Sosyal Medya

Sağlık

Atatürk'ün kızı öldü!

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, trafik kazasında hayatını kaybetti



 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, bu akÅŸam saatlerinde Sakarya'nın Akyazı ilçesi yakınlarında trafik kazasında yaÅŸamını yitirdi.


Ä°stanbul'dan otomobille Ankara'ya gitmek üzere yola çıkan Ülkü ve Öke Adatepe çifti, Akyazı yakınlarına geldiklerinde kaza geçirdi. Sürücünün direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu meydana gelen kazada Ülkü ve Öke Adatepe çiftiyle sürücü ağır yaralandı.

 
Kaza sırasında camdan fırlayan 80 yaşındaki Ülkü Adatepe yaÅŸamını yitirirken, eÅŸi Öke Adatepe ve sürücü Adapazarı'ndaki ToyotaSa Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Ülkü Adatepe kimdir?

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın evlatlık kızı Vasfiye Hanım ile Fransızca öÄŸretmeni ve gar ÅŸefi Mehmet Tahsin ÇukurluoÄŸlu'nun kızıdır. Zübeyde Hanım'ın küçük yaÅŸtan itibaren yetiÅŸtirdiÄŸi Selanikli Vasfiye Hanım, Zübeyde Hanım'ın ölümünden sonra bir süre Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeÅŸi Makbule Hanım'la kalmış, Atatürk kendisini Gazi Orman ÇiftliÄŸi'nde istasyon ÅŸefliÄŸi yapan Mehmet Tahsin Bey'le evlendirmiÅŸti.

Vasfiye Hanım ile Mehmet Bey'in çocukları olacağını öÄŸrendiÄŸinde ister kız, ister erkek olsun Ülkü isminin verilmesini isteyen Atatürk, 9 aylıkken Ülkü'yü Çankaya KöÅŸkü'ne aldırdı ve biraz büyüdüÄŸünde onu yurt gezilerine götürmeye baÅŸladı. Yıllar boyu kullanılan ünlü Türk alfabesi kapağında Atatürk'ün isteÄŸi üzerine Atatürk'ü minik Ülkü'ye harfleri öÄŸretirken gösteren Ä°hap Hulusi tarafından yapılmış resimleri yer aldı. Ülkü, Atatürk'ün çocuk sevgisinin simgesi oldu.

Manevi babası Atatürk öldüÄŸünde Ülkü 6ı yaşındaydı. Atatürk'ün ölümünden sonraki dönemde eÄŸitimini tamamlamadı. Genç yaÅŸta evlendi. Ä°lk evliliÄŸini Atatürk'ün bir diÄŸer manevi kızı olan Sabiha Gökçen'in amcasının oÄŸlu olan üsteÄŸmen Fethi DoÄŸançay, ikinci evliliÄŸini yaÄŸ tüccarı YeÅŸua Bensusen, üçüncü evliliÄŸini ise iÅŸadamı Öke Adatepe ile yaptı. Ä°lk evliliÄŸinden iki erkek çocuk sahibi oldu.

Ülkü Adatepe, yaÅŸamını eÅŸi Öke Adatepe ile Ä°stanbul'da sürdürüyordu.

CUMHURBAÅžKANI GÜL BAÅžSA?LI?I MESAJI YAYINLADI
CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatep'nin vefatı dolayısıyla bir baÅŸsaÄŸlı mesajı yayınladı.
CumhurbaÅŸkanlığı Basın Merkezi'nde yapılan açıklmaya göre, Gül yayınladığı mesajda ÅŸu ifadelere yer verdi:
"Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin vefatından derin üzüntü duydum. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine baÅŸsaÄŸlığı dilerim." 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.