Sosyal Medya

KÃœLTÃœR&SANAT

Harçlar kaldırıldı, peki hangi öğrencilere?

Kaldırılmasına ilişkin detaylar Resmi Gazete'de yayımlandı.



Birinci öÄŸretim ve açık öÄŸretimde katkı paylarının devlet tarafından ödenmesine dair karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. ''2012-2013 EÄŸitim-ÖÄŸretim Yılında YükseköÄŸretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine ÖÄŸrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve ÖÄŸrenim Ücretlerinin Tespitine Dair'' Bakanlar Kurulu'nun kararına göre, öÄŸrencilerden, kayıt ve kayıt yenileme sırasında katkı payı/öÄŸrenim ücreti dışında (açık öÄŸretim ve uzaktan öÄŸretim materyal ücreti hariç) her ne ad altında olursa olsun ücret alınamayacak.

Birinci öÄŸretimden katkı payı alınmayacak

2012-2013 eÄŸitim-öÄŸretim yılında öÄŸrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öÄŸretim ve açık öÄŸretim öÄŸrencilerinden, bazı hükümler saklı kalmak kaydıyla, öÄŸrenci katkı payı alınmayacak. Bu öÄŸrencilerden alınması gereken öÄŸrenci katkı payı tutarları, devlet tarafından karşılanacak.
Bunun yanı sıra yurt dışından öÄŸrenci kabul kontenjanları dahilinde mevcut veya yeni kayıt yaptıracak öÄŸrencilerden alınacak öÄŸrenim ücreti, ilgisine göre belirlenen tutarlarda katkı payı ve öÄŸrenim ücretinden az olmamak üzere, yükseköÄŸretim kurumları tarafından tespit edilecek. Ancak, bu öÄŸrenciler için belirlenecek öÄŸrenim ücretleri, cari hizmet maliyetlerini hiçbir surette geçmeyecek. Üniversitelere yurt dışından kabul edilecek öÄŸrencilerden ise mütekabiliyet esası çerçevesinde öÄŸrenim ücreti alınmayacak.

Yurtdışında baÅŸarılı öÄŸrenciler

YükseköÄŸretim kurumları, yurt dışında baÅŸarılı olan öÄŸrencileri programlarına dahil edebilmek veya eÄŸitim-öÄŸretimleri sırasında üstün baÅŸarı gösteren öÄŸrencileri teÅŸvik edebilmek amacıyla söz konusu öÄŸrencilerden ilgili dönemde kayıt yaptıran (kamu idareleri, kanunla kurulan kurum ve kuruluÅŸlar, kamu yararına faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından tam burs saÄŸlanan ve YükseköÄŸretim Kurulu tarafından ayrılan kontenjanlar dahilinde yükseköÄŸretim gören yabancı uyruklu öÄŸrenciler hariç) yabancı uyruklu öÄŸrenci sayısının yüzde 10'unu geçmemek üzere ve yönetim kurulu kararıyla, belirlenen tutarlardan daha az öÄŸrenim ücreti almaya yetkili olacak.

Sınıfta kalan harç ödeyecek

Hazırlık sınıfı veya yabancı dil geliÅŸtirme programı hariç olmak üzere, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki yükseköÄŸretim programlarından program süreleri sonunda mezun olamayan öÄŸrencilerden, belirlenen tutarlar kadar öÄŸrenci katkı payı ve öÄŸrenim ücreti alınacak.

Åžehit ve gazi çocukları

Sosyal Sigortalar ve Genel SaÄŸlık Sigortası Kanunu, Nakdi Tazminat ve Aylık BaÄŸlanması Hakkında Kanun, Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık BaÄŸlanması Hakkında Kanun, UçuÅŸ, ParaÅŸüt, Denizaltı, Dalgıç ve KurbaÄŸa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki görevlerini ifa ederken hayatlarını kaybedenlerin eÅŸ ve çocuklarından, Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki maluller, Ä°stiklal Madalyası VerilmiÅŸ Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Åžeref Aylığı BaÄŸlanması Hakkında Kanun kapsamında ÅŸeref aylığı alanlar ile bunların eÅŸ ve çocuklarından öÄŸrenim ücreti alınmayacak.

Özürlü öÄŸrenciye indirim

YükseköÄŸretim programlarına kayıt veya kayıt yenileme sırasında Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun ve Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek SaÄŸlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik uyarınca özürlü olduÄŸuna dair raporu ilgili yükseköÄŸretim kurumuna sunan öÄŸrencilerin ödemesi gereken öÄŸrenim ücreti tutarlarından, özürlülük oranı kadar indirim yapılacak. Özürlü olduÄŸu halde, kayıt yaptırma veya kayıt yenileme sırasında özürlü olduÄŸuna dair raporu ibraz edemeyen öÄŸrencilere, ilgili belgeyi ibraz ettiÄŸi tarihte, özürlülük oranı kadar yapılacak indirim tutarı red ve iadeler kaleminden iade edilecek.
Ä°kili andlaÅŸmalar çerçevesinde ülkemizdeki üniversitelere yurt dışından kabul edilecek öÄŸrencilerden öÄŸrenim ücreti alınmayacak.

Süresi içinde katkı payı veya öÄŸrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yükseköÄŸretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramayacak ve öÄŸrencilik haklarından yararlanamayacak.

Kayıt yaptırmadığı için öÄŸrencilik haklarından yararlanmayanlar, daha sonraki dönemlerde kayıt yaptırmaları halinde, öÄŸrencilik haklarından yararlanmadığı döneme ait katkı payı ve öÄŸrenim ücreti ödemeyecek.

ÖÄŸrenim ücretinin kullanılması

Ä°kinci öÄŸretimde alınacak öÄŸrenim ücretlerinin yüzde 10'u, öÄŸrencilerin baÅŸta beslenme olmak üzere barınma, saÄŸlık, spor, kültür ve diÄŸer sosyal hizmetlerinde kullanılacak. Kalan kısmı ise üniversite bütçesine dahil edilerek YükseköÄŸretim Kurulunca tespit edilen usul ve esaslara göre kullanılacak.

BaÅŸarılı öÄŸrencilerin öÄŸrenim ücreti tutarları

Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden baÅŸarılı olan ve bu dersleri alan öÄŸrencilerin baÅŸarı ortalamasına göre dönem sonu itibarıyla yapılacak sıralamada ilk yüzde 10'a giren ikinci öÄŸretim öÄŸrencileri, bir sonraki dönemde birinci öÄŸretim öÄŸrencileri için belirlenen öÄŸrenci katkı payı kadar öÄŸrenim ücreti ödeyecek.

19 Kasım 1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanun'un 7. maddesinden yararlanan öÄŸrenciler de ikinci öÄŸretim yapan baÅŸka bir yükseköÄŸretim kurumuna yatay geçiÅŸ yaptıklarında aynı haklardan yararlanacak.
Bir yükseköÄŸretim programına kayıtlı iken tekrar girdiÄŸi sınav sonucuna göre baÅŸka bir yükseköÄŸretim kurumuna yerleÅŸen öÄŸrenciler, kayıt yaptıracakları yükseköÄŸretim programına ait katkı payı/öÄŸrenim ücretine tabi olacak.

Yatay geçiÅŸ yapanlar

Yatay geçiÅŸ ÅŸartlarına uygun olarak birinci öÄŸretim programlarından ikinci öÄŸretim programlarına yatay geçiÅŸ yapan öÄŸrenciler ikinci öÄŸretim ücreti ödeyecek.

Yatay geçiÅŸ yapılması halinde ilgili döneme ait katkı payı/öÄŸrenim ücreti geçiÅŸ yapılan yükseköÄŸretim kurumuna ödenecek. Yatay geçiÅŸ yapan öÄŸrencilerin geçiÅŸ öncesi ilgili döneme ait ödedikleri öÄŸrenim ücreti tutarları, talep edilip edilmediÄŸine bakılmaksızın ilgililere red ve iadeler kaleminden iade edilecek.

Lisansüstü öÄŸrenim gören öÄŸrenciler

Lisansüstü öÄŸrenim gören öÄŸrenciler, önlisans ve lisans öÄŸrencilerinin yararlandığı hizmetlerden aynı ÅŸekilde yararlanacak.

Açık öÄŸretim programı uygulayan yükseköÄŸretim kurumlarında, fakülte ve yüksekokulların 2012-2013 eÄŸitim-öÄŸretim yılına ait öÄŸrenci katkı paylarının toplamının yüzde 20'sine kadar olan kısmı söz konusu fakülte ve yüksekokullara akademik danışmanlık ve eÄŸitim hizmeti veren öÄŸretim kurumlarına aktarılacak. Konu ile ilgili uygulama, Maliye Bakanlığı, Milli EÄŸitim Bakanlığı, YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanlığı ve açık öÄŸretim programı uygulayan yükseköÄŸretim kurumlarının birer temsilcisinden oluÅŸan komisyon tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak.
Karar, 30 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girdi

HABER 7
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.