Sosyal Medya

Basın Özgürlüğü Ödülleri Verildi



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Basın ÖzgürlüÄŸü Ödülleri Sahiplerine Verildi. Bu Yıl KiÅŸi Dalında Ödüle Gazeteci Ferai Tınç, Tutuklu Gazeteciler Adına Da Gazeteciler Bedri Adanır Ve Zeynep Kuray Layık Görüldü.

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin geleneksel''TGC Basın ÖzgürlüÄŸü Ödülü''ne layık görülenlere ödülleri verildi.

 

TGC'nin, basın özgürlüÄŸünün önemini vurgulamak amacıyla 1987'den bu yana verdiÄŸi ödül, The Marmara Otel'deki törenle sahiplerini buldu.

 

Seçici Kurul, ''kiÅŸi''dalında, basın özgürlüÄŸü konusunda yaptığı çalışmalar dolayısıyla gazeteci Ferai Tınç'ı, tutuklu gazeteciler adına da gazeteciler Bedri Adanırve Zeynep Kuray'ı ödüle layık gördü.

Adanırve Kuray'ın cezaevinde olması nedeniyle ödüllerini, kardeÅŸleri Kadriye Adanırve Sema Kuray aldı.

 

''Kurum'' dalında ise Türkiye Yayıncılar BirliÄŸiödüle layık bulundu.

Törende konuÅŸan TGC BaÅŸkanı Orhan Erinç, bugün sansürün kaldırılışının 104'üncü yıl dönümü olduÄŸunu anımsatarak, ''Sansürün varlığından söz etmek zorunda kalışımız utanılacak bir durumda olduÄŸumuzu da sergiliyor''dedi.

Erinç, 24 Temmuz'u, basın özgürlüÄŸü yolunda bir mücadele aÅŸaması günü olarak gördüklerini, yasa maddeleri arasına yerleÅŸtirilen sansürcü yaklaşımı ve baskılar yoluyla oto sansürü körükleyen yaklaşımı gündeme getirerek eleÅŸtirmenin özgür bir günü olarak deÄŸerlendirdiklerini ifade etti.

 

Halkın bilgilenme hakkını kullanmasının da ifade özgürlüÄŸünün önündeki engeller kaldırılmadığı için her geçen gün biraz daha zorlaÅŸtığını kaydeden Erinç,bu hakkın kullanılmasına aracılık eden gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakkını geri getirme vaatlerinin unutulmuÅŸ olmasının da bir baÅŸka meslek sorunu olduÄŸunu anlattı.

Ödülünü Orhan Erinç'in elinden alan Ferai Tınçda Türkiye'nin uluslararası kurumlarda basın özgürlüÄŸü konusunda sürekli uyarılır hale geldiÄŸini dile getirerek, gerçek demokrasilerde hak ve özgürlüklerin peÅŸinde koÅŸulduÄŸu için insanların ödüllendirilmediÄŸini, bunun doÄŸal bir hak olduÄŸunu anlattı.

Tınç, ''genç meslektaÅŸlarının Basın Bayramı'nı özgürlük ortamında kutlamaları için 104 yıl daha beklememeleri''dileÄŸinde bulundu.

 

'ZEYNEP’Ä° DUVARLAR DURDURAMAYACAK'
Zeynep Kuray'ın ablası Sema Kuray ise özgür ruhlu olan kardeÅŸinin her zaman ezilenlerin yanında yer aldığını belirterek, ''KardeÅŸim sadece yazı yazdığı için içerde. Onun içerde olması ailemi çok üzüyor, ancak onu o duvarlar durduramayacak'' dedi.

 

Bu arada, törende, Sürekli Basın Kartı taşıma hakkı kazanan 98 TGC üyesine de anı plaketi verildi.

Törene, Sedat Erginve Nedim Åžener'in de aralarında bulunduÄŸu çok sayıda gazeteci katıldı.

 

 

BEDRÄ° ADANIR VE ZEYNEP KURAY'A ÖDÜL
Basın ÖzgürlüÄŸü Ödülü Büyük Seçici Kurulu ayrıcasayıları 100'e yaklaÅŸan tutuklu gazeteciler adına da2012 Basın ÖzgürlüÄŸü Ödülü Bedri Adanır ve Zeynep Kuray arasında paylaÅŸtırıldı.Cezaevinde bulunan Kuray adına ödülü ablası Sema Kuray, Adanır adına ödülünü kardeÅŸi Kadriye Adanır aldı.

 

2012 Basın ÖzgürlüÄŸü Ödülü'nün bu yıl kurum dalında gazeteciler ve yayıncılar üzerindeki baskıları sürekli dile getirmesi, düÅŸünce ve ifade özgürlüÄŸü üzerinde raporlar hazırlayarak kamuoyunu aydınlatması nedeniyle Türkiye Yayıncılar BirliÄŸi'ne (TYB) verildi. Tınç, Kuray, Adanır'a ödüllerini TGC BaÅŸkanı Orhan Erinç, TYB'ne ödülünü ise TGC BaÅŸkanvekili Turgay Olcayto tarafından verildi.
 
ÖNCE ÖZGÜRLÜK GELÄ°R
Ödülünü TGC BaÅŸkanı Orhan Erinç'in elinden alan Ferai Tınç konuÅŸmasında, "Sözde, gazeteciler gününü kutluyoruz. 104 yıl önceden bugünü görebilselerdi. Bizim duayenlerimiz gözlerine inanamazdı.Bugün deÄŸiÅŸik düÅŸünceler ve siyasetleri savunan farklı bakış açılarıyla haber yapan 100'e yakın cezaevlerinde. Yetkililer bu duruma çözüm aramak yerine iki mazerete sarılıyorlar.

Gazetecilik dışında hangi meslek dalında terörist olduÄŸu gerekçesiyle cezaevini gönderilmektedir.Türkiye'nin uluslararası kurumlarda basın özgürlüÄŸü konusunda sürekli uyarılır hale geldi.

Dün gazeteciler günü nedeniyle düzenlenen bir toplantıda Ä°çiÅŸleri Bakanı basın özgürlüÄŸünden söz ederken 'ama güvenlik önce gelir' dedi. Biz bir süre istikrar önce gelir diye basın özgürlüÄŸü ihlallerine gözümü yummak zorunda kaldık.

Bu istendi bizden. Åžimdi ise önce güvenlik sonra özgürlük deniliyor. Hayır, arkadaÅŸlar önce özgürlükler gelir. Bir toplumda güvende istikrarda insanların özgürlüklerinden emin olarak yaÅŸamlarını sürdürmeleriyle mümkündür" dedi.

BAÅžBAKAN'A SESLENDÄ° 
Bu ödülü aldığımı duyduÄŸumda hem hüzünlendiÄŸini hem de büyük sevinç duyduÄŸunu söyleyen Tınç,"Hüzünlendim sıkıldım. Çünkü gerçek demokrasilerde insanlar özgürlüklerinin peÅŸinde koÅŸtukları için ödüllendirilmezler. Bu doÄŸal bir ÅŸeydir. Bu durum sadece muhalefet deÄŸil iktidar açısından da felakettir. Basın özgürlülüÄŸü, ihlalleri arttığında toplumun gerçekle iliÅŸkisi kesilir. Çözülme ve çöküÅŸ baÅŸlar. Ä°ÅŸte arkadaÅŸlar benim sıkıntımın nedeni de bunlar. Buradan okuduÄŸu bir ÅŸiir nedeniyle cezaevine giren ifade özgürlüÄŸünden yoksun bırakılmanın ne demek olduÄŸunu bilen Sayın BaÅŸbakan ErdoÄŸan'a sesleniyorum.'Paketlerle ağır aksak deÄŸil, cesaretle basın özgürlüÄŸünü tehdit eden maddeleri ceza yasasından ve basın kanunundan ayıklayın. Terörle mücadele yasasını kaldırın, var olan yasalarla teröre karşı ciddi önlemler alınabilir. Medyaya karşı kırıcı, ayrıştırıcı, hedef gösterici üsluptan vazgeçin. Cezaevlerindeki gazetecilerin özgürlüklerine kavuÅŸmaları için öncülük edin.

Bu adımlar atılmadan böyle en deÄŸerli ödülleri alsak ta bayram yapamayacağız.' Genç meslektaÅŸlarımın 24 Temmuzları özgürlük ortamı içinde büyük çoÅŸku ve baÅŸarı duygularıyla kutlamaları için 104 yıl daha beklememeleri dileÄŸiyle hepinize teÅŸekkür ediyorum" dedi. Tınç, konuÅŸmasının sonunda duygulanarak gözyaÅŸlarını tutamadı.

"ONU DUVARLAR DA DURDURAMAYACAK"
Zeynep Kuray'ın ödülünü alan ablası Sema Kuray da kardeÅŸinin her zaman özgür ruhlu ve ezilenlerin yanında olduÄŸunu belirterek, "KardeÅŸim sadece yazı yazdığı için içerde. Onun içerde olması ailemi çok üzülüyor, ancak onu o duvarlar durduramayacak"dedi.

Ödül töreninin ardından Sürekli Basın Kartı taşıma hakkı kazanan TGC üyelerine günün anısına plaketler verildi. Plaket alanlar arasında Oda TV davası kapsamında tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen Nedim Åžener de vardı.Törene ayrıca KCK davasında tutuksuz yargılanan yayıncı Ragıp Zarakolu vardı.

Åžener törene eÅŸi Vecide Åžener, Zarakolu'da eÅŸi Katherine Holle ile birlikte katıldı.Tören sürekli basın kartı taşımaya hak kazananların çektirdiÄŸi toplu fotoÄŸraf ve yemeÄŸin ardından sona erdi.

ACISINI ÇOK ÇEKTÄ°K
TYB adına ödül alan Genel BaÅŸkan Metin Celal ZeynioÄŸlu, konuÅŸmasında, "Maalesef her yıl gittikçe daha ağırlaÅŸan zorlaÅŸan düÅŸünce özgürlüÄŸü savaşımı var. TYB'nin raporları ne kadar etkilemiÅŸtir ne kadar ses getirmiÅŸtir bilmiyorum ama biz bunun acısını bu sene çektik. Bizim raporlarımızı baÅŸtan beri hazırlayan Yayınlama ÖzgünlüÄŸü Komitesi BaÅŸkanı insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu.O çileyi çekti ben ödülü Ragıp Zarakolu adına alıyorum"dedi. ZeynioÄŸlu konuÅŸmasının sonunda Zarakolu'nu kürsüye davet etti.

SAVAÅžMAYA DEVAM EDECE?Ä°Z: ÖZGÜRLÜK Ä°ÇÄ°N
Kısa bir konuÅŸma yapan Ragıp Zarakolu, "Bu sadece sansürün kalkma yıldönümü deÄŸil. Aynı zamanda Türkiye'nin de anayasal düzeni dönüÅŸüm yeniden baÅŸladığı tarihtir.

1908 devriminin tarihidir 24 Temmuz. Yani baÅŸarısız kalmış, tamamlanamamış bir demokratik devrimin yıldönümündeyiz. Ben o devrimi anıyorum. O devrimin ideallerine ihanet edenleri lanetliyorum. Ve Türkiye'nin hala yeni bir demokratik bir anayasa yapamayışını garipsiyorum.

Ve 1908'in sloganını tekrarlıyorum. “EÅŸitlik, KardeÅŸlik, Adalet ve Hürriyet”Bütün bunlar hala Türkiye'de güncelliÄŸini koruyor. Onun hala savaÅŸmaya devam edeceÄŸiz. Özgürlük için" dedi.

2012 BASIN ÖZGÜRLÜ?Ü ÖDÜLLERÄ° BÜYÜK SEÇÄ°CÄ° KURULU ÜYELERÄ°
2012 Basın ÖzgürlüÄŸü Ödülleri Büyük Seçici Kurulu'nda bu yıl Türkiye Barolar BirliÄŸi adına Av. Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası adına Genel EÄŸitim Sekreteri Åžehriban Kıraç, iletiÅŸim fakültelerinden BahçeÅŸehir Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi Yeni Medya Bölüm BaÅŸkanı Prof Dr Orhan TekelioÄŸlu. Ä°letiÅŸim AraÅŸtırmaları DerneÄŸi'nden Prof Dr. Nurçay TürkoÄŸlu, Ä°letiÅŸim Mezunları DerneÄŸi adına BaÅŸkan Hüseyin Irmak, önceki BaÅŸkanlardan Nail Güreli. ödül alanlardan Altan Öymen, Türkiye Yayıncılar BirliÄŸi'nden BaÅŸkan Metin Celal ZeynioÄŸlu, yayın yönetmenlerinden Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan GüldaÄŸ yer aldı.

Büyük Seçici Kurulda TGC'yi BaÅŸkanvekili Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel GüneÅŸ temsil etti. Toplantıya Ä°stanbul dışında bulunan Altan Öymen katılamadı, oyunu gönderdi.

2011 YILINDA ÖDÜL KAZANANLAR 
Ödülü 2011 yılında kiÅŸi dalında TGS BaÅŸkanı Ercan Ä°pekçi ile Ahmet Şık almıştı.Kurum dalında ise ödül Gazetecilere Özgürlük Platformu'na verilmiÅŸti.

   

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.