Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleÅŸen Üçlü Danışma Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik baÅŸkanlığında toplandı. Toplantıya TOBB Genel BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, TÄ°SK Genel BaÅŸkanı TuÄŸrul Kudatgobilik, Türk-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanı Ergün Atalay, Hak-Ä°ÅŸ Genel BaÅŸkanı Mahmut Arslan, DÄ°SK Genel BaÅŸkanı Kani Beko ve Ä°ÅžKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı'nın da olduÄŸu ilgili bürokratlar katıldı.
'KIDEM TAZMÄ°NATI KALKSIN DÄ°YEN YOK'
Kıdem tazminatının kaldırılacağı yönündeki eleÅŸtirilere tepki gösteren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ÅŸunları kaydetti:
"Kim kaldırıyor kıdem tazminatını? 'Kıdem tazminatını kaldıralım' diyen birisi mi var? Böyle bir ÅŸey yok ama yazılanlar çizilenler kıdem tazminatı kalkıyor. Biz böyle bir cümle hiç kullanmadık. Hükümetin hiçbir üyesi de kullanmadı. 'Kıdem tazminatı kalksın' diyen yok.
'UYGULAMADA BAZI SIKINTILAR VAR'
Uygulamada bazı sıkıntılar var. Bu sıkıntılara birlikte nasıl çözüm buluruz tartışması çok farklı yerlere götürülüyor ve buralardan belki siyasi söylemler, belki meydanlara mesajlar, belki alan oluÅŸturma. Burası alan oluÅŸturulacak bir yer deÄŸil. Bu çözülmesi gereken, çalışma hayatında sorunların çözülmesi gereken bir yaklaşım gerektiren bir konu baÅŸlığıdır. Bu sorun deÄŸil denirse biz buna da saygı gösteririz. Alt iÅŸverenlerle ilgili sorunlar var. Bu bir vaka, bu bir realite. Onun için birÅŸey kaldırıyoruz, bir ÅŸey yıkıyoruz. Yok böyle ÅŸey. Biz yıkmak için deÄŸil yapmak için buradayız."
Toplantının açılışında, sosyal diyalogu esas alan, iÅŸçi ve iÅŸvereni birbirini tamamlayan iki unsur olarak gören anlayış çerçevesinde çalışma hayatıyla ilgili son derece önemli düzenlemeleri gerçekleÅŸtirdiklerini de belirten Çelik, Ä°ÅŸ SaÄŸlığı GüvenliÄŸi ve Ä°ntibak yasaları baÅŸta olmak üzere yaptıkları düzenlemelerde "biz yaptık oldu" mantığı içerisinde olmadıklarını ve diyaloÄŸu esas aldıklarını söyledi.
Bu yaklaşımının en canlı ÅŸahitlerinin toplantıya katılanlar olduÄŸunu ifade eden Çelik, çalışma hayatının dinamik bir alan olmasından dolayı önlerine yeni yeni sorunların çıktığını, bu sorunların da çözüm beklediÄŸini bildirdi.
Çelik, söz konusu sorunların çözümüne yönelik olarak Eylül ayında Çalışma Meclis'ini topladıklarını anımsatarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Toplantıda üzerinde uzlaşılan konular olduÄŸu gibi uzlaşılamayan konular da oldu. Uzlaşılamayan konuların diyalog çerçevesinden yine bu mekanizmalarla ele alınması ve çözüme kavuÅŸturulması konusunda çabanın sarfedilmesi ÅŸeklinde bir sonuç bildirgesi kararı ortaya çıktı. Bu çerçevede bir araya gelmiÅŸ bulunuyoruz. Bugün alt iÅŸveren ve esnek çalışma uygulamaları ve bu alanda yaÅŸanan sorunlar baÅŸlıklarını ele alacağız."
Bir basın mensubunun, toplantının gündeminde kıdem tazminatının olup olmadığını sorması üzerine Çelik, "Alt iÅŸveren ve alt iÅŸverenlerin sorunları' dediÄŸimiz zaten o. Ana sorunların bir tanesi kıdem tazminatını alamamaları veya hak etmelerine raÄŸmen, sorun alamamaları" yanıtını verdi.
DiÄŸer bir basın mensubunun, BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "kıdem tazminatının önündeki en önemli problemin düÅŸük sendikalaÅŸma oranı olduÄŸu" yönünde açıklamalarının bulunduÄŸunu aktararak, sendikalaÅŸmayı artırıcı yönde çalışmaların olup olmayacağını sorması üzerine Bakan Çelik, ÅŸunları söyledi:
"Toplu Ä°ÅŸ Ä°liÅŸkileri Yasasını biz çıkartırken örgütlenme gerçekten tıkanmıştı. Örgütlenme imkanı kalmayan bir mevzuat ile karşı karşıyaydık. Bu çerçevede Toplu Ä°ÅŸ Ä°liÅŸkileri Yasasını çıkarttık. Bunun getirdiÄŸi artılar var. SendikalaÅŸmada bir artış var ama henüz istediÄŸimiz noktada deÄŸil. Zaten yasada yeni yürürlüÄŸe girdi. Sayın BaÅŸbakan Yardımcımızın orada dediÄŸi, örgütlü toplum noktasında bir vurgudur. Gerek iÅŸçi, gerek iÅŸveren, gerek hükümet olarak o görüÅŸe hepimizin katıldığını söyleyebilirim."
Henüz yorum yapılmamış.