Sosyal Medya

Sağlık

Üniversite hastanesinde ayrımcılık yapılıyor

Bakanlık hastanelerde yaşlılara ve çocuklara öncelik verse de bazı hastaneler bu kuralı yok sayıyor.



Bakanlığın, hastanelerde muayene öncelik sırasını acil vakalar, ağır engelli raporu bulunan engelliler, hamileler, 65 yaÅŸ üstü yaÅŸlılar, 7 yaşından küçük çocuklar ve harp ve vazife ÅŸehitlerinin dul yetimleri ile malül ve gaziler olarak belirtmesine karşın, ünivetsite hastanesi, kendi öncelik sıralamasını Adalet Bakanlığı, Adana ValiliÄŸi, öÄŸretim üyeleri. 6. Mekanize Piyada Tümen ve Garnizon Komutanlığı görevlileri ile yakınları olarak açıkladı. Hastane yönetimi, irtibat bürosu oluÅŸturarak öncelik sıralamasını ilgili kurumlara bildirdi. 12 Eylül 2010 yılında yapılan Anayasa Referandumu'nun ardından hükümet birçok önemli deÄŸiÅŸikliÄŸe imza attı. Bu deÄŸiÅŸikliklerden biri de hastanelerde öncelikli tedavi hizmeti görecek kiÅŸilerin sıralaması oldu. Yasa deÄŸiÅŸmeden önce hakim ve savcılar, hastane de muayene olmaya gittiÄŸinde öncelik tanınmasına raÄŸmen 5982 sayılı yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸin ardından hastanelerde muayene öncelik sırası acil vakalar, ağır engelli raporu bulunan engelliler, hamileler, 65 yaÅŸ üstü yaÅŸlılar, 7 yaşından küçük çocuklar ve harp ve vazife ÅŸehitlerinin dul yetimleri ile malül ve gaziler olarak deÄŸiÅŸtirildi. Bu deÄŸiÅŸlik 2010 yılında SaÄŸlık Bakanlığı tarafından bir genelge valiliklere gönderildi.

SaÄŸlık Bakanlığı'nın genelgesine karşın Çukurova Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar imzasıyla hastanede bir irtibat bürosu oluÅŸturulduÄŸu, bu irtibat bürosunda Adana ValiliÄŸi, il müdürleri, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanlığı, Adana Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu BaÅŸkanlığı, Adana Bölge Ä°daresi BaÅŸkanlığı ve Adana Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nda görevli kiÅŸi ve birinci derece yakınlarının muayene de öncelikli olacağı ayrıca hastanede beklerken irtibat bürosunda hizmet verileceÄŸi belirtildi. Bu durum resmi bir yazı ile ilgili kurumlara iletildi.

Ä°rtibat bürosunun amacının çok önemli iÅŸlerde bulunan kiÅŸilerin zamandan tasarruf etmesi olduÄŸunu belirten ve uygulamayı savunan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi BaÅŸhekimi Prof. Dr. YeÅŸim TaÅŸova, “Çok büyük hastaneye sahibiz. Bu büyük hastanede oldukça geniÅŸ bir alana hitap ediyoruz. Büyük hastanenin gereÄŸi olarakta özellikle bizim çevremiz içerisinde valilik çalışanları, kolordu komutanı çalışanları, adalet bakanlığı çalışanlarının iÅŸlerinin yoÄŸun olması nedeniyle tabi bizim öÄŸretim üyelerimizin aynı ÅŸekilde iÅŸlerinin yoÄŸun olmasından dolayı, bu büyük hastene içerisinde iÅŸlerinin biran önce halledip muayane ve tetkik iÅŸlerini halledip iÅŸ kaybı olmaksızın geri iÅŸlerinin başını dönmelerini hedefledik. Bunun için irtibat bürosu hazırladık. Ayrımcılık deÄŸil bizim buradaki hedefimiz açıkçası bu çalışanların birinci derece yakınları ve kendileridir. Bu çalışanlarımız özellikle hastanemize geldikleri zaman oldukça önemli vakitlerini burada geçiriyorlar kendi iÅŸlerinden alı konuluyorlar, hem onların iÅŸleri hızlıca halletmek hem de oradaki vatandaÅŸlarımızın iÅŸlerini kolaylaÅŸtırmayı amaçladık. Türkiye'de bu uygulama bir ilk” dedi.

DoÄŸuÅŸtan bağırsak felci olan 13 yaşındaki oÄŸlunu tedavi ettirmek için mücadele eden Ä°hsan Demirkol, hastaneye gelmek için randevu talep ettiÄŸini kendisine 2 sonraya randevu verdiklerini belirterek, “2 ay sonra randevuya gelip muayene olabildik. Benim oÄŸlumun hastanede yatmasına karar verdiler ancak yer olmadığı için 1 ay sonra yatabildi. Ancak bu önemli kiÅŸileri ve yakınlarını hemen muayene ediyorlarmış bu durum bir ayrımcılıktır” diye konuÅŸtu.

Balcalı Hastanesi'nde hayata geçirilen uygulamanın yasaya aykırı olduÄŸunu savunan Avukat Kerem Aydın ise, “Bununla ilgili 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunularak kabul edilen 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bazı maddelerinde deÄŸiÅŸiklik yapmasına dair, kanun hükümleriyle Anayasanın 10. maddesine eklenen fıkralarda yer alan kadınlar ve erkekler eÅŸit haklara sahiptir. Devlet bu eÅŸitliÄŸi yaÅŸama geçirmekle hükümlüdür. Bu nedenle alınacak tedbirler eÅŸitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz. Hükümlü çocuklar, yaÅŸlılar, engelliler, harp ve vazife ÅŸehitleri dul ve yetimleriyle malül ile gaziler için alınacak tedbirler eÅŸitlik ilkesine aykırı sayılmaz. Bununla ilgili olarak ta zaten SaÄŸlık Bakanlığı'nın 20 Ekim 2010 tarihli genelgesinde saÄŸlık hizmetlerinde öncelikle olarak yararlanacak kiÅŸiler tek tek sayılmıştır. Buna göre acil vakalar, ağır engelli raporu bulunan engelliler, hamileler, 65 yaÅŸ üstü yaÅŸlıları, 7 yaşından küçük çocuklar ve en son olarak harp ve vazife ÅŸehitleri dul ve yetimler gaziler hastanelerde öncelikli olarak yararlanmak zorundadırlar. Çukurova Üniversitesi'nin belirmiÅŸ olduÄŸu Adana ValiliÄŸi, subaylar, yargı mensupları ve il müdürleri herhangi bir kanun önünde öncelikli olarak hastane hizmetlerinden yararlanma gibi birÅŸey söz konusu deÄŸildir. Bu zaten anayasanın 10 . maddesi olan eÅŸitlik ilkesine aykırı. Bununla ilgili olarak 20 Ekim 2010 tarihinde SaÄŸlık Bakanlığı genelge göndermiÅŸtir. Bu yapılan uygulama yanlış uygulamadır. Bundan biran önce dönülmesinde fayda vardır. Bu durumunu son bulması için gerekli yerlere baÅŸvuru yapacağız. Kaldı ki Çukurova Üniversitesi'nin çok sayıda yolsuzluk mahkemeleri adliyede devam etmektedir. Bu etik olarak da doÄŸru deÄŸildir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.