Sosyal Medya

GÃœNCEL

Hükümet özel hayata müdahale ediyor mu?

Vatandaşa sordular: AK Parti'nin özel hayata müdahale ettiğini düşünüyor musunuz?



BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın ‘kızlı erkekli öÄŸrenci evleri’ çıkışının ardından özel hayata müdahale tartışmalarına halkın tepkisi ne oldu. Yapılan bu ankete göre halkın yüzde 94,4'ü özel hayata müdahale olmadığına inanıyor. Özellikle kızlı erkekli öÄŸrenci evleri tartışmasıyla hükümetin özel hayata müdahale ettiÄŸi yorumları üzerine araÅŸtırma ÅŸirketleri de harekete geçerek halkın nabzını tuttu.

'Özel hayata müdahale' ve 'ayrımcılık' tartışmasıyla ilgili yapılan araÅŸtırmaya göre, vatandaÅŸların yüzde 94,4'ü özel hayata müdahale olduÄŸuna inanmıyor.

AK Parti'nin iktidara geldiÄŸi günden itibaren baÅŸlayan ve öÄŸrenci evleri tartışmasıyla alevlenen 'yaÅŸam tarzına müdahale ediliyor' iddialarının ÅŸehir efsanesi olduÄŸunu son kamuoyu araÅŸtırması da ortaya koydu.

ARAÅžTIRMA 26 ÅžEHÄ°RDE YAPILDI

Kamuoyu araÅŸtırma ÅŸirketi ANAR, öÄŸrenci evleri tartışması üzerinden bir araÅŸtırma yaptı. 26 ÅŸehirde bin 430 kiÅŸiyle yapılan araÅŸtırmada, hükümetin ayrımcılık yaptığı ve hayat tarzına müdahale ettiÄŸi iddialarının doÄŸru olmadığı ortaya çıktı. AraÅŸtırmada, son bir yıl içinde bireysel olarak bir baskı veya ayrımcılığa uÄŸranıp uÄŸranmadığı soruldu.

DÄ°KKAT ÇEKEN SORULAR

Anket soruları içinde 'cinsel iliÅŸki-alkol kullanımı-etnik köken-cinsiyet' konularında kiÅŸilerin ayrımcılığa tabi olup olmadıkları soruldu. Ankette, karşı cinsle iliÅŸkiler konusunda herhangi bir ayrımcılığa uÄŸramadığını söyleyenlerin oranı yüzde 94,2, uÄŸradım diyenlerin oranı ise yüzde 3 çıktı.

BASKI AÄ°LEDEN GELÄ°YOR

AraÅŸtırmaya katılanların yüzde 7,4'ü alkol kullanımında bir sıkıntı yaÅŸadığını söylerken, yüzde 86,2'si herhangi bir sorun yaÅŸamadığını dile getirdi. Etnik kökenle ilgili herhangi bir ayrımcılığa uÄŸradığını söyleyenlerin oranı yüzde 6,4 çıkarken, bu konuda herhangi bir ayrımcılığa uÄŸramadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 93,6. Cinsiyet konusunda yüzde 3,2'si ayrıma uÄŸradığını belirtti. Ankette bu tür konularda baskının iktidardan çok ailevi ve çevresel nedenlerden kaynaklandığı görüldü.

CHP'LÄ° SEÇMEN: SIKINTI YOK

Kamuoyu araÅŸtırmasında yaÅŸam tarzına müdahale edildiÄŸine yönelik sıkça iddialar ortaya atan CHP'nin seçmenine de benzer sorular soruldu. CHP'li seçmenden karşı cinsle iliÅŸki konusunda yüzde 6, alkol kullanımında yüzde 22,5, cinsiyet konusunda ise yüzde 6,4'ü ayrımcılığa uÄŸradığını savundu.

BDP'LÄ° SEÇMEN: BASKI YOK

Etnik milliyetçilik üzerinden siyaset yapan BDP'nin seçmeni de genel olarak etnik köken konusunda bir ayrımcılığa tabi tutulmadıklarını söyledi. BDP'lilerin yüzde 72'si etnik köken konusunda herhangi bir baskı veya ayrımcılığa uÄŸramadığını söylerken, yüzde 28'i bu konuda ayrımcılığa uÄŸradığını öne sürdü.

TOPLUM KARMA EVLERÄ° Ä°STEMÄ°YOR

Ankette, 'Aralarında nikâh ya da akrabalık olmayan kız ve erkeklerin aynı evde bir arada yaÅŸamasını doÄŸru buluyor musunuz?' sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 20,9'da kalırken, hayır diyenlerin oranı yüzde 75,2 çıktı. Dört partinin de seçmen kitlesinin büyük oranda karma evlere karşı olduÄŸu araÅŸtırmada, AK Partililerin yüzde 92,6'sı, CHP'lilerin yüzde 44,2'si, MHP'lilerin yüzde 74'ü, BDP'lilerin yüzde 70,8'i bu durumu doÄŸru bulmadığını ifade etti.

Ö?RENCÄ°LER DE KARÅžI

Aynı soru öÄŸrencilere de soruldu. ÖÄŸrencilerin yüzde 30'u karma evlere evet derken, yüzde 62,3'ü ise hayır dedi. Karma evleri denetlemeye yüzde 55,2 destek çıktı. CHP'li seçmenin yüzde 13,5'i, MHP'lilerin yüzde 39,8'i, BDP'lilerin yüzde 61,8'i destekledi.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.