Sosyal Medya

GÃœNCEL

Başörtülü öğretmenler görevlerine dönüyor

28 Şubatta görevlerinden uzaklaştırılan öğretmenler işlerine geri dönüyor.



Åžubat'ta baÅŸörtülü oldukları için memurluktan atılan öÄŸretmenlerin göreve dönmelerinin önü açıldı. Ancak tehdit ve baskı ile istifaya zorlananlar bu haktan yararlanamıyor. Asiye Kutel de iade-i itibar bekleyen yüzlerce öÄŸretmenden biri. Kutel o dönem maruz kaldığı baskıyı, “Müdür bey ‘Ä°stifanı yaz, sicilini kötü doldurmayayım. Ortalık düzelince yine memuriyete dönersin.' dedi. Ben de baskı ve tehditlere dayanamadım.” sözleriyle anlatıyor.

28 Åžubat sürecinde edebiyat öÄŸretmenliÄŸi yapan Seyhat Özen (40) ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde araÅŸtırma görevlisi olan Gül Görmez (39), 15 yıl önce sırf baÅŸörtülü oldukları için memurluktan atılan yüzlerce isimden ikisi. Meclis’ten geçirilen yasa, maruz kaldıkları antidemokratik uygulamaların acısını dindirmek için bir umuttu ancak hayal kırıklığına uÄŸradılar. Çünkü yasa, ‘istifaya zorlananları’ kapsamıyor. Tekrar göreve dönmemeleri için ‘zorla istifanın’ bilinçli yaptırıldığını belirten Özen, “Åžimdi meslektaÅŸlarım afla görevine dönebilirken bizim hiçbir ÅŸeyi ispatlayamamamız çok acı.” diyor.

Uluslararası Hukukçular BirliÄŸi Türkiye Temsilcisi Avukat Fatma Benli, memurluktan çıkarılan kiÅŸi sayısının buzdağının görünen kısmı olduÄŸuna dikkat çekiyor. “Sadece benim 95 baÅŸörtülü müvekkilim hakkında hapis istemli ceza davası açıldı.” diyen Benli ÅŸöyle devam ediyor: “Yasada böyle bir suç olmadığı için istisnasız hepsi istifa etti ama haklarında yargılama yapılmasının sıkıntısını yaÅŸadılar. Bu nedenle çoÄŸu ‘nasılsa biz de atılacağız’ diyerek istifa etti.” Ä°stifa ettirilenler için de formül bulunması gerektiÄŸini vurgulayan Benli ÅŸu öneride bulunuyor: “Bu haksızlığın sona ermesi için istifaya zorlananlar, haklarını geri almak için hukuki mücadeleye devam etmeli. UlaÅŸabildikleri her kuruma yazılı müracaat edip maÄŸduriyetlerini dile getirmeli.”  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.