Sosyal Medya

GÃœNCEL

Vimeo kapatıldı sananlar yanılıyor - ÖZEL

Bugün internet sitelerindeVimeo'nun kapatıldığı iddiası ortaya atıldı. AncakHaber Aktüel haber merkezinin tüm denemelerinde siteye erişim sağlandı.



Siteye girilen makinelerde tanımlı herhangi bir DNSnumarası da yoktu. DNS'ler sistemden "otomatik"alınıyor. 

Sosyal medyada "internetime dokunma" baÅŸlığı üzerinden eleÅŸtiri okları yöneltiliyor. 

Ancak AK Parti hükümetinin internet konusundageniÅŸ çaplı bir engelleme / mücadale etme hazırlığında olduÄŸu da iddia ediliyor. 

Haber Aktüel süreci takip ediyor. 

Bizden ayrılmayın! 

Ä°ÅžTE VÄ°MEO'NUN SON HALÄ° 



Ä°NTERNETE MÜDAHALE MÄ° GELÄ°YOR? 

AK Parti 'nin hazırladığı kanun teklifine göre, ÅŸikayet üzerine içeriÄŸi uygun bulunmayan yayınlar en geç 4saat içinde engellenecek. Ayrıca engel kararını ulaÅŸtırma bakanı da alabilecek. Hükümet, internet yayınlarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidiyor. Tasarı yasalaşırsa UlaÅŸtırma Bakanı'nın emriyle de internet eriÅŸim engellenebilecek. Bu durumun internete sansür anlamına geleceÄŸi yorumları yapılıyor.  

ERİŞİM SA?LAYICILARI BÄ°RLÄ°?Ä° 

AK Parti'nin hazırladığı kanun teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyon'unda görüÅŸülen torba kanun içinde yeralıyor. Düzenlemeye göre özel hayaın gizliliÄŸi ve kiÅŸilik haklarının ihlali gibi konularda internet eriÅŸiminin engellenmesi için farklı yöntemler uygulanacak. Bu kapsamda internette eriÅŸimin engellenmesi kararlarının uygulanabilmesi için EriÅŸim SaÄŸlayıcıları BirliÄŸi kurulacak.     

Peki internete sansür getireceÄŸi savunulan uygulama nasıl iÅŸleyecek? Öncelikle Sanal dünyada yapılan yayınlarda hak ihlali olduÄŸunu düÅŸünen kiÅŸiler söz konsusu içeriÄŸin yayından kaldırılması için içeriksaÄŸlayıcısına baÅŸvuracakSonuç alınamazsa bu kezyer saÄŸlayıcısına müracaat edilecek. 

EN GEÇ 4 SAAT Ä°ÇÄ°NDE ERİŞİM YASA?I 

Taleplere en geç 24 saat içinde cevap verilmesi gerekiyor. Konunun yargıya taşınması durumunda Hakim de ilgili bu madde kapsamında duruÅŸma yapmaksızın baÅŸvuruyu yine 1 gün içinde karara baÄŸlamak zorunda. Hakim kararını doÄŸrudan EriÅŸim SaÄŸlayıcıları BirliÄŸi'ne iletecek. Birlik tarafından eriÅŸim saÄŸlayıcıları gönderilen yayın yasağı kararının da en geç 4 saat içinde yerine getirilmesi gerekiyor. 

BAKAN SANSÜRÜ 

EriÅŸime engelleme kararında bir gecikme olması durumunda ise EriÅŸim SaÄŸlayıcıları BirliÄŸi BaÅŸkanı ve onun baÄŸlı olacağı UlaÅŸtırma Bakanı da devreye girebilecek. Yani "EriÅŸim yasağını gecikmesinde sakınca var" denilerek Bakan tek başına yasak getirebilecek. 

500 BÄ°N LÄ°RA CEZA 

Kanun tasarısına göre yükümlülükleri yerine getirmeyenler için ağır cezalar var. Ä°nternet saÄŸlayıcıları konususuç teÅŸkil eden içeriklere eriÅŸimin engellenmesi ve kayıtların tutulması noktasında yönetmelikçe belirlenen tedbirleri almak zorunda olacak. Aksi halde bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası veya 3 güne kadar ticari faaliyeti durdurma cezası uygulanabilecek.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.