Sosyal Medya

MAÄžAZIN

Sanatçılar onun aramasından çok korkmuş

Birbirinden ünlü sanatçılar, öyle bir ismin aramasından korkuyordu ki...



Habertürk TV'de Balçiçek Ä°lter'in sunduÄŸu Söz Sende programına konuk olan yönetmen KutluÄŸ Ataman, zaman zaman dile getirdiÄŸi "sanat dünyasının içinde de Ergenekon yapılanması var" söylemini çarpıcı örneklerle temellendirdi. ACABA ÇEVÄ°K BÄ°R ARAR MI?

Ataman, 28 Åžubat sürecinde özellikle sanat camiasında "acaba Çevik Bir arar mı?" korkusu olduÄŸunu aktarırken, kendi yaptığı projelerde de büyük sıkıntılar yaÅŸadığını belirtti.

KutluÄŸ Ataman, "bir proje yapmadan önce gazeteleri arardık, aman provakatif bir haber çıkmasın diye" dedi.

YURTDIÅžINDA YAPILAN PROJE BÄ°LE TÜRKÄ°YE'YE RAPOR EDÄ°LÄ°YORDU

Ünlü yönetmen, sanat camiasında o dönemde bir otokontrol mekanizmasının çalıştığını belirtirken, sanatçılara da bir yerlerden baskı yapıldığını söyledi. O kadar ki, yurtdışında yapılan bir projede bile "irticai" bir unsur sezilirse, hemen ilgili büyükelçi tarafından Türkiye'deki ilgili makamlara bildiriliyordu.

Ä°ÅŸte KutluÄŸ Ataman'ın o sözlerinden bir kesit...

"Ben derin devlet, Ergenekon, 28 Åžubat gibi kavramları birbirinden ayırt etmiyorum. Benim kafamda hepsi birbiriyle ilintili ÅŸeylerdir. Tabi bütün ulusalcıların hepsi Ergenekon çetesine mensup diye de birÅŸey söylemiyorum.

KutluÄŸ Ataman: Bilmiyorum hatırlar mısın sen? Hep ÅŸunları yaÅŸamışlığımız vardır. -Çevik Bir telefon etti! -Aman Çevik Bir telefon edecek! - Aman Çevik Bir telefon ederse! - Aman bunları yaparsak Çevik Bir telefon eder!

Balçiçek Ä°lter: Sanatçılar da var mıydı?

KutluÄŸ Ataman: Tabi vardı. Sanatçılardan söz ederken, Türkiye'de sanatçı dediÄŸin zaman içine herÅŸey giriyor. Hepsinden bahsetmiyorum. Ä°stanbul sanat bürokrasisinde böyle bir gerginlik o dönemde vardı.

Mesela ben, bir proje yapıyordum Atom Egoyan. Ä°stanbul Bienali için. O zaman daha Hrant Dink katledilmemiÅŸti. Ermeni meselelerini konuÅŸmaya herkesin cesaret edemediÄŸi bir dönemdi. Yine köÅŸelerden hücum ediyorlardı. Yine cerahat çıkartıyorlardı.

Hep biz bu projeleri yaparken gazeteleri arayıp aman bir provakasyonlar yapmasınlar diye konuÅŸurduk. Bir otokontrol mekanizması 28 Åžubat döneminde zaten oluÅŸturulmuÅŸtu.

Åžimdi, Çevik Bir aradığı zaman, herhalde bu adam odanın içerisinde halüsünasyon görmüyor deÄŸil mi? Telefon ediyorsa, telefonun öbür ucunda da birileri vardı. Öbür ucundaki birileri de bu bilgiyi dağıtıyor herhalde deÄŸil mi? Hepimize bunu yaÅŸattılar o dönemde.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.