Sosyal Medya

POLİTİKA

Seçim bürolarının açılacağı tarihi belirlendi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2014 yılında yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimi başlangıç tarihinden önce siyasi partiler,



 adaylar ve aday adayları için propaganda yapılıp yapılamayacağı, seçim irtibat bürolarının açılıp açılamayacağı konusundaki kararını açıkladı. Buna göre seçim büroları, ancak seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren açılabilecek. Aday adayları, bu tarihten önce seçim büroları açamayacak. Kendilerini tanıtıcı ilan, afiş, pankart asamayacak, matbua dağıtamayacak.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından YSK'ya 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi ile ilgili olarak siyasi partilerden aday adayı olmak isteyen şahısların, adaylıklarını ve kendilerini tanıtıcı bilgileri içeren afiş ve benzeri materyalleri kullanmak suretiyle seçim çevrelerinin çeşitli yerlerine, para karşılığı kiralanan billboardlara, yerleşim yerleri üzerinde uçaklara asılan pankartlar vasıtası ile tanıtım yaptıkları, seçim irtibat bürosu açarak propaganda yaptıkları, bu propagandaların diğer siyasi partiler tarafından şikayet edildiğine ilişkin Manisa Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü ve Mersin Valiliği İl Emniyet Müdürlüğünün yazıları sunuldu.

Başvuruyu değerlendiren YSK, kararını verdi. 2972 sayılı Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Kanunu'nun 8.maddesinde; mahalli idareler seçimlerinin 5 yılda bir yapılacağının belirtildiğini hatırlatan YSK, her seçim döneminin 5'inci yılındaki 1 Ocak gününün seçimin başlangıç tarihi, aynı yılın Mart ayının son Pazar gününün de oy verme günü olduğunun belirtildiğini ifade etti. Buna göre de 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi'nin başlangıç tarihinin 1 Ocak 2014 günü olduğu kaydedildi.

YSK, "Seçim bürolarının, ancak seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren
açılabileceği, aday adaylarının bu tarihten önce seçim büroları açmalarının mümkün olmadığı, aday adaylarının kendilerini tanıtıcı ilân, afiş, pankart asamayacakları, matbua dağıtamayacakları, sadece siyasi
partilerce önseçim döneminde tüzüklerinde gösterilmek kaydıyla aday adayları için, bunların vereceği bilgilerin de esas alındığı aday adaylarının meslek veya sanat hayatlarındaki derece, başarı ve eserlerini, memlekete yaptığı hizmetleri gösterir vesikalık fotoğraflarını taşıyan matbualar bastırılıp dağıtılabileceği, aday adaylarının soyadı alfabe sırasına göre düzenlenecek bilgileri içeren matbuaların (önseçimde) sandık başlarına asılabileceği yönünde görüş bildirilmesine" karar verdi.

Oy birliğiyle verilen kararın örneğinin İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilmesi istendi.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.