Sosyal Medya

DÃœNYA

İsrail eski Başbakanı Şaron yaşamını yitirdi!

8 yıldır komada olan İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron hayatını kaybetti.



8 yıldır komada olan Ä°srail eski BaÅŸbakanı Ariel Åžaron hayatını kaybetti. Eski BaÅŸbakan Sabra ve Åžatilla katliamlarının sorumlusu olarak görülüyordu.Ä°srail eski BaÅŸbakanı Ariel Åžaron 85 yaşında hayatını kaybetti. Ä°srail'in 11. BaÅŸbakanı Ariel Åžaron'un 2001-2006 yılları arasında üstlendiÄŸi baÅŸbakanlık görevi, felç geçirmesinin ardından sona ermiÅŸti. Åžaron, 4 Ocak 2006'da geçirdiÄŸi beyin kanamasının ardından komaya girmiÅŸti. 16 Eylül 1982 tarihinde Ä°srail yanlısı milisler Batı Beyrut'ta Sabra ve Åžatilla adındaki Filistin mülteci kamplarını basarak çocuklar dahil binlerce (700 ile 3500 arasındadır) kiÅŸiyi katlettiler. Sabra ve Åžatilla katliamında Ä°srail'in eski BaÅŸbakanlarından olan Ariel Åžaron'un rolü olduÄŸu ortaya çıkmıştı.
ARÄ°EL ÅžARON KÄ°MDÄ°R? Ariel Åžaron, Ä°srail devletinin baÅŸbakanlığını yapmış bir siyasetçidir. Ä°ktidardaki Kadima Partisi'nin kurucusu ve ilk lideriydi. Likud Genel BaÅŸkanı Ariel Åžaron, Rakibi Barak gibi asker kökenli olan Åžaron, orduya 14 yaşında girdi. Åžaron, ordu bünyesinde özel komando birliÄŸi kurarak ülke güvenliÄŸinin korunmasında etkin görev üstlendi. Åžaron, askerliÄŸinin yanında Tel Aviv Üniversitesi'nde hukuk öÄŸrenimi gördü. Ehud Barak'ın da katıldığı 1967'deki 6 Gün Savaşı'nda yer alan Åžaron, 1972'de ordudan ayrıldı. Aradan 1 yıl geçmeden 6 Ekim 1973'de, Mısır'ın tüm Sina Yarımadası'nı aldığı büyük zaferiyle sonuçlanan, Ä°srail'in en büyük dini bayramına denk gelen Yom Kippur Savaşı'nda orduya geri çaÄŸrıldı. Knesset'e 1973'te seçilen Åžaron, 1 yıl sonra istifa ederek dönemin BaÅŸbakanı Ä°zak Rabin'e güvenlik danışmanı oldu.& Åžubat 2001 tarihinde yapılan BaÅŸbakanlık seçimini rakibi Ehud Barak'a karşı yüzde 60'ı aÅŸkın oyla kazandı.Ancak oranın bu seviyede olmasında katılım oranın düÅŸüklüÄŸü de önemli bir etken.Ä°sral seçimlerine seçmenlerin yüzde 40'ı katılmadı. 

KATLÄ°AMLARIN SORUMLUSU OLARAK GÖRÜLDÜ 

Ariel Åžaron 1982 yılında Lübnan Ä°ç Savaşı sırasında Ä°srail'in Savunma bakanı olarak görev yapmaktaydı. Gözlemciler Ä°srail'in gözleri önünde gerçekleÅŸen Sabra ve Åžatilla katliamından Ariel Åžaron'u sorumlu tutmuÅŸlardır. Ariel Åžaron'un 2000 yılında Kudüs'teki El Aksa camii'ne polis koruması altında yaptığı ziyaret ve verdiÄŸi demeç Filistin'lilerin 2. Ä°ntifada (ayaklanma)'yı baÅŸlatmalarına neden oldu ve bir provokasyon olarak görüldü. 

LÜBNAN KASABI LAKABINI ALMIÅžTI 

“Lübnan Kasabı” lakaplı eski Ä°srail BaÅŸbakanı Åžaron, 12 yıllık hayalini gerçekleÅŸtirmek istiyordu. Gazze Åžeridi'ni iÅŸgal edeceÄŸinin ilk sinyallerini 1989'da yazdığı kitapta vermiÅŸti. 

  

MÄ°LLÄ°YET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.