Ovit Tüneline OLUR çıktı
DPT Rize'nin İkizdere İlçesi'nde yapılması düşünülen Ovit Tüneli'ne stratejik ihtiyaç gerekçesiyle olur verdi.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Rize'nin İkizdere İlçesi'nde yapılması düşünülen Ovit Tüneli'ne stratejik ihtiyaç gerekçesiyle olur verdi.
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Ofluoğlu, DPT'nin Ovit Tüneli ile ilgili kararını değerlendirdi. Ofluoğlu, en geç 2 yıl içerisinde Ovit Tüneli için ilk kazmanın vurulacağı müjdesini vererek "Doğu Karadeniz Bölgesi için büyük önem taşıyan Ovit Tüneli'yle ilgili olumlu gelişmeler sağlandı. DPT tünelin ülke yararına stratejik önemi bulunduğu için projeyle ilgili olumlu karar verdi. Şimdi projenin 2008 yılı yatırım programına alınması için çalışmalar yapıyoruz. Eğer 2008 yılı programına alınamazsa 2009 yılı yatırım programında mutlaka yer alacak ve ilk kazma en geç iki yıl içerisinde vurulacak" dedi.
Ovit Tüneli'nin sadece Rize Tüneli değil, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin tüneli olduğunu ifade eden Ofluoğlu, "Bu tünelin yapılmasıyla birlikte Rize-Erzurum Karayolu uluslararası transit yok olma özelliği kazanacak. Bilindiği gibi Rize Limanı halen GAP'a en yakın limandır. Bu tünelin yapılmasıyla birlikte 5 saat olan Rize ile Erzurum arasındaki ulaşım mesafesi 2,5 saate düşecek. Bu da taşımacılık maliyetlerinin düşmesine neden olacaktır. GAP başta olmak üzere Gürbulak Sınır Kapısı üzerinden gelen mallar bu yol üzerinden Rusya ve çevre ülkelere ulaştırılacak. Trabzon ile doğu illeri ve Gürbulak Kapısı arasındaki mesafede kısalacaktır. Bu tünel sadece Rize'nin değil, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin tünelidir. Bu tünelden başta Trabzon olmak üzere tüm Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan iller istifade edecektir. Tünelin yapılmasıyla birlikte taşımacılığın bu yol üzerinden yapılması Rize ve Trabzon limanlarının işlem kapasitelerinin artmasını da sağlayacak" diye konuştu.
Tünelin yapılmasının stratejik açıdan şart olduğunu vurgulayan Ofluoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Doğu Karadeniz Bölgesi'nin doğu ile ulaşımının sağlandığı tek yol Zigana Geçidi'dir. Bu nedenle stratejik açıdan devlet yararına ikinci bir alternatif yolun olması gereklidir. DPT'nin kararını olumlu yönde vermesinde bu faktör etkili olmuştur. Bilindiği gibi İran yaptığı yasal değişikliklerle Türkiye üzerinden taşımacılığı serbest kıldı. Tünelin yapılması, Gürbulak ile Karadeniz arasındaki mesafeyi çok kısaltacak. Bu nedenle İran'da mallarını bu güzergahtan Karadeniz'e kıyı ülkelere ulaştırmak isteyecek. Biz bu yolun İran'a daha cazip gelmesi için Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) kaldırılması yönünde çalışmalar başlattık."
haber61.net
Henüz yorum yapılmamış.