Sosyal Medya

Rize

Rize Bezi Trabzon'da hatırlanıyor

Rize Bezi Trabzon'la hatırlanacak. Unutulmaya yüz tutmuş kültürlerimiz yeniden bizlere kazandırılıyor.



 

Rize Bezi Trabzon'la hatırlanacak. Unutulmaya yüz tutmuÅŸ kültürlerimiz yeniden bizlere kazandırılıyor.
 
Her yaÅŸtan insana önemli eÄŸitimler vererek ciddi katkıda bulunan Halk EÄŸitim Merkezleri (HEM), istihdama hatırı sayılır katkılarda bulunuyor. Üretimini yaptığı çeÅŸitli ürünleri satarak hem kursiyerlere hem de ekonomiye katma deÄŸer saÄŸlıyor. Trabzon Halk EÄŸitim Merkezi (HEM) Müdürü Mehmet Öngöz, bölgede unutulmaya yüz tutmuÅŸ, önemli deÄŸerlerimizden olan Rize bezi dokumacılığını canlandırarak geçen yıl yaklaşık 150 bin lira gelir elde ettiklerini, bu yılki hedeflerinin ise 200 bin lira olduÄŸunu açıkladı.
 
Trabzon Halk EÄŸitim Merkezi (HEM) Müdürü Mehmet Öngöz, "ÇocukluÄŸumuzda ailemizde ve çevremizde kenevirden ip, ardından Rize bezi dokuması yapılırdı. Kenevir yasaklanınca bu özel dokuma unutulmaya baÅŸladı. Åžimdilerde ise kenevir ip ithal edilmeye baÅŸlandı ama maalesef dokuyacak usta ve tezgah sıkıntısı ortaya çıktı. Biz Trabzon Halk EÄŸitim Merkezi (HEM) olarak önce ustalarımızı yetiÅŸtirdik, daha sonra da tezgahlarımızı kurup üretime baÅŸladık. Böylece hem istihdama, hem de üretime katkıda bulunuyoruz." diye konuÅŸtu.

Trabzon Halk EÄŸitim Merkezi (HEM) Müdürü Mehmet Öngöz, Trabzon Halk EÄŸitim Merkezi (HEM) olarak,
sosyal ve kültürel kursların yanı sıra, bilgisayar, bilgisayarlı muhasebe, dil, halk oyunları kursları açtıklarını ifade ettikten sonra konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti: "Rize bezi için tezgahlarımızı Rize Çayeli'nde yaptırdık. Piyasası daha ne kadar bilmiyoruz ama döner sermaye kapsamında Kemerkaya'da atölyemizi açtık. Yeni kursiyerler alıp yetiÅŸtirirken, usta öÄŸreticilerimizi de öÄŸretmen olarak istihdam edeceÄŸiz ve bize üretim yapacaklar. UstalaÅŸtırdığımız elemanları kendi atölyemizde çalıştırıp, maaÅŸlarını verecek, sigortasını yapacak ve istihdam edeceÄŸiz. Malzemeyi ise artık bir iÅŸletmeci gibi kendimiz alacağız. Üretimi ise pazar arayıp Türkiye geneli satmaya çalışacak, Trabzon dışındaki fuarlara, etkinliklere katılacağız. Bir ticarethane gibi çalışıyoruz. Böylece Rize bezini Trabzon'da canlandırmış olacağız. Sonuçta HEM olarak istihdam saÄŸlarken, devlete vergi de vermiÅŸ oluyoruz. Geçen sene 150 bin lira civarı gelir elde ettik. Bu seneki hedefimiz 200 bin lira. Çalışmamız Rize bezi ile sınırlı deÄŸil; Trabzon hasırları, kazaziye ve kuaförlük alanlarında da eleman yetiÅŸtirip istihdama katkıda bulunduk." ifadelerine yer verdi.
 

 
Trabzon Halk EÄŸitim Merkezi'nin (HEM) ve Mehmet Öngöz'ün hatırı sayılır çalışmaları hem Halk EÄŸitim Merkezi'ne hem Halk EÄŸitim Merkezi'nde eÄŸitim gören vatandaÅŸlara hem de ekonomiye saÄŸladığı katkı tartışılmaz. Öyle görünüyor ki bu çalışmalar bu ÅŸekilde devam ettikçe birçok faydayı peÅŸinde getirecek. En önemlisi de unutulmaya yüz tutmuÅŸ kültürlerimiz yeniden bizlere kazandırılacak. böylece gelecek nesillere de aktarılabilecek.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.