Sosyal Medya

POLİTİKA

Suriye'de insanlık dramı: İnsanlar yanıyor

UNSMIS'de görev yapan 20'nin üzerinde gözlemci dün köye girmeyi başardı.



BM Sözcülüğü, Suriye'de görev yapan BM Gözlemci Misyonu(UNSMIS) personelinin katliam yapılan Kubeyr köyüne ulaştığını bildirdi. Sözcülük tarafından yapılan açıklamada, daha önce engellerle karşılaştıkları için bir türlü Kubeyr'e gidemeyen BM gözlemcilerinin en sonunda köye ulaştıkları duyuruldu.

Verilen bilgiye göre, UNSMIS'de görev yapan 20'nin üzerinde gözlemci dün yerel saatle 15.30'da köye girmeyi başardı. Ancak köyün boş olması nedeniyle BM gözlemcileri geçen Çarşamba günü yaşanan katliamın tanıklarıyla konuşamadı.

BM gözlemci ekibinin, Kubeyr'e komşu bir başka köyde yaşayan ve BM ekibini görünce Kubeyr'e gelen kişilerle görüştükleri, bu kişilerin de katliamla ilgili duyduklarını BM personeline anlattıkları, kaybolan yakınlarından söz ettikleri kaydedildi.

BM gözlemci ekibinin köyün civarında zırhlı araçların izlerini gördükleri belirtilen açıklamada, köyde bazı evlerin zırhlı araçlardan atılan roketlerle, el bombalarıyla zarar gördüğü, bazı evlerin içinde duvarlarda ve yerlerde kan izlerinin görüldüğü, evlerin dışında hala yangın ateşinin devam ettiği ve köyde son derece ağır bir yanık insan bedeni kokusunun hissedildiği bildirildi.

Açıklamada şöyle denildi:

''Bu saldırının hangi koşullarda cereyan ettiği hala net değil. Saldırıda ölenlerin isimleri, olayın detayları ve kaç kişinin öldüğü hala teyit edilemedi. BM gözlemcileri halen olayın gerçeklerinin tespit edilmesine çalışıyorlar.''

BM Sözcülüğü, Kubeyr köyünde BM Gözlemci Misyonu (UNSMIS) gözlemcileri tarafından çekilen görüntülerden oluşan bir video klibi de youtube'e koyarak BM gazetecileriyle paylaştı.

-BM'ye Suriye protestosu-

Bu arada BM binasının tam karşısındaki Dag Hammorskjold parkında, Suriye'de Esed rejimini ve Hula katliamını kınayan Suriyeli bir grup, yerde kefene sarılı şekilde duran, Suriye'de hayatlarını kaybedenleri simgeleyen cansız mankenlerle BM'yi ve Esed rejimini protesto etti. Göstericiler ellerinde, ''Hula Soykırımı: BM, Sessizliğin Yüzünden İnsanlar Ölüyor'' yazılı büyük bir pankart tuttu.

- Suriye'nin Dera şehrinde bombardımanda 17 kişi öldü

Suriye'nin Dera şehrinde gece yaşanan bombardımanda 17 sivilin öldüğü bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemcisi, ölenlerden 10'unun kadın olduğunu aktardı.

İnsan hakları grubu, ayrıca bombardıman sonrası Dera'da ordu ile muhalif savaşçılar arasında çatışmalar yaşandığını belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemcisi, başkent Şam'da da Beşşar Esed'e bağlı ordu ile muhalifler arasında gece şiddetli çatışmalar yaşandığını ve bölgede patlama sesleri durulduğunu ifade etti. Şam'dan güneydeki Dera şehrine giden yolun ise yanan lastiklerle kapandığını açıkladı.

Suriyeli aktivistler, Dera hariç ülke genelinde dün 44 kişinin öldüğünü kaydetti. Buların yarısının ise Humus ve Şam'ın ilçelerinde olduğu vurgulandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemcisi, dün ülke genelinde ayrıca 25 askerin öldürüldüğünü aktardı.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.