Sosyal Medya

GÃœNCEL

Rize'ye Havaalanı iki arada bir derede kaldı.

Karal: Rize limanına deniz uçakları inip kalksın!diyor,Bayraktar ve İsrafil Kışla yapılsın diyor.



DENÄ°Z VARLI
2 Rize Milletvekili Hasan Karal ile Nusret Bayraktar'ın Rize'ye havaalanı kurulması yönündeki polemiÄŸinde, arayı Artvin Milletvekili buldu.

Ak Parti Ä°l Danışma Kurulu Toplantısında konuÅŸma yapan Rize Milletvekili Hasan Karal’ın Rize-Artvin Havaalanı yerine, liman içerisinde yapılacak bir terminale deniz uçaklarının inip kalkacağını söylemesi üzerine diÄŸer Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, deniz uçaklarının turla ilgili ufak tefek uçaklar olduÄŸunu, nostaljik ve fantezi olarak kalacağını ifade etti.

Ä°l Danışma Kurulu Toplantısına koordinatör milletvekili sıfatıyla katılan Artvin Milletvekili Ä°srafil Kışla ise; deniz uçakları nedeniyle Rize-Artvin Havaalanı projesinden vazgeçmelerinin söz konusu olmadığını ve bir yanlış anlaşılma olabileceÄŸini belirterek, “Deniz uçaklarından faydalanalım ama Rize-Artvin Havaalanı projesinden asla vazgeçmeyelim” dedi.


KARAL: HAVAALANI SUYA DÜÅžTÜ

KonuÅŸmasında, Rize-Artvin arasında bir havaalanı projesi düÅŸündüklerini hatırlatan Karal, izleyicilerin alkışlaması üzerine, “Hemen alkışlamayın. Biraz suya düÅŸtü bu iÅŸ. Niye suya düÅŸtüÄŸünü açıklayayım: biz bunu kamuoyu ile paylaÅŸmadan önce kendi aramızda nerede hayal edebiliriz diye düÅŸünürken, en büyük desteÄŸi tabi bize Artvin Milletvekilimiz (Ä°srafil Kışla) veriyordu. Hükümetimizin genel projeksiyonu gereÄŸi ortalama iki ile bir havaalanı düÅŸüyor. Rize Artvin arasında biz bunu acaba yapabilir miyiz yapamaz mıyız diye hayal ederken, Ä°srafil Abim bu ara bir keÅŸif gerçekleÅŸtirdi. Bu keÅŸif, hem biraz bizim moralimizi bozdu, hem de biraz bizim de hoÅŸumuza gidecek adım oldu.” dedi.

HAVAALANINA GEREK YOK, UÇAKLAR LÄ°MANA Ä°NECEK!

Artvin Milletvekili Ä°srafil Kışla’nın suya inebilen bir uçak bulduÄŸunu ve ‘artık benim Rize’deki havaalanına ihtiyacım yok, Trabzon’dan gelirken, o sudan suya inen uçağı kaldıracağım, Borçka gölüne indireceÄŸim’ dediÄŸini anlatan Karal, “Yani, biliyorsunuz, hava taksiler çıktı. Ä°stanbul Haliç’ten Bodrum’a seferler baÅŸladı. Åžimdi de Haliç ile zannediyorum Ankara Gölbaşı arasında baÅŸladı. Artık bu iÅŸler kolaylaÅŸmaya baÅŸlıyor ama her hâlükârda belki Ankara’nın Gölbaşı’sından Rize’ye böyle sudan suya inen uçak getirebiliriz diye Rize Limanı projesi içine o uçakların yanaÅŸabileceÄŸi terminali ilave ettik. Rize limanı inÅŸaatı baÅŸladı. Limanın içinde bir yere o uçağın inebileceÄŸi, rahat yanaÅŸabileceÄŸi bir bölümü de proje kapsamına dâhil etmiÅŸ olduk. Yani artık bir taraftarı kaybettik. Artvin Borçka gölüne uçakları indirmeye niyetlendiÄŸi için biz kendi kaderimizle baÅŸbaÅŸa kalmış durumdayız. Ä°nÅŸallah ona da biz kendimiz bir karar vereceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

BAYRAKTAR: HAVAALANINI Ä°STÄ°YORUZ

Karal’ın ardından konuÅŸma yapan diÄŸer Milletvekili Nusret Bayraktar, Karal’ın liman içindeki deniz uçakları için yapılacak terminalin havaalanı ihtiyacını ortadan kaldırmayacağını, deniz uçaklarının tur ve turizm amaçlı nostaljik ya da fantezi olarak kalacağını söyledi. Havaalanı konusunda Karal gibi düÅŸünmediÄŸini ifade eden Bayraktar, partililerden büyük alkış aldı.

GeliÅŸen ve deÄŸiÅŸen dünya ÅŸartlarına, ülke ÅŸartlarına bakıldığında, Rize ile Artvin arasında mutlaka bir havaalanına ihtiyaç bulunduÄŸunu belirten Bayraktar, her ne kadar Rize limanı içerisinde geniÅŸletilmiÅŸ, fırtınalı havalarda uçakların inebileceÄŸi bir terminal yapılsa da, her ne kadar Borçka barajına ufak tefek uçaklar inse de, Rize ve Artvin’in havayolu ulaşım ihtiyacının bununla karşılanabilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın 60 km mesafedeki Batum Havaalanının da kullanılabileceÄŸini söylediÄŸini hatırlatan Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, “Ama geliÅŸen dedik, deÄŸiÅŸen ÅŸartlar dedik. Düne kadar havayolları lükstü. Åžimdi, bizim dönemimizde havayolları halkın yolu oldu. Trabzon’da inen kalkan uçak sayısı günde 40 tane. Buradaki yolcunun yüzde 35’i Rize ve Artvin’in… Artvinlilerin büyük bir bölümü uzak olduÄŸu için zaten gelmiyor, binmiyorlar. Niçin, uzaktır; ya Batum’a giderim, ya Erzurum’a giderim, ya da Trabzon’a gidene kadar arabayla gider gelirim diyorlar.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Rize ile Artvin arasında yapılacak havaalanından Artvin Milletvekili Kışla’nın vazgeçmediÄŸini bildiÄŸini ifade eden Nusret Bayraktar, bir küçücük, denizlere, göllere inen uçaklara Kışla'nın ÅŸimdilik razı olduÄŸunu kaydetti.

HAVAALANSIZ MARKA ÅžEHÄ°R OLMAZ

GeçmiÅŸte Ovit tüneli için de gereksiz olduÄŸu ÅŸeklinde deÄŸerlendirmeler yapıldığını hatırlatan Bayraktar, marka ÅŸehir olabilmenin koÅŸullarından birinin havaalanı olduÄŸunu dile getirdiÄŸi konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

“Çünkü marka ÅŸehirlerden bahsetmiÅŸtik, dikkat edin. Türkiye, Ak Parti iktidarıyla Sayın BaÅŸbakanımızın önce 2023, sonra 2071 vizyonu ile çok yakında dünya devletleri arasında 16. sıraya ilerleyen ekonomik büyümenin yanında 2023’e kadar 10. sıraya, fert başına milli gelirde 3 bin dolardan ÅŸimdi 10 bin dolar; 2023’e kadar 20-25 bin dolara kadar çıkacak. 1000 kiÅŸiye 80 otomobil düÅŸerken, Avrupa’da 600, Türkiye’de 180 bile deÄŸil. Biz bu yaz, Ramazan ve Kurban bayramlarında 500 bin aracın Rize ve çevresine geldiÄŸini, yolların kapandığını, Ovit tarafında da Ayder tarafında da Borçka tarafında da araçlarla trafik sıkışıklığına ÅŸahit olduk. GeliÅŸen bu ÅŸartlar çerçevesinde uçaÄŸa binenlerin sayısı her gün artınca, Rize ile Artvin arasında alternatif bir havaalanı olunca; insanlarımızın daha çok uçaÄŸa binme alışkanlığı olarak bu havaalanlarına ihtiyaç duyulacak, ayrıca Sayın BaÅŸbakanımız Ovit tüneli öncesi, Ovit tüneline ÅŸimdilik gerek yok deniliyordu. Sn. BaÅŸbakanımız, belli bir zaman içinde olgunlaÅŸmadan, 40 yıl önce 30 yıl önce 20 yıl önce 10 yıl önce Ovit tüneli tartışılıyorken, Sn. BaÅŸbakanımız Ovit tüneline de ÅŸimdilik hayır diyordu. Rize’ye üniversite olur mu olmaz mı derken küçük bir fakülte ve fakülte birliÄŸi, daha sonra ilçelere yüksekokulların baÄŸlantısı yeterli diyordu. Ama geliÅŸen Rize ve çevresindeki hareketlilik; hem Ovit tünelinin temelinin atılmasını, hem Güney Çevre Yolunun yapılmasını, hem Rize Üniversitesi marka üniversite olsun diye bütün ilçelere fakülte kurmasını, arkasından da Türkiye’de en prestijli üniversite olabilmesinin ayağı olan isim arayışında da Recep Tayyip ErdoÄŸan Üniversitesi olmuÅŸtur.”

KALÄ°TELÄ° E?Ä°TÄ°M Ä°ÇÄ°N HAVAALANI

“Buradan bir ÅŸeyler anlamıyor muyuz? Marka üniversitede eÄŸitim görürken önce 3 bin, sonra 6 bin, sonra 9 bin, daha sonra 12 bin öÄŸrenci varken; ÅŸimdi üniversitemizde 14 bin öÄŸrenci var. Bunu 30 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 30 bin öÄŸrencinin kaliteli eÄŸitim alması için bir; fiziki mekânları iyi olmalı, iki; kaliteli öÄŸretim görevlileri gelmeli ve bu 30 bin öÄŸrenci nereden gelecek; sadece Rize, Artvin, Trabzon’dan gelmeyecek, çeÅŸitli yerlerden gelecek; havaalanına ihtiyaç var, profesörler gelecek; havaalanına ihtiyaç var. Dolayısıyla kaliteli eÄŸitim için de havaalanına ihtiyaç var.”

DENÄ°Z UÇAKLARI NOSTALJÄ°KTÄ°R

“Her ne kadar iki önemli isim, havaalanı ile ilgili ÅŸimdilik ihtiyaç yok diyorlarsa da; ben tekrar altını çiziyorum; bugün gereklidir demediÄŸiniz taktirde; Ovit gibi, Güney Çevre Yolu gibi; önceden hayal diyerek talep etmediÄŸiniz taktirde, ‘nasılsa Rize ve Artvin mevcut denizlere ufak uçaklar inip kalkacak, havaalanı istemiyorlar’ derler, bunu uzatırlar. Onun için Sayın Vekilim, siz onunla yetinmeyin, mutlaka bu havaalanına ihtiyacımız var. O göllere inen uçakları zaten alalım, fark etmez. Çünkü artık Türkiye geliÅŸiyor, büyüyor. Hem yakında özel sektör bu iÅŸleri yapmış olacak ama Karadeniz’in hışımlı dalgalarına ne kadar mendirek yaparsanız yapın, verimli uçuÅŸu deniz üstünde yapamazsınız. Bunlar daha ziyade tur ve turizmle ilgili, nostaljik veyahut fantezi olarak kalır. Åžimdi bunu söylerken, onu küçümsemiyorum. Bunu hatta THY’den bir arkadaşımız dedi ki, ‘biz sizin bu isteklerinizi karşılamak için önce denize inen uçakları getirelim.’ Bu isteklerimiz aslında denize inecek uçakları da erkene aldırma fırsatı açısından önemli. Bunu böyle söyleyelim. EÄŸer böyle dile getirirsek, inanıyorum ki, o zaman liman daha da büyüyecek. Büyüyen liman içerisinde denize inecek uçaklarla ilgili Hamdi Topçu öyle söyledi; ‘bu konularla ilgili sizin çok yoÄŸun bir talebiniz var. Bu isteÄŸinize cevap verebilmek için bir an önce o bölgeye deniz uçakları göndermek istiyorum’ dedi. Demek ki, bizim bu taleplerimiz bu noktalara getirmiÅŸ oldu.”

YANLIÅž ANLAMA VAR

Rize-Artvin Havaalanı ve deniz uçakları ile ilgili her iki milletvekilinin farklı deÄŸerlendirmeleri sonrası konuÅŸmasında konuyla ilgili açıklamada bulunan Artvin Milletvekili Ä°srafil Kışla, “Bizim havaalanından vazgeçmeye asla niyetimiz yok. Artvin ve Rize olarak biz mutlaka ortak kullanacağımız bir havaalanının yapılması noktasında kararlıyız. Bu konuda Hasan Bey’le (Karal) beraber DLH Genel Müdürü ile bir toplantı yaptık. O takibini devam ettiriyor, mutlaka bir çözüme kavuÅŸturma noktasında... Hele sizin bu heyecanınızı, bu gayretinizi gördükten sonra, biz burada inÅŸallah iyi bir sonuç alacağımıza inanıyorum.” dedi.

Deniz uçakları konusunda devletin deÄŸil, özel sektörün faaliyet gösterdiÄŸini aktaran Kışla, “Özel sektör bir yıldır böyle bir faaliyete baÅŸladı. Bu uçaklar, karadan karaya da denizden denize de inen uçaklar. 800 metrelik bir çim sahaya bile inebiliyor. Yani bunlar artık Türkiye’de yaygınlaÅŸacak belli ki... 1 tane idi, ÅŸimdi 3 tane daha alacaklarmış. Åžimdi tabi bunlar havaalanları için mani deÄŸil, turizm amaçlı olarak kullanılan hizmetler. Bu ÅŸartlarda elbette ki, hava ulaşımı zor olan yerlere ama turistik açıdan mutlaka o bölgelere çok rahatlıkla inebilir, bunu da Rize çok farklı yerlerde deÄŸerlendirebilir. Çünkü, dolmuÅŸ taksi gibi bunlar görev yapmak istiyorlar. Sadece bir nokta ile yetinmeleri mümkün deÄŸil. O güzergahta baÅŸka yerlere daha gitmeleri lazım. Belki Ardahan’a gider, belki ÅžavÅŸat’a inebilir. Yani bunlar özel sektörün zaman içerisinde deÄŸiÅŸtireceÄŸi imkanlar. Tabi bu imkandan da istifade etmek lazım, o farklı bir ÅŸey." diye konuÅŸtu.

HAVAALANI Ä°HTÄ°YAÇ

Havaalanının Rize ve Artvin için mutlak bir ihtiyaç olduÄŸunu sözlerine ekleyen Kışla, “Artvin’in çok hareketli bir nüfusu var. Kışın Anadolu’ya, yaz aylarında tamamen Artvin’e hareket ediyor. Ve ulaşım noktasında çok sıkıntı çekiyoruz. Ä°nÅŸallah birlikte bunu baÅŸaracağımıza inanıyorum. Hasan kardeÅŸimiz de bu noktada yanlış anlaşılmış olmasın; sanki havaalanına karşıymış gibi… Asla böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. Ama ekstradan denize inen uçaklardan da istifade edilmesi noktasında özel sektör müteÅŸebbisi olursa başımızın üstünde yeri var. Bunun için bu mekanları da bunlara hazırlamamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.