Sosyal Medya

YAÅžAMSANAT

Büyük Ardeşen?i Yönetmeye Büyük Adaylar!

Büyük Ardeşen?i Yönetmeye Büyük Adaylar! 27 Ekim 2013 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimlerde geri sayım başlarken, hangi partiden kimlerin aday olacağı konusu ise gündemin ana maddesi.



27 Ekim 2013 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimlerde geri sayım baÅŸlarken, hangi partiden kimlerin aday olacağı konusu ise gündemin ana maddesi.

2014 yılında yapılması beklenen fakat, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın attığı bir adımla ve MHP’ninde bu adımı desteklemesi ile birlikte yerel seçimlerin 2013 yılında yapılması konusunda mutabakata varılması yerel seçimler öncesi heyecanlı günlerin baÅŸlamasına neden oldu.

Lazhaber ArdeÅŸen’nin Seçim Havasını Masaya Yatırıyor!
ArdeÅŸen yapısı ve nüfusu itibari ile Rize’nin en büyük ve DoÄŸu Karadeniz’in büyük ilçeleri arasında yer almaktadır. BulunduÄŸu konum itibari ile de tam bir merkez havası vermektedir. Bölge de il olması muhtemel adayların en başını çekmektedir. Åžüphesiz ArdeÅŸen her genel seçimde Rize’de belirleyici rol oynamıştır, oynamaya da devam edecektir. ArdeÅŸen Belediyesini elinde bulunduran parti her zaman Rize’de söz sahibi konumunda olmuÅŸtur. Bunu düÅŸünürsek Her siyasi partinin ana hedefinde ArdeÅŸen vardır.

2009 seçimini hatırlayalım!
ArdeÅŸen’de 2009 yerel seçimi çok ÅŸiddetli geçmiÅŸ, 5 parti (Anap, CHP, MHP, DP ve DSP) Anap çatısı altında birleÅŸerek bugün ki ArdeÅŸen Belediye baÅŸkanı Mümtaz Sinan’ın aday olduÄŸu AK Parti’ye karşı Eski MüsteÅŸar yardımcısı Temel Eryılmaz’ı aday göstermiÅŸti.  Seçim havasını gerçekten çok ÅŸiddetli yaÅŸadık. Hiç kimse seçimin sonucunu tahmin edemiyordu. Seçim yaklaÅŸtıkça partilerin güçleri ölçülmeye çalışılıyordu. Gizli anketler, kamuoyu araÅŸtırmaları, her gün yeni bir sonuç, her gün yeni bir iddia. Her kesim kendi gücünü kullanıyordu. Ama net sonuç yakalanamıyordu. Ben bile o kazanır bu kazanır diyemiyordum. Kazanan seçimi 100-200 oy farkla kazanır ama kim kazanır bilemem diyordum. Çünkü her iki aday da gerçekten çok güçlüydü. Dedik ya son derece ÅŸiddetli ve fırtınalı günlerdi. Artık seçim Mümtaz Sinan ve Temel Eryılmaz arasında geçen büyük bir yarışa dönüÅŸmüÅŸtü. Her gün bir gövde gösterisi düzenleniyordu. Kim daha kalabalık toplantılar mitingler düzenledi, kim daha güzel konuÅŸtu. Kim kime ne cevap verdi, ne hesap sordu? Herkes bu soruyu soruyordu birbirine derken sandık kuruldu. Oylar kullanıldı. Sandıklar açıldı. Ve sonuçlar son anda belli oldu. AK Parti’nin adayı Mümtaz Sinan 6.473 oy alarak, Anap’ın adayı Temel Eryılmaz’ın aldığı 6.253’oyu geçerek yeniden ArdeÅŸen Belediye BaÅŸkanlığına seçildi. AKP, karşısında 5 partinin birleÅŸtiÄŸi bir seçimi kazanarak ArdeÅŸen’de adeta tarih yazmıştı.

2013’te Böyle Åžiddetli Fırtına Eser mi?
Yazımın başında da belirttiÄŸimiz gibi, ArdeÅŸen Belediyesini elinde bulunduran parti her zaman Rize’de söz sahibi konumunda olmuÅŸtur. Bunu düÅŸünürsek her siyasi partinin ana hedefinde ArdeÅŸen vardır. Bu yüzden muhalif siyasi partiler ve adayları ArdeÅŸen Belediye baÅŸkanlığı seçimine yıllar önce hazırlanmaya baÅŸladı. AKP ise hem iktidarda olması, hem de mevcut yönetimi elinde bulundurması hasebi ile her zaman hazır parti oldu. Çünkü elinde bulundurduÄŸunu kaybetmeyi göze alamaz. AKP’nin en başından hazır olduÄŸunu yarışlarda, muhalifler 2009 yerel seçiminde olduÄŸu gibi birleÅŸmenin olmasına sıcak bakılmıyor. Ama her siyasi parti de son derece güçlü adaylarla seçimi kazanmayı hedefliyor. Bu siyasi partiler hangileri mi? BaÅŸta CHP, sonra MHP, mecliste olmasalar dahi Saadet Partisi de bu Fırtına’ya katılmak istiyor. Fırtına bu kez çok yönlü eseceÄŸe benziyor.

Ä°lk Fırtına Aday Adaylığı Döneminde AK Parti’de Esecek…
Ä°ktidar partisi olma avantajını elinde bulunduran AK Parti’de ilk çekiÅŸmeli seçim ÅŸüphesiz ki aday adaylığı döneminde yaÅŸanacak.

Gelelim AK Partinin Muhtemel Aday Adaylarına

Mümtaz Sinan
Mevcut BaÅŸkan Mümtaz Sinan 2002 genel seçimlerinde o dönemin ArdeÅŸen Belediye BaÅŸkanı Ä°mdat SütlüoÄŸlu’nun Milletvekili adaylığı için görevinden istifa etmesiyle birlikte oturduÄŸu Belediye BaÅŸkanlığı koltuÄŸunu, aday olduÄŸu 2004 ve 2009 yerel seçimlerini kazanarak bırakmayan bir isim. Mümtaz Sinan 10 yıldır Belediye BaÅŸkanlığı yapıyor. Öncesinde de belediyede aldığı görevlere bakarsak 15 yıldır belediyecilik yapıyor. AK Parti’nin tüzük’ü gereÄŸi ustalık dönemi diye tabir edilen 3. dönem adaylığına kesin gözüyle bakılan Mümtaz Sinan büyük ArdeÅŸen’i yönetmeye devam edecek mi bunu süreç gösterecek.

Hakan Gültekin
Åžüphesiz ki AK Parti de sadece belediye de deÄŸil aktif siyasette de hizmet veren birçok isim var. Bunların başında ArdeÅŸen için ve partisi için birçok baÅŸarılı çalışmalara imza atmış, zorlukları ve tehlikeleri geride bırakmış bir isim var. Åžuan ki Rize Ä°l Genel Meclis BaÅŸkanı Hakan Gültekin. Hakan Gültekin geçtiÄŸimiz 2009 yerel seçimlerinde de ArdeÅŸen Belediye BaÅŸkanlığı için aday adayı olmuÅŸtu. Fakat partisi mevcut BaÅŸkan Mümtaz Sinan ile yola devam kararı almıştı. Partisinin aldığı bu kararı sonuna kadar destekleyen Gültekin, Belediye BaÅŸkanlığında hizmet edemezsem Ä°l Genel Meclis üyesi olurum ve hizmetimi bu unvanla sürdürürüm diyerek il Genel Meclis Üyesi seçilmiÅŸ. Burada da meclis BaÅŸkanlığı seçimini kazanarak bu kez Rize ili ve ilçeleri için hizmet etmeyi sürdürmüÅŸtür. Gültekin’in yerel seçimlerle birlikte il genel meclis baÅŸkanlığı görev süresinin de biteceÄŸini düÅŸünürsek ArdeÅŸen Belediye baÅŸkanlığı için aday adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Gültekin’in belediye baÅŸkanlığına aday gösterilip gösterilmeyeceÄŸini süreç içerisinde göreceÄŸiz fakat kendisi hizmet için görevin çok da önemli olmadığını ve siyasette olmazsa STK’da göreve devam ederim anlayışıyla hareket eden isimlerden birisi. Kendisi ile bulunduÄŸum birçok sohbet ortamında bu cümleyi çokça kez kullandı.

Mehmet Yerebakan
ArdeÅŸen Belediye BaÅŸkanlığı için ismi geçen önemli isimlerden birisi de Mevcut baÅŸkan Yardımcısı Mehmet Yerebakan. Yerebakan 2004 yerel seçimlerinde Saadet Partisinden Belediye BaÅŸkanlığı için Mümtaz Sinan’a karşı aday olmuÅŸtu. Ancak Yerebakan seçimi kaybeden taraf olmuÅŸtu. Yerebakan geçtiÄŸimiz 2009 yerel seçiminde AKP’ye geçerek aday adayı olmuÅŸtu. Partisinin Mümtaz Sinan ile yola devam etme kararı almasına karşısın Mümtaz Sinan’a tam destek vermiÅŸ ve arkasında bulundurduÄŸu büyük oy potansiyeli ise AK Parti’nin, karşısında duran 5 partiye karşı seçimi kazanması için büyük rol oynamıştı. Mümtaz Sinan’ın listesiyle seçimlere girerek Belediye BaÅŸkan Yardımcısı seçilen Yerebakan’ın aday adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Halkla iç içe ve sürekli halkın sorunlarına eÄŸilen, bir isim olan Yerebakan’ın ciddi derecede oy potansiyeli bulunuyor.

Avni Kahya
AK Parti’nin temel isimlerinden birisi de Mevcut Ä°lçe BaÅŸkanı Avni Kahya. Kahya, daha önce ÅŸuan Mehmet Yerebakan’ın oturduÄŸu Belediye BaÅŸkan yardımcısı koltuÄŸunun sahibi olan eski belediyecilerden birisi. 2009 yerel seçimleri öncesi Belediye baÅŸkanı adaylığı için Ä°lçe BaÅŸkanlığı görevine yeniden aday olmayan Hakan Gültekin’in yerine kongrede baÅŸkanlığa seçin Avni Kahya, bu dönem AK Parti’den belediye baÅŸkanlığı için bende varım diyebilecek isimler arasında yer alıyor.

Dursun YaÅŸaroÄŸlu
25 yıldır devletin önemli kademelerinde görev alan ve birçok sivil toplum kuruluÅŸunda önemli düzeyde baÅŸarılı çalışmalara imza atan ArdeÅŸen Özel Ä°dare Müdürü Dursun YaÅŸaroÄŸlu’nun da AK Parti’den ArdeÅŸen Belediye BaÅŸkanlığına aday adayı olarak siyasete atılması bekleniyor. Kendisi 25 yıllık memuriyet hayatında Rize ve ilçelerinde önemli görevler aldıktan sonra, halka hizmet anlayışı ile son yıllarını ArdeÅŸen’de Özel Ä°dare MüdürlüÄŸü yaparak sürdüren YaÅŸaroÄŸlu ArdeÅŸen’i ve ArdeÅŸen’in sorunlarını en iyi bilen isimler arasında yer alıyor. Özel idare MüdürlüÄŸünün yanı sıra aldığı önemli sorumlulukları ile adından söz ettiren YaÅŸaroÄŸlu, ArdeÅŸen Üniversite Yaptırma DerneÄŸi 2. baÅŸkanlığının yanı sıra, ArdeÅŸen GSK, ArdeÅŸenspor ve DOKADAK gibi ilçede söz sahibi Spor kulüplerinde de Onursal BaÅŸkanlıklar ve yönetim kurulu üyeliÄŸi yapmaktadır. Kendisine baÅŸarılar diliyorum.

Adem BiberoÄŸlu
Kendisini geçtiÄŸimiz 2011 genel seçimlerde Rize Milletvekilli aday adaylığı döneminde daha yakından tanıdığımız bir isim olan Devlet Meteoroloji iÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü Personel Daire BaÅŸkanı Adem BiberoÄŸlu’nun MilletvekilliÄŸi seçiminde olduÄŸu gibi ArdeÅŸen Belediye BaÅŸkanlığı seçimlerinde de aday adayı olmasına kesin gözüyle bakılan önemli isimlerden birisi. Kendisi Ankara’da görevde bulunduÄŸu süreç içerisinde ArdeÅŸen için önemli çalışmalara ve katkılara imza atmış bir isim olarak ArdeÅŸen’lilere ArdeÅŸen’de hizmet etmeye talip olduÄŸu öÄŸrenildi.

Av. Harun MertoÄŸlu
AK Parti’den aday olması beklenen en sürpriz isimlerden biri de eski Rize Baro BaÅŸkanı Av. Harun MertoÄŸlu. GeçtiÄŸimiz 2007 ve 2011 genel seçimlerinde AK Parti’den Rize Milletvekili aday adayı olan ancak her iki dönem de aday gösterilmeyen MertoÄŸlu’nun ArdeÅŸen Belediye BaÅŸkanlığına aday adayı olması bekleniyor.

AK Parti’den baÅŸka sürprizler de bekleniyor
Her gün kamuoyunu yokluyorum. AraÅŸtırıyorum. Åžuana kadar AK Parti adaylığına kesin gözüyle bakılan isimler yukarıda saydığım isimler. Bundan sonra karar alacak olan, ya da karar alıp da birilerinden icazet bekleyen ve aday olacağını açıklayacak isimlerde olacak elbette. Hep birlikte bekleyip göreceÄŸiz. Söz duyar duymaz ilk sizlerle paylaÅŸacağım.

SIRA GELDÄ° MUHALEFETE
AK Parti’nin yukarıda saydığım güçlü isimlerin biri ile seçime girmesi beklenirken, Muhalefet kanadında da önemli isimler bu kez gerçekten güçlü bir ÅŸekilde AK Parti’ye rakip olacak. Yazımın başında da belirtmiÅŸtim. 2009 yerel seçimindeki gibi partilerin bir araya gelerek AK Parti’ye karşı birleÅŸmesi ÅŸu anlık çok güç. Böyle bir ÅŸey söz konusu bile yapılmıyor. Hiçbir parti sıcak bakmıyor. Özellikle partiler kendi adaylarını öne sürüyor. Ama ileride belki bu birleÅŸme yeniden gündeme gelir onu hep birlikte göreceÄŸiz. CHP’nin, MHP’nin ve SP’nin de güçlü adayları var.

CHP’nin Tahsin Ocaklı Umudu!
Neredeyse 15 yıldır ArdeÅŸen Belediyesini kazanamayan CHP bu kez belediyeyi kazanmanın yollarını arıyor. GeçtiÄŸimiz birkaç ay içerisinde her ne kadar CHP’de ufak tefek sorunlar yaÅŸansa da sorun ÅŸuan sıfıra indirilmiÅŸ ve çözülmüÅŸ durumda. CHP ÅŸuan çok huzurlu. CHP’de yeniden bir atılım beklenirken TEK HEDEF Bu kez Belediye BaÅŸkanlığını kazanmak. Çünkü CHP’nin ArdeÅŸen Belediye BaÅŸkanlığı kazanması demek Rize’den bir milletvekilini Meclise göndermek demek. CHP’nin ArdeÅŸen’de yerel seçim galibi olması genel seçime büyük katkı saÄŸlayacak. Bu yüzden CHP Tahsin Ocaklı’yı BaÅŸkanlık koltuÄŸuna oturtmak istiyor. CHP seçmeni de buna çok sıcak bakıyor. Tahsin Ocaklı’nın halka olan yakınlığı ise diÄŸer parti seçmenlerini de CHP’ye yaklaÅŸtırıyor. Kim bilir Tahsin Ocaklı’nın diÄŸer partilere gelin ben bağımsız aday olayım siz de beni destekleyin ÅŸeklinde çaÄŸrıda bulunarak bağımsız aday olması bile sokakta konuÅŸuluyor. GeçtiÄŸimiz ay Tahsin Bey ise kısa bir sohbetim olmuÅŸtu. Kendisi kesin aday. Bu ÅŸüphesiz. CHP’den aday olacağını da belirtmiÅŸti. Ama halkın bağımsız aday ol çaÄŸrısına nasıl bakacak bunu hep birlikte göreceÄŸiz. Ocaklı halk tarafından seviliyor ve baÅŸarılı da bir iÅŸadamı. Ä°ÅŸi de belediyeciliÄŸe çok yakın. Halk isterse Neden olmasın?



MHP’nin En Etkili Ä°simi Aday Olacak…
Milliyetçi Hareket Partisi de 2013 seçimlerinde Fırtına’ya katılacak isimler arasında yer alıyor. Adayı da partisinin ArdeÅŸen’deki en güçlü ismi gibi gözüküyor. MHP’nin ArdeÅŸen Ä°lçe BaÅŸkanlığı görevini sürdüren Muhammet HacısüleymanoÄŸlu geçtiÄŸimiz 2009 yerel seçimlerinde Belediye baÅŸkanlığına aday olmayı düÅŸündü ama partiler arası birleÅŸme olduÄŸu için Temel Eryılmaz’ın adaylığını desteklediÄŸi için Ä°l Genel Meclis üyeliÄŸine aday olmuÅŸ, seçimi de çok az bir farkla kaybetmiÅŸti. 2009 seçimlerinde olduÄŸu gibi muhalif partileri arasında birleÅŸme olmaz ise HacısüleymanoÄŸlu’nun adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. HacısüleymanoÄŸlu ArdeÅŸen siyasetinin eski ve tanınmış isimlerinden. Ailesi de siyasetin içinden geliyor. Kendisi de halkın içinden. Çalışkan. Seveni de çok. Henüz ben aday olacağım diye açıklama yapmadı ama geçtiÄŸimiz hafta GeliÅŸim TV’de konuÅŸtu. Aday olacağım demedi, ama olmayacağım da demedi. Ama ben kesin gözüyle bakıyorum. BaÅŸarılar diliyorum.

Saadet Partisi % 100 Sahnede Olacak!
Saadet Partisi’nin farklını bilmeyen yoktur. Kazansa da Kaybetse de Sahnede olacak olan bir parti. Ama bu seçim gerçekten kazanmak istiyor. Adayı da güçlü olacak. Kulislerde adayının çok güçlü olduÄŸu konuÅŸulsa da o isim sır gibi saklanıyor. O ismi kovalıyorum. Çok yakında öÄŸreneceÄŸim ve öÄŸrenince de sizlerle paylaÅŸacağım.

Ben önce ÅŸahsım ve  sonra kurumum Lazhaber adına bütün partilere ve adaylarına ÅŸimdiden baÅŸarılar diliyorum. Uzun bir yazı oldu. Her ÅŸeyi sığdırmak istedim yazıma. Muhtemelen eksiklerim, aksaklarım olmuÅŸtur. Olduysa da dikkatimden kaçtığı içindir. Yukarıda yazdığım bu uzun yazıda sürç-i lisan ettiysem affola diyor ve eksikliklerin bizzat bana iletilirse gelecek yazılarımda telafisini sizlerle paylaÅŸacağımın teminatını veriyorum.

Sevgiyle Kalın… 

Sevgiyle Kalın…

Ömer Faruk Zenginal 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.