Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

Rektör: Bağışların tamamı kayıt altındadır!

Rektör Gündüz, paranın kendileri için toplandığı iddialarına sert tepki gösterdi.



Yolsuzluk ve rüÅŸvet operasyonunda Halkbankmüdürünün evinden çıkan 4,5 milyon dolargündemdeki yerini korumaya devam ediyor. BalkanÜniversitesi Rektörü Gündüz, paranın kendileri için toplandığı iddialarına sert tepki gösterdi. Makedonya'nın baÅŸkenti Üsküp'te kurulan UluslararasıBalkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Åžinasi Gündüz, Türkiye'de düzenlenen operasyonlar sonrası tartışılan 'yasa dışı para transferi' iddialarına dair açıklamadabulunarak; hiçbir yasa dışı para transferi olmadığını,hesapların yasal denetimden geçtiÄŸini söyledi. Operasyon kapsamında tutuklanan Halkbank GenelMüdürü Süleyman Aslan, evindeki ayakkabıkutularından çıkan 4.5 milyon doların bir kısmının, Uluslararası Balkan Üniversitesi için kendisine teslim edilen bağışlar olduÄŸunu iddia etmiÅŸti. 

Gündüz, üniversiteye 2006 yılından bu güne kadar yapılan bütün bağışların, desteklerin yasal olduÄŸunu,banka kanallarıyla üniversiteye veya üniversitenin baÄŸlı olduÄŸu vakfın hesaplarına aktarılan bağışların yasaldenetimden geçtiÄŸini söyledi. 

ÜNÄ°VERSÄ°TENÄ°N REKTÖRÜ KONUÅžTU 

Üniversitenin mali konularda, eÄŸitim öÄŸretim konularında yasal incelemelerden, denetimlerden geçtiÄŸini ve bu zamana  kadar yasal olmayan ya da illegal olan hiçbir ÅŸeyi söz konusu olmadığını ifade etti. Özellikle açıkve ÅŸeffaf olmayı, kamuoyu önünde hesap verebilir bir ÅŸekilde eÄŸitim, öÄŸretim faaliyetlerini devam ettirmeyiözellik olarak gördüklerini belirti. 

Rektör Gündüz, "Üniversiteye yapılan her bir kuruÅŸ bağış ya da yardım, tamamı kayıt altındadır. Kayıt dışı olan ya da yasal çerçevede denetlenmeyen, yasa dışı yollarla ÅŸu ya da bu ÅŸekilde üniversiteye aktarılmış olan hiçbir kuruÅŸ söz konusu deÄŸildir. Bu çerçevede de biz üniversitemizin en azından buradaki bütün yasaldenetimle sorumlu olan organların, kurumların, üniversitemizin bütün hesaplarını zaten denetlediklerini,banka hesaplarımızın son derece ÅŸeffaf ve açık olduÄŸundan her yerde de ifade ediyoruz, söylüyoruz" dedi. 


“BÜRGE DURUMU Ä°ZAH ETTÄ°” 

Gündüz, Türkiye'deki tartışmalar çerçevesinde vakfa yapılan bağışlar konusunda vakfın Yönetim KuruluBaÅŸkanı Hüseyin Bürge'nin basın açıklamasıyla durumu izah ettiÄŸini söyledi. Gündüz, Bürge'nin üniversiteninbaÄŸlı olduÄŸu vakfa yapılan bağışların bir ÅŸekilde Türkiye'deki durumunu anlattığını, bu bağışların bir kısmının buraya ulaÅŸtırıldığını söylediÄŸini de ifade etti. Belirtilen rakamların burada üniversite ve vakfın hesapları bankakanallarıyla incelendiÄŸinde açık bir ÅŸekilde görüleceÄŸini vurguladı.
Gündüz, 950 bin Euro’nun aktarılmasıyla ilgili ÅŸöyle konuÅŸtu: 

"Hiçbir yasa dışı olan para transferi ya da yasa dışı olan bir faaliyet ile üniversitemizin bir ilgisinin olmadığınıtekrardan altını çizerek vurgulamak istiyorum. Hüseyin Bürge Türkiye'deki basın açıklamasında zaten ifade etti. Yani bu paranın bu bahsedilen 950 bin Euro'nun bir ÅŸekilde aktarıldığını zaten söyledi ki üniversitenin veüniversitenin baÄŸlı bulunduÄŸu Üsküp Vakfı'nın bankadaki hesapların incelediÄŸinde de bu açıkça görülecektir" dedi. 

BÜRGE PARAYI GERÄ° Ä°STEMÄ°ÅžTÄ° 

Ak Parti Ä°stanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, rüÅŸvet operasyonunda el konulan 4.5 milyon doların, Uluslarararı Balkan Üniversitesi’ne yapılan bağışlar olduÄŸunu belirterek, söz konusu paranın vakfa iadeedilmesi için giriÅŸimlerde bulunacaklarını belirtmiÅŸti.
Üsküp EÄŸitim Kültür Vakfı ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı da olan Bürge, bağışın Üsküp’teki üniversiteye aktarılması için Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın önerdiÄŸi yöntemle Makedonya mevzuatındaki zorlukların aşıldığını söylemiÅŸti. Bürge, bakiyenin havalesi öncesi operasyonunyapıldığını, vakfın parasına el konulduÄŸunu sözlerine eklemiÅŸti. 

"950 BÄ°N EURO'YU ZAR ZOR GÖNDERDÄ°K" 

Operasyonda tutuklanan Halkbank Genel Müdürü Aslan ise mahkemedeki savunmasında, ayakkabıkutularından çıkan paraların Makedonya’daki Balkan Üniversitesi ve Çorum Osmancık Anadolu Ä°mam Hatip Lisesi’nin yapımı için kendisine teslim edilen bağışlar olduÄŸunu iddia etmiÅŸti. 

Aslan, "Üniversitenin mütevelli heyeti baÅŸkanı olan Hüseyin Bürge isimli Ä°stanbul milletvekilimiz ‘Türkiye’de bağış var. Makedonya’ya iletmekte zorluk çekiyoruz’ deyip benden yardım istedi. Ayrıca oÄŸlu olan C.B. vasıtasıyla 1 milyon 950 bin Euroyu fiziki olarak bana getirip teslim ettiler. Bunun ilk 450 bin Euro’sunugöndermekte zorlandık. Çünkü Makedonya yerel hukuku bağış kabulünde çok zorluk çıkartıyor. ParagiriÅŸinde zorluk çıkartıyor. Bu süreç içerisinde bu para da bende, evde kaldı. Çünkü bankaya herhangi bir kasaya koyduÄŸumuz zaman kimin adına ve niçin konulması gerektiÄŸini tutanakla belirtmemiz lazım. Buparalar da evde duruyordu. Söz konusu teslimatın ancak 950 bin Euro’sunu zar zor gönderebildik. Dolayısıyla 1 milyon Euro evde bulunduÄŸundan dolayı soruÅŸturmaya konu edildi ve el konuldu" demiÅŸti. 

HÜRRÄ°YET

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.