Sosyal Medya

POLİTİKA

Seçim takvimiyle partilerin hazırlığı çelişti, işler karıştı

Yerel seçim 30 Mart?ta yapılacak, seçim takvimi de 1 Ocak?ta başlayacak



. AK Parti ise aday adayları başvurularını 21 Ekim’de kabul etmeye başlıyor. Fakat devlet memurlarının istifa etmeleri için 2 Aralık’a kadar süre var. Tarih farklılıkları, takvim revizyonunu zorunlu kıldı…

 

Yürürlükteki Seçim Yasası’na göre, yerel seçimlerin mart ayının son pazar günü yapılması gerekiyor. Bu tarih de 30 Mart 2014 Pazar günü olarak kesinlik kazanıyor.
Yine…
Yasaya göre seçim takvimi resmi olarak 1 Ocak 2014 Çarşamba günü işlemeye başlıyor.
Bu durumda…
Yerel seçimlerde aday olmayı düşünen devlet memurlarının seçim takviminin başlamasından bir ay önce istifa etmelerigerekiyor. Takvim başlangıcının 1 ay öncesi pazar gününe rastladığı için de, aday olacak devlet memurlarının istifa etmeleri gereken en son tarih olarak 2 Aralık 2013 Pazartesi günü kesinlik kazanıyor.
Ne var ki…
Önümüzdeki yerel seçime yönelik olarak siyasi partilerin daha farklı hazırlık süreci içinde oldukları gözleniyor.
Bu süreci de…
Aday adaylığı başvurularını 21 Ekim 2013 Pazartesi gününden itibaren kabul etme kararı alan AK Parti Genel Merkezi başlattı.
Aslında…
AK Parti adaylık başvurularınıerkene çekerken hem seçimlere daha erken hazırlanmayı planlıyordu, hem de yerel seçimden 4.5 ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için zaman kazanmayıamaçlıyordu.
O süreçte…
Diğer partiler de AK Parti’nin takvimine benzer planlamalar yaptılar.
Fakat…
Siyaset ya da sivil toplumdan gelenlerin aday adaylığı başvuruları 21 Ekim’de başlarken, devlet memurlarının aday adaylığı başvuruları için istifa edecekleri son tarihin 2 Aralık olması seçim takvimiyle partilerin hazırlığı arasında çelişki oluşturdu.
O nedenle…
AK Parti Genel Merkezi önce devlet memurlarının istifa tarihlerini de partinin açıkladığı aday adaylığıbaşvurularıyla birleştirmek için yasal düzenleme yapmayı düşündü.
Bu kez de…
9 günlükKurban Bayramı tatili ve hemen arkasından Cumhuriyet Bayramı tatilinin gelmesi memurların istifalarının ekim ayına çekilmesi isteğinin önündeki engel oldu.
Gelinen noktada…
AK Parti Genel Merkezi şimdi, daha önceden hazırladığı takvimi revizeediyor. Ankara’dan gelen haberlere bakılacak olursa, temayül yoklamalarıda memurların istifa sürelerinden sonra, yani aralık ayı içinde yapılabilecek.
Yani…
Geçmiş seçimlere göre bu seçimin hazırlıklarına daha erken başlama projesişimdilik askıya alınmış durumda. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.