Sosyal Medya

Sağlık

KANSER VE ERKEN TEÅžHÄ°S

Kansere Karşı Önleminizi Erken Teşhis İle Alın İnsan hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesi olarak tanımlanabilen kanser, çağımızın vebası olarak da biliniyor.



 


KANSER VE ERKEN TEÅžHÄ°S

Kansere Karşı Önleminizi Erken TeÅŸhis Ä°le Alın

Ä°nsan hücrelerinin kontrolsüz bir ÅŸekilde büyümesi olarak tanımlanabilen kanser, çağımızın vebası olarak da biliniyor.

 

Önemini her geçen gün daha da artıran kanser, dünya genelinde ölümlerin nedeni olarak, kalp ve damar hastalıklarının hemen ardından geliyor. Ülkemizde her yıl 150 bin kiÅŸiye kanser teÅŸhisi konulduÄŸunu belirten Medline Antalya Hastane Kompleksinden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Aykent 2030 yılında bu sayının 500 bine çıkacağının tahmin edildiÄŸini de söylüyor.

Kanserden korunmak için erken teÅŸhis ve tedavinin önemini vurgulayan Dr. Cem Aykent Kanser Haftası’nda önemli önerilerde bulunuyor.

Kanser; en çok ölüme sebep olan hastalıkların başında gelmesi, tedavi maliyetlerinin çok yüksek olması, tedavisinin zor ve uzun olabilmesi ve bıraktığı sakatlıklar açısından, yüzyılın en ciddi saÄŸlık sorunları arasında yer alıyor.

En sık görülen kanser türleri erkeklerde;akciÄŸer, prostat, kalın bağırsak, rektum, mide ve pankreas; kadınlarda meme, akciÄŸer, kalın bağırsak, rektum, mide ve pankreas kanserleri olarak sıralanıyor.

 

Dünya genelinde hemen her ülkede yıllık yüzde 1–2 oranında yükseliÅŸ gösteren kanserin artışı,çok az sayıdaki geliÅŸmiÅŸ ülkede kontrol altına alınabilmiÅŸ ve negatif bir eÄŸilim görülmeye baÅŸlanmış durumda.

Kanser kontrolünde baÅŸarılı olan ülke örnekleri incelendiÄŸinde; kanserle mücadelenin uzun süreçte baÅŸarı göstereceÄŸi, özellikle tütün, obezite ve beslenme gibi faktörler üzerinde önleyici tedbirler alınması gerekliliÄŸi, meme, rahim aÄŸzı ve bağırsak kanserlerinde de toplum tabanlı tarama programlarının ülke genelinde uygulanması gerekliliÄŸi görülüyor.

Kanser ölümlerinin yüzde 30’u düzeltilebilecek davranışlardan kaynaklanıyor.Kanserden korunmak için tetikleyen faktörleri bilmek ve bu davranışlardan uzak durmak da önemli. Bunlar;

-* Sigara ve alkol kullanımı,

-* Uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneÅŸ altında kalma,

-* Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,

-* Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.)

-* Bazı virüsler

-* Hava kirliliÄŸi

-* Radyasyona maruz kalma,

-* Kötü beslenme alışkanlığı

 

ERKEN TEÅžHÄ°S ÖNEMLÄ°

Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre deÄŸiÅŸiyor. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabiliyor.

Erken teÅŸhis, kiÅŸilerin kendi kendini muayenesi, kontrol muayeneleri ve taramalar ile mümkün oluyor.

Kanserin Başlıca Belirti Ve Bulguları;
Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler,

Uzun süren, iyileÅŸmeyen yaralar, Beklenmeyen kanama ve akıntılar, Meme veya baÅŸka organlarda elle hissedilen ÅŸiÅŸlikler,

Yutma güçlüÄŸü veya hazımsızlık,

SiÄŸil ve benlerde belirgin deÄŸiÅŸiklik, Uzun süren ses kısıklığı ve öksürük,
Bu bulgular her zaman kanser demek deÄŸildir.Ancak nedenlerinin belirlenmesi için mutlaka bir doktora baÅŸvurulması gerekir.

Kanser bulaşıcı bir hastalık olmayıp, erken tanısı ve tedavisi mümkün olan bir hastalık grubudur. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.