Sosyal Medya

HEMŞİN TARİHİ KADAR ESKİ PUŞİ!

Puşi, yemeninin üzerine ince şerit şeklinde sarılan uzun bir eşarptır.



HemÅŸin kadınının geleneksel kıyafeti ve simgesi olan puÅŸi, HemÅŸin’in tarihi kadar eskidir. PuÅŸi, yemeninin üzerine ince ÅŸerit ÅŸeklinde sarılan uzun bir eÅŸarptır. Alnın orta yerinde düÄŸüm yapılarak ÅŸiÅŸirilir. Uzun kalan kısımları arkadan sarkıtılır. Karışık desenli olduÄŸu gibi turuncu, mor, kırmızı gibi parlak renklerde olanlar da vardır.

HemÅŸin kadınının geleneksel kıyafeti olan puÅŸi; canlı, renkli, ipek örtü altında kenarları oyalı, özel bir baÄŸlanma ÅŸekliyle kullanılır. HemÅŸin tarihi kadar eski olan bu geleneksel kıyafetin, ne zamandan beri kullanıldığı konusunda saÄŸlıklı bir bilgi yoktur. Ancak HemÅŸinlilerin Karadeniz Bölgesine geliÅŸleri daha çok efsanelere ve seyyahların anlattıklarına dayandırılmaktadır. HemÅŸinlilerin Orta Asya’dan gelen Türkmen halkı olduÄŸu ve DoÄŸu Anadolu’ya (Kars-Erzurum) yerleÅŸtikleri ve oradan da HemÅŸinlilerin anlattıklarına göre Erzurum-Kars bölgesinden HemÅŸin bölgesine geldikleri söylenmektedir.

Yörük ve Türkmenlerin bilinen tarihinden beri kullanılan bu kıyafet, Uzak DoÄŸu Asya’dan Avrupa’ya kadar birçok bölgede farklı olarak kullanılmıştır. Neticede HemÅŸinliler bu bölgeye isimleri ile birlikte geldiÄŸinden beri geleneklerini de bırakmamışlardır.

HemÅŸin Halkının yaÅŸlı insanlarından ve bilirkiÅŸilerinden alınan bilgilere göre MeÅŸrutiyet döneminden Cumhuriyet döneminin 1920-1930 yıllarına kadar HemÅŸinliler, tarlalarında ektikleri kendir bitkisinden elde ettikleri iplikten her evde bulunan keten örme atölyelerinde baÅŸlarına taktıkları puÅŸileri dokumaktaydılar. 1940 yıllarından itibaren dokuma sanayinin geliÅŸmesi ile HemÅŸin PuÅŸileri Bursa’da üretilerek örülen ipek malzemesinden temin edilmeye baÅŸlandı ve 1960 yılına kadar devam etti. Günümüzde ise ipek kumaşından elde edilen puÅŸiler Ä°ran’dan gelmektedir.

Günümüzde kısmen kullanılan HemÅŸin Çorabı ile kullanılmayan bel kuÅŸağı önemini kaybetmesine raÄŸmen, HemÅŸin PuÅŸisi hala geleneksel yapısını korumaktadır. Bu giyim tarzı tüm orijinalliÄŸini koruyarak devam ettirilmektedir. Bu baÅŸ donanımı, HemÅŸinlilerin milli kıyafeti denilecek derecede özel bir tarzdır ve önemlidir. Batı HemÅŸin kültürü diyebileceÄŸimiz endemik nitelikleri fazla olan kültürün bugüne kadar korunarak deÄŸiÅŸime uÄŸramayarak gelmesinde Batı HemÅŸin coÄŸrafyasının haÅŸinliÄŸi ve ulaşılamazlığı etkili olmuÅŸtur.  

orjınal resimler ve videosu eklenecektir

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.