Sosyal Medya

KÃœLTÃœR&SANAT

Beşinci sınıflara Kur'an-ı Kerim öğretilecek

4+4+4 ile başlayacak yeni eğitim döneminde 5. sınıfta Kur'an dersi başlayacak.



Milli EÄŸitim Bakanlığı bu yıl ilk kez ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak yer alacak 'Kur'an-ı Kerim' ve 'Hz. Muhammed'in Hayatı' derslerinin ayrıntılarını belirledi.

Dersler haftada iki saat seçmeli olarak alınabilecek. Amaç; Kur'an-ı Kerim'i doÄŸru, güzel okumayı ve baÅŸta Hz. Muhammed'in olmak üzere peygamberlerin hayatlarını öÄŸretmek olacak. Ä°çeriÄŸinde Türkçe mealin de bulunacağı Kur'an dersi 5. sınıfta; sure ve ayetleri kurallarına uygun öÄŸreten tecvit ise 6. sınıfta okutulacak.

Yeni eÄŸitim sisteminde öÄŸrenciler ilk olarak Kur'an-ı Kerim dersiyle 5. sınıfta tanışacak ve ilk derste Kur'an-ı Kerim'in neden okunması gerektiÄŸi anlatılacak. Ä°lk ünitede Kur'an kıssaları, duaları, kavramları hakkında bilgiler verilecek. Ä°kinci ünitede ise Kur'an-ı Kerim'in okutulması öÄŸretilecek. Harfler, harflerin okunuÅŸu, harekeler öÄŸrencilere tek tek anlatılacak. Arkasından dualar ve kısa sureler ezberletilecek.

6. sınıfta Kur'an-ı Kerim'i güzel okumanın önemi üzerinde durulacak. ÖÄŸrencilere tecvit, yani kurallarına göre güzel okuma dersi verilecek. Dua, zikir, tesbih ve secde kavramları hakkında bilgiler de bu dersin kapsamı içinde bulunacak. ÖÄŸrenciler 6. sınıfta 'Bakara' ve 'Yasin' surelerini okuyacak, Amentü, Felak, Nas gibi kısa sureleri de ezberleyecek. 7. sınıfa geldiklerinde Kur'an-ı Kerim'in Ä°slam dinindeki yerini öÄŸrenecek, verdiÄŸi mesajları anlamaya çalışacak. 7. sınıfta ezberlenecekler arasında Kafirun, Fil, KureyÅŸ ile Maun sureleri yer alacak. 8. sınıfta da yine Kur'an-ı Kerim'in mesajları üzerinde durulacak. Hz. Yakub, Hz. Yusuf gibi peygamberlerin kıssaları öÄŸrenilecek. Furkan, Rahman, Cuma gibi ayetlerin okunacağı derste Asr, Kadir Suresi ve Ayetel Kürs-i anlamlarıyla birlikte ezberlenecek.

Birinci sınıf müfredatı yumuÅŸadı

Öte yandan eÄŸitim sistemine ilk kez adım atacak olan öÄŸrenciler için müfredat tıpkı okulöncesinde olduÄŸu gibi görsel ağırlıklı hale getirildi. Minikler bol resimler eÅŸliÄŸinde ders iÅŸleyecek. Boyama, resimleri eÅŸleÅŸtirme, ÅŸarkı söyleme, desen yapma, basit sudoku oyunu, dört mevsimi öÄŸrenme, noktaları birleÅŸtirme, parçaları eÅŸleÅŸtirme, resim yorumlama, resimler arasındaki farkları bulma türünden bulmaca çözme gibi etkinlikleri derslerde yer alacak. Ä°lk 3 ay uyum ve hazırlık çalışmaları ile geçecek. Milli EÄŸitim Bakanlığı, 2 adet öÄŸrenci çalışma kitabı ile öÄŸretmen kitabını yayınladı. ÖÄŸretmen Kılavuz kitabında, ilkokul 1. sınıf öÄŸrencileri için okulun ilk günlerinde onların kaygılarını azaltmak için yapılması gerekenler sıralandı. Matematik etkinlikleri, "oyun'' teması dikkate alınarak tasarlandı. Okuma çalışmaları, öÄŸretmenlerin belirleyeceÄŸi metinler ve kitaplar aracılığıyla yapılacak. ÖÄŸretmenler çocuklara kalem tutma, kâğıt pozisyonu ve oturuÅŸ ÅŸekli gibi konuları da öÄŸretecek.

ÖÄŸrenci kitaplarına göre ise Türkçe dersi uyum ve hazırlık çalışmaları süresince görsel okuma, dinleme, sesleri tanıma, ses benzerliÄŸi, çizgi çalışmaları gibi becerilerinin kazandırılması amaçlanacak. Hayat bilgisi dersinde sınıfına ve okuluna uyum, kendini, arkadaÅŸlarını ve okulunu tanıma ve yeni ÅŸeyler öÄŸrenme isteÄŸi kazandırılacak. Matematik dersinde sıraya koyma, kıyaslama, hatırlama, eÅŸleÅŸtirme, günlük hayatta sayıları kullanma çalışmaları yapılacak. Oyun ve fiziki etkinlikler de, öÄŸrencilerin oynayarak, ritim tutarak, çizgi çalışmaları ve boyama yaparak kısacası eÄŸlenerek öÄŸrenmelerini saÄŸlayacak etkinlikler bütünü ÅŸeklinde tasarlandı. Bu etkinliklerde küçük ve büyük kasların geliÅŸtirilmesi, eÄŸlenme, olumlu iletiÅŸim becerilerinin geliÅŸtirilmesi, el göz koordinasyonu, dikkat becerilerinin geliÅŸtirilmesi, renklerin uyumu ve yaratıcılık, sesleri tanıma, ritmi tanıma ve ritim tutma gibi becerilerin tümünün oyun, fiziksel ve zihinsel etkinliklerle geliÅŸtirilmesi saÄŸlanacak.

 

Okula adapte olamayan çocuklar zorla okutulmayacak

Samsun Milli EÄŸitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, ailelere kaydı yapılmış çocuklar için hemen rapor almamaları gerektiÄŸini söyledi. Cora ÅŸunları söyledi: "Her kayıt yapılan 66 ayını doldurmuÅŸ çocuÄŸumuzu hemen eÄŸitim ve öÄŸretime alacağız diye bir ÅŸey söz konusu deÄŸil. YaÅŸça kayıt hakkını elde eden, ancak bedenen veya zihnen yeterince geliÅŸmemiÅŸ olup okula uyum saÄŸlayamayan 66 ay ve üzeri çocuklarımız kasım ayı sonuna kadar saÄŸlık kurumlarından verilen rapor üzerine okul öncesi eÄŸitime yönlendirilebilecek veya kayıtları bir yıl ertelenebilecektir."

ZAMAN  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.