Sosyal Medya

SPOR

Burak'ın Gidişi ve Trabzonspor'un Halı

Yaklaşık beş sene önce bu köşede ?Trabzonspor?u İstanbul?a taşıyalım mı?? başlıklı bir yazım



Yaklaşık beÅŸ sene önce bu köÅŸede “Trabzonspor’u Ä°stanbul’a taşıyalım mı?” baÅŸlıklı bir yazım yayınlanmıştı. Belki yazıyı aynen göndersem de olurdu ama ben yine de bir iki ekleme zarureti hissediyorum. Yazıyı aklıma düÅŸüren olaya gönderme yapmazsam olmaz çünkü.

Trabzonspor’da görev yapan baÅŸarılı futbolcuların son yıllarda takımda kalmayıp, Ä°stanbul’un yolunu tutuyor olmaları doÄŸal olarak bu “taşınma” olayı da dahil olmak üzere bazı tartışmaları yeniden canlandırdı. Ä°l dışında yaÅŸayan Trabzonlular ve Trabzonlu olmayan Trabzonsporluların muazzam varlığı, dünyada eÅŸine benzerine az rastlanır bir durum ve bu da dışarıdan örneklerle çözüm üretmeyi neredeyse imkansız kılıyor. Yani dünyada Trabzonspor ile benzer durumda olup da bu durumun ortaya çıkardığı problemleri nasıl çözdüÄŸüne bakacak bir örnek yok. Varsa bile ben bilmiyorum.

Bu kendine özgü olma hali, kafa karışıklıklarını ve bitip tükenmeyen hararetli tartışmaları da beraberinde getiriyor. Aytekin Akay dostum bu transferlerin son derece normal olduÄŸunu, ne kadar baÅŸarılı olursa olsun Trabzonspor’a aidiyet beslemeyen bir futbolcunun maddi gerekçelerle takım deÄŸiÅŸtirmesinin yadırganmaması gerektiÄŸini savunuyor her zamanki soÄŸukkanlı realizmiyle. Bu gibi sıkıntıları yaÅŸamamak ve baÅŸarılı olmak istiyorsak takımda Trabzonsporlu futbolcuların bulunması gerektiÄŸini söylüyor ve rakip takımlarda o takımın taraftarı olan futbolcuların görev yaptığını örneklerle açıklıyor. Tamamen katılıyoruz.

Trabzonspor’un basamak olarak kullanılmasını kabul edemiyor ve her gelen futbolcunun yararlı olduÄŸu sürece hiçbir yere gitmemesini istiyoruz. Piyasada dönen paraların miktarına baktığımız zaman bunun mümkün olmadığını anlamamız gerekiyor. Burak ya da bir baÅŸkası “baÅŸka takımda oynamam” demiÅŸ, bilmem ne demiÅŸ, ondan sonra dediÄŸinin aksini yapmış. Kusura bakmayın, bunlar hikayedir. “Futbolu bu kulüpte bırakacağım” deyip de bir süre sonra kulübü tarafından paçavra gibi bir köÅŸeye atılmak da var iÅŸin ucunda. Tribünlerdeki romantizm sahaya yansımıyor efendiler. Transfer pazarlıklarına ise hiç yansımıyor.

Trabzonspor üzerine kafa yoran, deÄŸerli fikirlere sahip ve Trabzonspor’a ilerleyen zamanlarda çok faydası olacağını düÅŸündüÄŸümüz genç bir arkadaÅŸ, geçen akÅŸam twitter’da bir tartışma baÅŸlattı. Özetle “Trabzonspor Trabzon ÅŸehrinin bir ürünüdür ve orada kalmalıdır. Kulübün daha baÅŸarılı olması için Ä°stanbul’a taşınması fikri de kabul edilemez. Ancak takım idmanlarını Ä°stanbul’da yapsa, futbolcular Ä°stanbul’da yaÅŸasa ve maçtan maça Trabzon’a gelse nasıl olur?” diye bir görüÅŸ ortaya attı. Kabul edilebilir ya da edilmez; bu konunun tartışılması güzel bir ÅŸeydi elbet. Fakat geçen perÅŸembe günü kaleme aldığımız yazımızda ifade etmeye çalıştığımız gibi insanlar duydukları ya da okudukları ÅŸeyleri kafalarındaki ÅŸablonun altına koyarak deÄŸerlendiriyorlardı ve arkadaşın görüÅŸlerine aklı başında yorumların yanı sıra bu ÅŸablonların oluÅŸturduÄŸu ezberlere dayalı cevaplar geldi. Bunların bazıları çok alakasız ve hakaretamiz ifadeler içerince bizim arkadaÅŸ çileden çıktı. Hayli sivri dilli ve yakın bir arkadaşıyla da sert bir kavga etti.

Birincisi, bu tartışmayı baÅŸlatmakla yararlı bir iÅŸ yapmış olduÄŸunu tekrar ederek arkadaşın görüÅŸüne katılmadığımızı vurgulamak istiyoruz. Ortaya koyduÄŸu formül zaten takımın fiilen ÅŸehirden kopması anlamına geliyor. Öyle olacağına daha maliyetli ve uzun vadede gerçekleÅŸtirilebilecek olsa bile ÅŸehrin eksiklerinin giderilmeye çalışılması ve yazının başında deÄŸindiÄŸimiz aidiyet besleyen futbolcuların bulunarak takıma kazandırılması gerekiyor.

Ä°kincisi, hamama girenin terleyeceÄŸi gerçeÄŸi unutulmamalı. Biz böyle alengirli konulara girdiÄŸimizde ne yazarlığımız kalıyor, ne TrabzonluluÄŸumuz ne de TrabzonsporluluÄŸumuz. Bunları göze almadan hiçbir ÅŸeyi deÄŸiÅŸtiremezsiniz Trabzonspor’da.

Öte yandan, yine yukarıda sözünü ettiÄŸimiz Trabzon dışında yaÅŸayan muazzam taraftar kitlesi bir gerçektir. Bu kitlenin Trabzon’a giderek maçları izlemesinin kolaylaÅŸtırılması gerektiÄŸi gibi, takımın da onların bulunduÄŸu yere (tabii ki baÅŸta Ä°stanbul’a) çok daha sık gitmesi icap etmektedir. Görev de baÅŸta kulüp yönetimine düÅŸmektedir.

Özetleyelim. Bu konu, transferden ve hâttâ ÅŸike davasından bile daha önemli bir konudur. Trabzonspor için saÄŸlıklı bir gelecek inÅŸa etmek istiyorsak, Trabzonsporlu futbolcuların mevcut olduÄŸu kadrolar oluÅŸturmalı, takımı ÅŸehir dışında yaÅŸayan milyonlarca taraftarla daha sık buluÅŸturmalıyız.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.