Sosyal Medya

AK Parti, yerel seçimler için aday belirliyor

AK Parti, Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yerel seçimlere konsantre oldu.



Türkiye , 2014 KöÅŸk senaryolarını tartışadursun AK Parti'de daha öncelikli bir adaylık telaşı var. CumhurbaÅŸkanlığı ve milletvekilliÄŸi seçimlerinden önce yapılacak yerel seçimler için nabızlar atmaya baÅŸladı. AK Parti, ÅŸimdiden aday profilini oluÅŸturmaya baÅŸladı. BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan 'ın talimatıyla Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı araÅŸtırması yapılıyor. 81 ilin yanı sıra nüfusu 20 bini aÅŸan bütün ilçelerde anket yapılıyor. AK Parti'de bütün gözler bu ankette. Sadece Kadir TopbaÅŸ ve Melih Gökçek deÄŸil 3 dönem kuralı gereÄŸi milletvekilliÄŸi sona erecek ÅŸöhretli bakan ve milletvekilleri de sonuçları bekliyor. Tam 350 bin kiÅŸi üzerinde ‘memuniyet' araÅŸtırması yapılırken, “Belediye BaÅŸkanı olarak kimi görmek istersiniz?” sorusu da yöneltiliyor. Dikkat çekici bir nokta daha var. Sadece AK Parti'li deÄŸil, CHP , MHP , BDP'li baÅŸkanların yönettiÄŸi belediyeler de araÅŸtırma kapsamında.

Bakanları da ilgilendiriyor MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'nin ‘yeÅŸil ışık' yakmasıyla belediye seçimlerinin 2013 sonbaharında yapılma olasılığı güçlendi. Yerel yönetim seçimleri AK Parti için farklı bir öneme sahip. Sandıktan çıkan sonuçlar cumhurbaÅŸkanlığı seçimi için gösterge olacak. Üç dönem kuralı gereÄŸi AK Parti'de Bülent Arınç , Binali Yıldırım, Ali Babacan dahil 70 civarında isim milletvekili adayı olamıyor. Bu isimlerden bazılarının belediye baÅŸkan adayı olması gündemde. Anket in sonucu adaylık düÅŸünen AK Parti'nin ÅŸöhretli isimlerini de yakından ilgilendiriyor.

AK Parti'nin bu kapsamlı araÅŸtırmasını partiye düzenli anket hizmeti veren 3 kamuoyu ÅŸirketi (Pollmark, Anar, Denge) birlikte yapıyor. Ankette, mevcut belediye baÅŸkanlarının hizmetlerine yönelik detaylı sorular bulunuyor. “Ä°craatlardan memmun musunuz?”, “Hangi icraatları baÅŸarılı ve ya baÅŸarısız buluyorsunuz?” sorusu kaldırımdan çevre düzenlemesine, kanalizasyondan sosyal belediyecilik hizmetine kadar bütün icraatlar için soruluyor. Kamuoyu yoklamasında, bir de ucu açık soru var. ‘Kimi belediye baÅŸkanı görmek istersiniz?” sorusuylailçe ve iller için gönülden geçen isimleri yazmaları isteniyor. Böylece, illerde öne çıkan isimler belli oluyor. Bazı bakan ve milletvekillerinin ‘belediye baÅŸkan adayı' algısı da ölçülüyor.

BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın bizzat ilgilendiÄŸi anketin sonuçları sır gibi saklanacak. AK Parti'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi'nin Radikal'e verdiÄŸi bilgilere göre anketin ay sonuna kadar bitmesi bekleniyor. Anket sonuçları daha sonra BaÅŸbakan ErdoÄŸan baÅŸkanlığında yapılacak Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında müzakere edilecek. MYK'da ele alındıktan sonra ise bölge milletvekilleri ve belediye baÅŸkanlarına iletilecek. Tanrıverdi, “Yaptığımız bu çalışma ile belediye baÅŸkanlarının performansını ölçüyoruz. Anketten çıkacak sonuçların aday belirlemeye etkisi olur” dedi.

RADÄ°KAL  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.