Sosyal Medya

Fırtına Vadisi'nde "Doğal Yaşam Parkı"

Karadeniz Çevre Derneği (KAÇED) Başkanı Yaşar Yeğen, 30 memeli, 136 kuş ve 116 endemik bitki türünün bulunduğu Fırtına Vadisi ve Kaçkar Dağları'nda Doğal Yaşam Parkı oluşturulacağını bildirdi.



Yeğen, yaptığı açıklamada, Kaçkar Dağları Milli Parkı ve Fırtına Vadisi'nin, Doğu Karadeniz'in zengin doğal kaynakları içerisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
     Fırtına Vadisi'nin, Fırtına Deresi'nin Karadeniz kıyı çizgisinden baÅŸlayıp iç kısımlara doÄŸru birden çok kollara ayrılarak Kaçkar DaÄŸları'nın kuzey yamaçlarına kadar uzanması ile oluÅŸtuÄŸunu dile getiren YeÄŸen, ''Deniz seviyesinden baÅŸlayarak kısa mesafede yaklaşık 4 bin metre yüksekliÄŸe ulaÅŸan, farklı ve bozulmamış ekosistemleri ile çok sayıda yerel ve nadir türe ev sahipliÄŸi yapan Fırtına Vadisi ve Kaçkar DaÄŸları'nda 30 memeli, 136 kuÅŸ ve 116 endemik, yani dünyanın baÅŸka hiçbir yerinde doÄŸal olarak yetiÅŸmeyen bitki türü bulunmaktadır. Fırtına, HemÅŸin ve ÇaÄŸlayan dereleri her yıl Karadeniz'den iç kısımlara göç ederek yumurtadan çıktıları yere yumurtlayan denizalalarına ev sahipliÄŸi de yapmaktadır'' dedi.
    
     -DO?AL YAÅžAM PARKI PROJESÄ°-
    
     YaÅŸar YeÄŸen, DoÄŸal Hayatı Koruma Vakfının 1999 yılında Avrupa'nın biyolojik çeÅŸitlilik bakımından en deÄŸerli ve acil olarak korunması gereken 100 orman alanını belirlediÄŸine, ''Avrupa Ormanları'nın Sıcak Noktaları'' olarak tanımlanan ve dokuzu Türkiye'de yer alan bu alanlardan birisinin de Fırtına Vadisi olduÄŸuna iÅŸaret etti. YeÄŸen, ''EÅŸsiz bir doÄŸaya sahip olan Fırtına Vadisi, DoÄŸal YaÅŸam Parkı olmaya son derece müsait bir havzadır. DoÄŸal YaÅŸam Parkı ile eÅŸsiz peyzaj deÄŸerinin yanında barındırmış olduÄŸu endemik flora ve fauna yapısının üst düzeyde korunması da saÄŸlanmış olacaktır'' diye konuÅŸtu.
     YeÄŸen, projenin öncelikli konularının Fırtına Vadisi'nde oluÅŸturulacak DoÄŸal YaÅŸam Parkı'nda hayvanların kendi doÄŸal ortamlarına uygun mekanlarda yaÅŸayabilmesi, endemik bitki ve hayvan türlerinin yerinde korunması olacağını vurgulayarak, ÅŸunları söyledi:
     ''Burada, Ä°zmir Ä°nciraltı'nda kurulan Kent Ormanı'nda olduÄŸu gibi ziyaretçilerle hayvanların aralarında kafes, tel, bariyer gibi yapay görsel ayıraçlar yapılmadan, tamamıyla yöre mimarisi ve doÄŸaya uygun bir ÅŸekilde su ve hendek gibi doÄŸal engelleyiciler kullanılabilir.
     Bu uygulama Türkiye'de ikinci olma özelliÄŸini taşıyacaktır. Gerek Fırtına Vadisi'ne yakın il ve ilçeler gerekse Türkiye'nin deÄŸiÅŸik illerinden ziyaretçiler buraya akın edecektir. Bütün bunların yanında uygulama, bölge okulları için inceleme, araÅŸtırma ve gezi gözlem çalışmaları için ciddi bir üs haline gelecektir. Böylece öğrenciler okulda görmüş oldukları teori eÄŸitimlerini uygulamaya geçirme fırsatı bulacaklardır.''

AA

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.