi ve geçen yılın son günlerinde de koptuÄŸu görülür. ErdoÄŸan her ne kadar Mayıs'tan sonra ipleri kopardıysa da Gezi olayları sırasında oluÅŸan havada bir de cemaati karşısına almamak için Türkçe Olimpiyatları kapanış programına katıldı. Ancak burada yaptığı konuÅŸmada Gülen'in adını ima ile bile olsun aÄŸzına almadı.

Fakat BaÅŸbakan burada cemaate mesaj göndermeyi ihmal etmedi:

"Gönül mücadelesi zordur, o yolda fitne tuzakları vardır, ÅŸeytan tuzakları vardır. Biz iÅŸte tüm bu tuzaklara karşı uyanık olacağız, aldatan da aldanan da olmayacağız. Ä°pi bırakanlardan, umudunu yitirenlerden asla olmayacağız. Bizim millet olarak en deÄŸerli hazinemiz emin olun kardeÅŸliÄŸimizdir. Bugüne kadar ne kazandıysak kardeÅŸlikten kazandık. KardeÅŸlik hukukumuza inÅŸallah gölge düÅŸürmeyeceÄŸiz."

O dönemde bu açıklama klasik / normal bir açıklama sanıldı. Ancak bu cümlelere yüklenen anlamlar daha bugün anlaşıldı.

Sonuç olarak:

http://www.youtube.com/watch?v=wNhFANlu-X4&feature=player_embedded



BaÅŸbakan, Fethullah Gülen'in ABD'deki görüÅŸmeyi reddetmesinden sonra Gülen'in Bülent Arınç aracılığıyla gönderdiÄŸi mesajlara ÅŸaşırdı ve "cemaat ile arasına en net mesafeyi" daha bu ülkedeyken koydu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.