Sosyal Medya

Bakan Yazıcı Hemşin'de gündemi değerlendirdi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hemşin'de süren kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde incelemek üzere ilçeye çıkarma yaptı.



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından gündeme getirilen karma öÄŸrenci evleri ile ilgili söylemlerin birileri tarafından çarpıtıldığını ifade ederek “DeÄŸerlerimizle, hassasiyetimizle alakalı kamuoyuyla paylaÅŸtığımız söylemleri muhalifler yaygınlaÅŸtırıyor bir projeye dönüÅŸtürüyor bundan çıkar saÄŸlamaya çalışıyor. Bunlar doÄŸru deÄŸil. Daha sakin ve serin kanlı bir ÅŸekilde süreçle ilgili kanaatlerimizi, kiÅŸilik haklarına saldırmadan ifade edebilirsek bundan ülkemiz kazançlı çıkar” dedi.

bakan6.20131109151225.jpg

HemÅŸin ilçesinde süren kentsel dönüÅŸüm çalışmalarını yerinde incelemek üzere geldiÄŸi ilçede ilk olarak Belediye BaÅŸkanı Halim Kazım Bekar’ın makamında ziyaret eden Bakan Hayati Yazıcı, burada basın mensupları ile birlikte kahvaltı yaptı.

hemsin1.20131109215241.jpg

HemÅŸinli kadınların da ilgisi ile karşılaÅŸan Bakan Hayati Yazıcı, burada baÅŸkanın odasının balkonunda hatıra fotoÄŸraf çektirdi. Kahvaltının ardından basın mensuplarının gündeme iliÅŸkin sorularını cevaplayan Bakan Hayati Yazıcı, Tüketicinin Korunması Kanunu’nun mecliste kanunlaÅŸtığını hatırlatarak “89 maddeden oluÅŸan 76 milyon insanı ilgilendiren bir kanun. Bütün grupların desteÄŸi ile 10 saatlik bir çalışma ile görüÅŸmesi tamamlandı. CumhurbaÅŸkanına onaya gönderildi. Bir hukuksal sakınca görülmediÄŸi taktirde onaylayacak ve yayınlanacak” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

bakan1.20131109151149.jpg

Tüketici Kanunu’nda en çok odaklanılan noktanın bankaların faiz dışı gelir kalemleri olduÄŸuna dikkat çeken Bakan Yazıcı, “Bu alanı yeniden düzenledik. Ana hatları ile getirdiÄŸimiz düzenleme. Bankaların faiz dışı gelirlerinin hangilerini ücretlendirebileceklerini bakanlığımızı görüÅŸünü almak kaydıyla BDDK belirleyecek. Altını çizerek söylüyorum. Neden tarifelendirme yapmadık? Tarife yapmamız halinde bütün bankalar o tarifeyi esas alarak ücretlendirirdi. Ücretlerin miktarını bankalar aralarındaki rekabet belirleyecek. Rekabet bozulur örtülü anlaÅŸma olursa ve monopolleÅŸirse o zaman rekabet kurulu devreye girecek. Kart hizmeti sunan bankalar ve finans kuruluÅŸları mutlaka yıllık aidat almayacağı bir kart türünü tüketiciye sunmak zorunda olacak. Ä°çinde özendirici unsur konulmaz mı? Rekabet ortamı belirleyecek. Koysa bile yıllık ücret olmayacak” diye konuÅŸtu.

bakan2.20131109151212.jpg

Bakan Hayati Yazıcı, maketten satış ile ilgili inÅŸaat sektöründe önemli düzenleme yaptıklarını, inÅŸaat ruhsatı almamış hiç bir sektör mensubunun maketten satış yapamayacağını, tüketicinin korunması noktasında sigortalama getireceklerini belirtti.

Tüketici kredilerinin erken ödenmeleri halinde kalan süreyle ilgili tazminat ödenebileceÄŸi maddesini çıkardıklarını da kaydeden Bakan Hayati Yazıcı “Konut kredisi ödemelerine aÅŸamalı bir düzenleme getirdik. Taslakta bankaların planladıkları baÅŸka yerlere faiz vermeleri nedeniyle zararlarını temin edebilmeleri için yüzde 2’ye kadar faiz alabileceklerini kararlaÅŸtırdık. Üç yılı aÅŸmayanlarda yüzde 1, üç yıl aÅŸanlarda yüzde 2’ye kadar faiz alabileceÄŸini kararlaÅŸtırdık. Hiçte almayabilir binde 5 de alabilirler” ifadelerini kullandı.

bakan4.20131109151240.jpg

“BU KONUDA YORUM YAPMAM DO?RU OLMAZ”
Bakan Hayati Yazıcı, bir basın mensubunun BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan ile BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasında karma öÄŸrenci evleri konusuyla birlikte ortaya çıkan sorunla ilgili olarak ÅŸunları söyledi:
“Benim o konuda yorum yapmam doÄŸru olmaz” diyerek marma öÄŸrenci evleri ile ilgili “Bu konuda baÅŸbakanımızın bakışı farklılaÅŸtırılıyor, speküle ediliyor. Bunlar yanlış. Bir toplumun güçlü olmasının en önemli nüveleri bireylerdir, ailedir. Hukukun kaynağı da ahlaki etik kurallardır, toplumsal iliÅŸkilerdir. Hukuk bunların üzerine inÅŸa edilir. Hukuk bu deÄŸerleri korur taşır. Bu konuda bir hukuksal düzenleme yapılacağını söylemiyorum. Bu deÄŸerlerin önemini ve hukukun düzenleme konusundaki etkisini ifade etmek istiyorum. Bizim hem bireysel olarak hem aile yapımız ve hem ortak toplumsal deÄŸerlerimiz üzerinde hiç bir ferdin ‘Türkiye’de bunlar önemli deÄŸildir’ demesi mümkün deÄŸildir. BaÅŸbakanımızın söylemi mutlaka kendisine iletilmiÅŸ kabülü mümkün olmayan, tolere edilemeyecek bir takım olgulara dayalıdır. Bunu genellemek yanlıştır. Bütün gençliÄŸimizle alakalı genel bir durum olduÄŸu algısı veya yaygınlaÅŸma çabasının doÄŸru olmadığını düÅŸünüyorum. Bu açıdan bakarsak var olan sorunları giderme noktasında ortak akıl çerçevesinde toplumumuzun daha güçlü, aile yapımızın daha da zindeleÅŸtiÄŸi bir ortamı hep birlikte oluÅŸturabiliriz. DeÄŸerleri baÅŸkalaÅŸtırmadan proje üretmeliyiz. Ortak deÄŸerler hepimizindir. Bunlar insanlık, insan hakları demokratik haklar olabilir. Ortak deÄŸerler üzerinden siyaset yapmamalıyız., biz yapmıyoruz. DeÄŸerlerimizle, hassasiyetimizle alakalı kamuoyuyla paylaÅŸtığımız söylemleri muhalifler yaygınlaÅŸtırıyor bir projeye dönüÅŸtürüyor, bundan çıkar saÄŸlamaya çalışıyor. Bunlar doÄŸru deÄŸil. Daha sakin ve serin kanlı bir ÅŸekilde süreçle ilgili kanaatlerimizi kiÅŸilik haklarına saldırmadan ifade edebilirsek bundan ülkemiz kazançlı çıkar.”

bakan5.20131109151254.jpg

HABUR SINIR KAPISI’NDAKÄ° YO?UNLUK
Habur Sınır Kapısı’nda yaÅŸanan yoÄŸunluk ile ilgili olarak Bakan Hayati Yazıcı “Habur Sınır Kapısı’nın Suriye’de yaÅŸanmakta olan olaylar nedeniyle önemi arttı. Son günlerde yoÄŸunluk nedeniyle gündemde. Her gün takip ediyoruz. Habur’daki giriÅŸ çıkışların rakamsal boyutu rapor ediliyor. Habur Gümrük Kapısı’ndaki sorun bütün kapılarda olduÄŸu gibi fiziki kapasitesiyle alakalı. KomÅŸu ülke Irak donanım eksikliÄŸi yaşıyor. Yapılan müzakerelerde Irak yetkililerinin günde 2 bin araç çıkış ve Irak’tan giriÅŸini yapabileceÄŸi konusunda mutabakata vardık. Günlük büyük araç çıkış sayısı giriÅŸ sayısı 2 bin olmuÅŸsa performans tamamlanmış oluyor. Bayram nedeniyle ürün sevkiyatına ara verildi. Bazen 150 -200 araca düÅŸtü. Suriye’deki sorun nedeniyle önemi arttı. Sene sonuna gidildiÄŸi için ihracatçıların taahhütleri var. Yıl sonu itibariyle kapatmaları gereken taahhütleri var. Bu nedenle araç sayısında artış var. Bütün bunları dikkate aldığımızda dün 24 kilometre , bugün 10 kilometrenin üzerinde kuyruk var. Yeni bir ekip gönderdik. Sahayı kontrol ettiler, Irak yetkilileri ile görüÅŸtüler. Daha fazla aracın giriÅŸ çıkışı için söz alındı. Bazı TIR’ların öncelikli geçiÅŸ yaptığı kayırmacılık olduÄŸu söyleniyor. Bir yerde kuyruk varsa, bekleyen ürünlerden bozulması muhtemel ürünlere öncelik tanınması mevzuatı gümrüklerde var. Zaman sorunu yaÅŸayan ürün nedeniyle yapılıyorsa normaldir. Kayırmacılık konusunda tespite ulaÅŸamadık, böyle bir bilgi gelmedi. Hedefimiz hiç kuyruk olmasın. Gümrük iÅŸlemlerinin süresi bir dakikaya düÅŸürülmüÅŸ. Araç boyutu bakıldığında bir TIR’ın boyu 30 metre, bir kilometrede 35 araç, 10 kilometrede 350 araç var demektir. Çok azdır demiyorum. Kapıda bekleme maliyeti, nakliye ücretini yükseltir. Yakın zamanda kuyruÄŸu eritmiÅŸ olacağız” dedi.

bakan3.20131109151319.jpg

KAPIKULE SINIR KAPISI’NDA YAKALANAN 246 KÄ°LOGRAMLIK EROÄ°N
Bakan Hayati Yazıcı, Kapıkule’de Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık ekipleri tarafından yakalanan 246 kilo 800 gramlık eroin operasyonu ile ilgili olarak ise “Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ekiplerimizle birlikte ‘Boni’ ismini verdiÄŸimiz köpek görev yaptı. Çıkış yapan bir araçta risk deÄŸerlendirmesi sonucu Moldovyalı bir araçta x-ray cihazında yoÄŸunluk saptanıyor. Tavan ve deÄŸiÅŸik yerlerde kutular yapılmış. Aracın parçası gibi montajı yapılmış. KöpeÄŸin sayesinde üzerine gidilerek 246 kilo 800 gram'lık eroine el konuluyor. Plan Bütçe Komisyonu’nda sunumumda Türkiye uyuÅŸturucu yakalama sırasında ikinci sırada dedim. Bu yanlış anlaşıldı. Türkiye maalesef geçiÅŸ noktasında. DoÄŸumuzda üretiliyor, Türkiye üzerinden Avrupa’ya deÄŸiÅŸik ülkelere aktarımı yapılıyor. Bu konuda gerçekten duyarlı olan bütün ekiplere teÅŸekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

bakan7.20131109151730.jpg

hemsin2.20131109215302.jpg 

HABER VÄ°DEOSU:

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.