Sosyal Medya

EKONOMÄ°

Vergi dairesince kapatılan mükelleflere uyarı!

Dakın, 'Tanımadığınız kişi ve kurumlardan mal ve hizmet alımında bulunmayınız' uyarısında bulundu.



BaÅŸkanlıklarınca yapılan yoklamalar neticesinde vergi dairesine bildirmiÅŸ olduÄŸu adresinde bulunmayan, beyanname vermeyen, kendisine ulaşılamayan mükelleflerin mükellefiyetlerinin baÄŸlı bulundukları vergi dairesince re'sen terk ettirildiÄŸini/kapatıldığını söyleyen Dakın, iÅŸyerinin ve herhangi bir faaliyetin varlığı tespit edilemeyen bu mükelleflerin aynı zamanda vergi usul kanunu uyarınca "https://intvd.gib.gov.tr/" web sayfası (internet vergi dairesi/sorgulamalar/2004/13 Sayılı Genelge…) üzerinden ilan edildiÄŸi bilgisini verdi. Dakın, bir mükellefin vergi dairesi kayıtlarına göre faal olup olmadığını öÄŸrenmek için web adresine gidilmesi, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) veya vergi kimlik numarası (VKN) üzerinden sorgulama yapılması gerektiÄŸini ve toplu sorgulama imkanı bulunmadığından tek tek sorgulama yapılabildiÄŸini ifade etti. Dakın, "Burada, adresini deÄŸiÅŸtirdiÄŸi halde baÄŸlı bulunduÄŸu vergi dairesine bildirimde bulunmayan mükellefler, fiilen faaliyetine son veren, ortaklığı bozulan, sahipsiz bırakılan iÅŸletmeler, peÅŸ peÅŸe beyanname vermeyen mükellefler ve sahte fatura düzenleme ihtimali kuvvetle muhtemel olan mükellefler yer almaktadır. Åžayet ÅŸahıs iÅŸletmeniz ya da ÅŸirketiniz bu listede yer alıyorsa ve baÅŸka bir adreste faaliyetinize devam ediyorsanız en kısa sürede vergi dairenize müracaat ediniz" çaÄŸrısında bulundu. 

"Tanımadığınız, adresini bilmediÄŸiniz, faaliyetini, faaliyet yerini görmediÄŸiniz kiÅŸi ve kurumlardan mal ve hizmet alımında bulunmayınız" diyen Dakın, ÅŸüphelenilen durumlarda fatura düzenleyenin kimlik bilgilerinin yukarıda verilen web sayfasından mutlaka sorgulanması gerektiÄŸine dikkati çekti. 

Sorgulama sonucunda ismin re'sen terk ettirilen mükellefler arasında çıkması durumunda, faturaya iliÅŸkin banka yoluyla bile olsa hiçbir ödemenin yapılmaması gerektiÄŸini vurgulayan Dakın, çünkü bu mükelleflerin vergi dairesi kayıtlarına göre herhangi bir faaliyeti olmayan, yerinde bulunamayan kiÅŸi ve kurumlarolduÄŸunu ifade etti. 

Dolayısıyla bu kiÅŸi ve kurumların vergi kanunlarına uygun bir ÅŸekilde yaptıkları bir faaliyet bulunmadığından, bu mükellefler beyanname vermediklerinden, beyanname veriyor olsalar bile sahte fatura düzenleme ihtimalleri bulunan bu mükelleflerin vergi kanunlarına göre varlıkları ortadan kaldırıldığından, söz konusu mükelleflerin fatura düzenleme imkanlarının bulunmadığına iÅŸaret eden Dakın, diÄŸer uyarılarını ise ÅŸöyle sıraladı: "Re'sen terk ettirilen bu mükelleflerin düzenledikleri faturalar yok hükmünde olduÄŸundan, bu faturalarda yer alan mal ve hizmetlerin gider ya da maliyet olarak dikkate alınabilmesi, ödenen KDV'nin de indirim konusu yapılması mümkün deÄŸildir. Bu listede yer alan mükelleflerden mal veya hizmet alımında bulunan mükelleflerimizin 'Ba' (belge alış) formları taranmakta, söz konusu mükelleflere ait belgelerin kayıtlarından çıkarmaları yönünde uyarılar yapılmakta, çıkarılmadığı takdirde ödenen KDV kadar vergi ve bir o kadar da vergi ziyaı cezası tatbik edilmektedir. 

Dolayısıyla ödediÄŸiniz KDV'yi bir daha gecikme faiziyle birlikte ödemek zorunda kalmamanız, cezalı tarhiyata muhatap olmamanız için re'sen terk ettirilmiÅŸ mükelleflerle ticari bir iliÅŸkiye girmeyiniz. ÅžüphelendiÄŸiniz iÅŸlemlerin muhatabı olan mükellefleri, yoÄŸun bir ÅŸekilde alış yaptıklarınızı, mesela toplam fatura giriÅŸlerinizin yüzde 10'una isabet eden kiÅŸileri, bu adresten mutlaka sorgulayınız. Bu kiÅŸilere ait belgeleri kayıtlarınızdan çıkarınız." 

MÄ°LLÄ°YET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.