Sosyal Medya

POLİTİKA

Cemaatin okullarında Kürtçe ders verilecek

Fethullah Gülen cemaatinin kurumsal yüzü olarak bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV) Başkan Yardımcısı Cemal Uşak, "Demokratikleşme paketi" dün duyurulan özel okullarda Kürtçe eğitime izin verilmesini Gülen Cemaati okulları için değerkendirdi.



 

Fethullah Gülen cemaatinin kurumsal yüzü olarak bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV) Başkan Yardımcısı Cemal Uşak, "Demokratikleşme paketi" dün duyurulan özel okullarda Kürtçe eğitime izin verilmesini Gülen Cemaati okulları için değerkendirdi.
 
Uşak, T24'ten Hazal Özvarış'ın sorusu üzerine Hizmet Hareketi'nin yurt dışındaki okullarında yerel dilde de eğitim yaptığını hatırlattı ve "Türkiye'de de mevzuat değişikliği yapıldıktan sonra Kürtçe eğitim yapılması işin tabii seyri gereğidir" dedi.
 
BÖLGEYE DE?İL TALEBE GÖRE
 
Güneydoğu'da da pek çok okulu bünyesinde barındıran cemaatin "Kürtçe eğitimini bölgeye göre değil, talebe bağlı sağlacağını düşündüğünü" belirten Uşak, eğitimin sadece özel okullarla sınırlı kalmaması gerektiğinin altını çizerek "Türk vatandaşları ana dillerini nasıl öğreniyorsa Kürt vatandaşların da, Laz, Abaza, Çerkes vatandaşların da ana dillerini devletin finanse ettiği okullarda öğrenmesi sağlanmalı" dedi.
 
Başbakan Tayyip Erdoğan, dün açıkladığı "Demokratikleşme paketi"nde özel okullarda Kürtçe eğitimin yolunu açacaklarını "2923 Sayılı Kanun'a yapacağımız ek ile farklı dil ve lehçelerde özel eğitim kurumu açılabilecek. Dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu'nda tespit edilecek" sözleriyle duyurdu.
 
Güneydoğu'daki pek çok il ve ilçede de okulu bulunan Gülen cemaatinin, özel okullarda Kürtçe eğitim için gerekli mevzuat değişiklikleri ardından okullarında Kürtçe eğitime başlayıp başlamayacağını öğrenmek için T24 olarak GYV Başkan Yardımcısı Cemal Uşak'a telefonla ulaştık.
 
DAHA ÖNCE DE "BİZ HAZIRIZ" DEMİŞTİ
 
Nisan, 2013'te T24'e verdiği söyleşide "Gülen cemaati, Kürtçe eğitim vermeye hazır mı?" sorusuna verdiği "Ben hazır olduğunu düşünüyorum, özel okullar hepsinden daha önce hazır" sözlerini hatırlattığımız Cemal Uşak, gelişmelere dair şöyle konuştu:
 
"Ben bunu genel bir mantıkla ve muhakeme yürüterek söyledim. Irak Kürdistanı'nda Hizmet Hareketi'nin okullarında Kürtçe eğitim yapılıyor. Ayrıca, başka ülkelerdeki eğitim kurumlarında da söz konusu ülkelerin yerel dillerinde eğitim yapılmakta iken Türkiye'de de mevzuat değişikliği yapıldıktan sonra Kürtçe eğitim yapılması işin tabii seyri gereğidir, diye düşünüyorum."
 
Kürtçe eğitim için Hizmet okullarında hazırlıkların başlayıp başlamadığını sorduğumuz Uşak, "şu an için hazırlıkların söz konusu olmadığını" belirtirken, gelişmelerin Başbakan Erdoğan'ın da açıkladığı üzere Bakanlar Kurulu'nun yapacağı düzenlemeye bağlı olduğunu söyledi.
 
GYV Başkanı Mustafa Yeşil'in T24'e verdiği söyleşide dile getirdiği "İstanbul’da da Kürtçe dili tercihli yapılabilir" sözleri hatırlatılıp, cemaat bünyesindeki okullarda Kürtçe eğitimin Güneydoğu ile mi sınırlı kalacağını, yoksa talebe göre farklı şehir ve bölgelerde de verilip verilmeyeceğini sorusu üzerine Uşak, "Mantık, talep edilen her yerde bunun yapılabilmesini gerektirir. Dünyanın en büyük Kürt kenti İstanbul, burada da talep gelmesi tabiidir" dedi.
 
MEVZUAT YETERLİ DE?İL DEVLET OKULLARINDA DA OLMALI
 
Uşak, "Kürt hareketinden siyasiler sadece özel okullarda Kürtçe eğitimin yolunun açılmasını eleştirdi. Örneğin BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Başbakan anadilini parasını verip özel okulda mı öğrendi" dedi. Siz üniversite öncesi okullarda Kürtçe eğitimin özel okullarla sınırlı kalmasını uygun buluyor musunuz?" sorusunu da şöyle yanıtladı:
 
"Paketteki haliyle getirilecek mevzuatı yeterli görmüyorum. Ben bir an önce, Türk vatandaşları ana dillerini nasıl öğreniyorsa Kürt vatandaşların da, Laz, Abaza, Çerkes vatandaşların da ana dillerini devletin finanse ettiği okullarda öğrenmesinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Paketteki önerinin kamuoyunu hazırlamak için ilk adım olduğunu düşünüyorum ve devamının geleceğini ümit ediyorum."
 
T24.COM 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.