Sosyal Medya

Kentsel dönüşüm kanununda neler yeraldı?

Kentsel dönüşümdeki bazı kavramlar ne anlama geliyor? İşte bunların cevabı.



VatandaÅŸ dönüÅŸümü biliyor mu, Afet Riski Altındaki Alanların DönüÅŸtürülmesi Hakkındaki Kanun ne getiriyor ? Ä°ÅŸte sorularla kentsel dönüÅŸüm :
 

Riskli alan ve riskli yapı nedir?

Deprem odaklı kentsel dönüÅŸümün iki ana ekseni bulunuyor. Riskli alan ve riskli bina. Riskli alan: Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaÅŸma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya Ä°dare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığının görüÅŸü de alınarak belirlenen ve Bakanlar Kurulunca kararlaÅŸtırılan alana verilen isim. Riskli yapı ise bu alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan yapı.

DönüÅŸüm kapsamında ne kadar bina bulunuyor?

Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 20 milyon bina bulunuyor. Bu binaların yaklaşık 6 ile 7 milyon tanesinin dönüÅŸtürülmesi gerekiyor.

Konutları yıkılan hak sahiplerini neler bekliyor?

Zemin problemleri nedeni ile yerinde dönüÅŸümün imkansız olduÄŸu alanlar için yakınlarda bulunan rezerv alanlar deÄŸerlendirilecek. AnlaÅŸma ile tahliye edilen ev sahiplerine kira yardımı ya da konut tahsis edilecek.

Riskli yapı nasıl tespit edilir, tespiti kim yapacak?

Yapısının riskli olduÄŸunu düÅŸünen vatandaÅŸlar vakit geçirmeden belediyelere, il özel idarelerine Çevre ve Åžehircilik Ä°l Müdürlüklerine müracaat edecek. Binada otaranlardan herhangi birisi üçte iki oranına bakılmaksızın tespit yaptırabliyor. Tespiti engelleyenler hakkında dava açılacak. Tesbiti bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluÅŸlar yapacak. Bina riskli alanda ise devlet de tespit yaptıracak.

Binada hak sahiplerinin büyük bölümü karşı çıkarsa ne olacak?

Yapılan tespitlere ev sahibinin itiraz hakkı bulunuyor. Ä°tirazları 4’ü üniversitelerin ilgili dallarında öÄŸretim üyesi 3’ü de bakanlık görevlisi olmak üzere 7 kiÅŸilik teknik heyetler inceliyor. Riskli olduÄŸu kesinleÅŸen bir binayı ev sahibinin yıkması için 60 günlük süre verilecek. Yıkmazsa devlet yıkacak.

ÇoÄŸunluk kararına katılmayan vatandaşın evi ne olacak?

Binada 3’te 2 çoÄŸunlukla alınan karar sonrası karara katılmayan ev sahibinin evini, Bakanlık SPK’ya kayıtlı ekspertiz kuruluÅŸlara tespit ettirecek. Açık artırma ile anlaÅŸma saÄŸlayan diÄŸer hissedarlara satışa çıkartılacak.

Riskli yapı tespit ücretini kim verecek?

Riskli yapı tespit ve yıkım ücretleri mülkiyet sahipleri tarafından ödenecek.

DönüÅŸüme katılmak istemeyenin dava açma hakkı var mı?

DönüÅŸüme katılmak istemeyenler tebliÄŸ tarihinden itibaren otuz gün içinde dava açabiliyorlar. Ancak bu davalarda yürütmenin durdurulmasına karar verilemiyor.
 

RADÄ°KAL  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.