Sosyal Medya

POLÄ°TÄ°KA

Askerlikte Önemli Değişiklik

Kamuoyunda ?disko? olarak bilinen askeri disiplin koğuşları kalkıyor.



Askeri disiplin cezalarını bir yerde toplayacak tasarı Başbakanlığa sunuldu.
Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulacak tasarı, disko cezasını kaldırıyor.
Disiplin suçu iÅŸleyen erlere disko cezası yerine, izin cezası verilecek. Firar, emre itaatsizlik, nöbet talimatlarına uymamak suçlarını iÅŸleyen asker cezasını odada deÄŸil, çarşı iznini garnizonda geçirerek çekecek.

Tasarı, askeri disiplin cezalarının, devlet memurları kanundaki disiplin cezalarına paralel olarak hazırlandığı belirtildi. Tasarının yasalaÅŸmasıyla, asker büyük oranda sivil disiplin cezalarına tabi olacak.

Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi disko cezası nedeniyle Türkiye’yi geçmiÅŸte birçok defa tazminata mahkum etmiÅŸti.

AÄ°HM kararlarını dikkate alan Genelkurmay BaÅŸkanı Org. Necdet Özel, erlere komutan inisiyatifiyle koÄŸuÅŸ cezası veren Askeri Ceza Kanunu’nun (ACK) yeniden incelenmesi için emir vermiÅŸti. Buradan hareketle yürütülen çalışma tamamlanarak, tasarı BaÅŸbakanlığa sunuldu. BaÅŸbakanlıkta son rötuÅŸlar yapıldıktan sonra tasarı, Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulacak ve ardından da Meclis’e sevk edilecek.

Taslağın yasalaÅŸmasıyla birlikte disiplin amirleri tarafından verilen oda hapsi cezası, komutanların yetkisinden çıkartılacak. Bu ceza sadece savaÅŸ ve seferberlik halinde uygulanabilecek. Göz hapsi cezası da “hizmet yerini terk etmeme” ÅŸeklinde uygulanacak. 
(Vatan)
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.