Sosyal Medya

GÃœNCEL

Erdoğan'dan Diyarbakır'da tarihi konuşma

Başbakan Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da tarihi bir konuşma yaptı.



Ä°brahim Tatlıses ve Åživan Perwer düet yapmak için aynı sahneye çıktı. Perwer, "buralardan gittiÄŸimde gençtim, yaÅŸlanmış olarak geri döndüm" dedi.   Ä°brahim Tatlısesise konuÅŸmasına Kürtçe olarak baÅŸladı. Tatlıses, "Biz Åživan Perwer kardeÅŸimle Diyarbakır'a ÅŸöhret için gelmedik, ikimizde ÅŸöhrete doyduk biz buraya barış için geldik. Bir oÄŸlum olursa, ki sanırım yakında olacak, adını Barış koyacağım." dedi. 

Daha sonra kürsüye BaÅŸbakan ErdoÄŸan geldi. 

BaÅŸbakan, Diyarbakır'daki mitingte tarihi bir konuÅŸma yaptı. 

Ä°ÅžTE O KONUÅžMA: 

Ey kardeÅŸlik ÅŸehri Diyarbakır, sizi hasretle selamlıyorum. Diyarbakır'ın kardeÅŸi Erbil'i buradan selamlıyorum. 

81 yıl önce Molla Mustafa Barzani Türkiye'de kardeÅŸlerinin evine misafir oldu. Åžimdi oÄŸlu deÄŸerli dostum Mesut Barzani'yi Diyarbakır'da ağırlıyoruz. Tıpkı babanız, amcanız gibi Diyarbakır ÅŸehrine hoÅŸ geldiniz. Kuzey Irak Kürdistan'taki kardeÅŸlerimizi muhabbetle selamlıyorum. 

Sezai Karakoç diyor ki Diyarbakır sadece Türklerin deÄŸildir, Diyarbakır sadece Kürtlerin deÄŸildir, Diyarbakır sadeceArapların deÄŸildir, tıpkı Erbil gibi Diyarbakır hepimizindir.

"ŞİVAN PERWER, HOÅž GELDÄ°N" 

Bugün büyük bir kavuÅŸmaya, hep birlikte ÅŸahit oluyoruz. 

37 yıl süren kederli özleme bugün son veriyoruz. Nihayet hoÅŸ geldin Åživan Perwer diyoruz. Evine, vatanına, anne, babaocağına hoÅŸ geldin. 

KeÅŸke bugün biri daha aramızda olsaydı. Bu toprakların baÅŸka bir sesi de aramızda olsaydı. Vatana hasret, kardeÅŸe hasret ÅŸekilde 13 yıl önce bugün gurbette vefat etti. Sevgili dostum Ahmet Kaya'yı rahmetle yad ediyorum. Ben Pınarhisar'a giderken beni ÅŸarkılarıyla, türküleriyle uÄŸurlamaya gelmiÅŸti. KeÅŸke Ä°brahim Tatlıses ve Åživan Perwer'i yanyana göreydi. 

Diyarbakır, kardeÅŸlik ÅŸehri Diyarbakır! Biz kardeÅŸiz, ezelden kardeÅŸiz, ebede kadar kardeÅŸiz. Biz sadece yol arkadaşı deÄŸiliz, kader arkadaşıyız. Biz pazara kadar deÄŸil mezara kadar, mahÅŸere kadar biriz beraberiz. Biz aynı toprakların, aynı medeniyetin çocuklarıyız. 

Åživan Perwer, çok büyük sıkıntı yaÅŸayan Ä°brahim Tatlıses de burada. 

"ZALÄ°MLERÄ°N SOFRASINA OTURANLAR OLMAYACA?IZ" 

100 yıl önce bu topraklarda adeta cetvelle sınırlar çizildi. Ortak tarihimize, ortak medeniyetimize sınır çizemezler. 

Åžam'ın ağıdı bizim ağıdımızdır. Suriye'nin tamamında zalim Esad'ın akıttığı kan kardeÅŸimizin kanıdır. 

Zalimlerin sofrasına oturanlardan olmayacağız. Tarih boyunca olduÄŸu gibi mazlumların yol arkadaşı olacağız. 

Halepçe cayır cayır yanarken Diyarbakır'ın Konya'nın yüreÄŸi yandı. 

Bir annenin çocuÄŸuyla ana dilinde konuÅŸamıyor olmasından daha büyük bir azap ne olabilir. 

"YENÄ° TÜRKÄ°YE'YÄ° Ä°NÅžA EDÄ°YORUZ" 

2005'te Diyarbakır'da "Sizin meseleniz bizim meselemizdir" dedik, sözümüzün arkasındayız. Bizi tehdit ettiler, engeller çıkardılar ama aÅŸtık. 

Biz annelerin, babaların gözyaÅŸlarını dindirmeye, gençlerin ölümünü durdurmaya söz verdik. Yeni Türkiye'yi hep birlikte inÅŸa ediyoruz. 

Bu Cumhuriyet senindir. Ne kadar Ä°zmirli'nin, Ankaralı'nın, Ä°stanbullu'nun ise o kadar da senin devletindir. Bu vatanın öz be öz vatandaşısın. Hiç kimse kimseye ikinci sınıf insan muamelesi yapamaz. Yeni Türkiye'de inkar, ret, asimilasyon olamaz, olmayacak. 

23 Nisan 1920'de olduÄŸu gibi Türk de, Kürt de, Arap da bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Her yerde eÅŸit haklara sahip olacaklar.  

"BÄ°R SENEDÄ°R ÖLÜM YOK" 

Aydınlara, ÅŸairlere tahammül edemeyenler bölgeye demokrasi, barış getiremezler. Farklılıklara tahammül edemeynler bu bölgeye barış da refah da getiremezler. Biz size efendi olmaya deÄŸil, hizmetkar olmaya geldik. Bizim aracılara, tercümanlara ihtiyacımız yok.

Allah'a hamd olsun, bir yıl askerimiz, polisimiz ÅŸehit olmuyor. Bir yıldır gençler bir hiç uÄŸruna ölmüyor.

Bu bahardan, huzurdan rahatsız olanlar da var. UyuÅŸturucu satamadığı için rahatsız olanlar var. 

"FIRSAT VERMEYECE?Ä°Z" 

KardeÅŸliÄŸimiz, barışın güçlenmesinden içeride ve dışarıda rahatsız olanlar var. Kepenkler kapanmadığı için rahatsız olanlar var. 

Dün Nusaybin'de sabotaj gerçekleÅŸtirdiler. Huzura, barışa, kardeÅŸliÄŸe kurÅŸun sıktılar. Bunlara fırsat vermeyeceÄŸiz. 

Unutmayın, söz silahtan etkilidir. Siyaset, ÅŸiddetten çok daha etkilidir. Zalimin deÄŸil kendi halkının yanında durmak esastır.

"CEZAEVLERÄ°NÄ°N BOÅžALDI?INI GÖRECE?Ä°Z" 

Onun için Mesut kardeÅŸim tarih yazdı. Åžiddet hiçbir sorunun çözüm yöntemi deÄŸildir. Åžiddet acıdan, ölümden, kandan baÅŸka bir ÅŸey getirmedi, getirmez. 

DaÄŸdakilerin indiÄŸini, cezaevlerinin boÅŸaldığını göreceÄŸiz. Hiç. endiÅŸeniz olmasın. 

Diyarbakır bölgenin kutup yıldızı bir ÅŸehirdir, mürÅŸid yani yol gösterdiÄŸi bir ÅŸehirdir.

EÄŸer Diyarbakır huzurlu olursa Erbil, Kamışlı daha huzurlu olur. 

Bugün Diyarbakır'a 740 milyon liralık yatırım kazandırıyoruz. Tesisler Diyarbakır'a hatırlı olsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.