Sosyal Medya

EKONOMÄ°

Butona basıldı, 132 yıllık hayal gerçek oldu

Başbakan Erdoğan Ovit Tüneli Projesi'nin temelini attı, önemli mesajlar verdi.



BAÅžBAKAN RECEP TAYYÄ°P ERDO?AN: “OVÄ°T TÜNELÄ° PROJESÄ° SADECE STRATEJÄ°K BÄ°R PROJE DE?Ä°L, Ä°NÅžAAT PROJESÄ° AÇISINDAN DA ÖNEMLÄ° BÄ°R PROJE”
- “OVÄ°T TÜNELÄ° ÇILGIN PROJELERÄ°MÄ°ZDEN BÄ°R TANESÄ°”
- “BÄ°Z İŞİMÄ°ZE BAKALIM BÄ°Z DA?LARI DELELÄ°M O DA BOL BOL LAF ATSIN. TÄ°LKÄ° YETÄ°ÅžEMEDÄ°?Ä° ÜZÜME GORUK DERMÄ°Åž”
- “ÖZEL SEKTÖRÜN ÇAY PARALARINA KARIÅžMAM; ÇAYKUR ÇAY PARALARINI ÇAYI ALDIKTAN SONRA 1 AY Ä°ÇÄ°NDE ÖDEYECEK, HÄ°Ç GECÄ°KME OLMAYACAK”
- “ÇAY PARASI ÖDEMELERÄ°NDE GECÄ°KME OLDU?U ZAMAN TARIM BAKANINI KAPIYA KOYARIM ONA GÖRE”

ovit3.20120513213307.jpg

GÖKTÜRK FIRAT - ERSEN KÜÇÜK
BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ovit Tüneli projesinin sadece stratejik bir proje deÄŸil, inÅŸaat projesi açısından da önemli bir proje olduÄŸunu belirterek “Yaklaşık 3,5 yılda tamamlamayı düÅŸündüÄŸümüz bu proje 800 milyon liraya mal olacak” dedi.

ÖÄŸle saatlerinde Güneysu ilçesinden Ovit Tüneli’nin temel atma töreni için helikopterle Ä°kizdere ilçesi Sivrikaya köyüne gelen BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, burada büyük bir coÅŸku ile karşılandı. Törenin yapılacağı alanda ve dağın yamaçlarında yoÄŸun güvenlik önlemleri alındı.

BaÅŸbakan ErdoÄŸan’dan önce söz alan UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Binali Yıldırım, 25 Kasım 2009 tarihinde Kızılcahamam’da parti toplantısı sırasında aldıkları bir haber sonrası Ovit Tüneli’nin yapılması için BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın talimatı ile çalışma baÅŸlattıklarını hatırlatarak “O gün Ankara Kızılcahamam’da toplantıdayken çoÄŸu içinde üniversite öÄŸrencisi olan bir minibüsün Ovit Geçidi’nde karda mahsur kaldığını öÄŸrendik. Bunun üzerine BaÅŸbakanımızın talimatı ile o gün tünelin yapımı için çalışma baÅŸlattık. Kendileri bize ‘neye mal olursa olsun’ bu tünelin yapılması talimatını vermiÅŸti. Bu tünel iki potamya’yı birbirine baÄŸlayacak. Biri Rize Potamya, diÄŸeri de Mezopotamya” ifadelerini kullandı.

BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan ise temel atma töreninde yaptığı konuÅŸmada, bu projenin yeni bir proje olmadığını hatırlatarak “1880'lerden gelen bir proje. Bu proje bir türlü hayata geçirilmemiÅŸtir. Gelen iktidarlar bir türlü adım atmadı. Sözlerini tutmadılar. Osmanlı’nın 132 yıllık projesi yine bize nasip oldu. Bugün temelini atacağımız Ovit Tüneli ile Rize-Erzurum yolu artık 365 gün açık kalacak. Yollarımızda artık duble yol olacak. Bütün bunları tamamladığımızda Karadeniz limanlarına giden hızlı bir geçiÅŸ yolarını saÄŸlamış olacağız. Seyahat yolları yarı yarıya kısalmış olacak. Ovit Tüneli projesi sadece stratejik bir proje deÄŸil, inÅŸaat projesi açısından da önemli bir proje. Yaklaşık 3,5 yılda tamamlamayı düÅŸündüÄŸümüz bu proje 800 milyon lirayı bulmayı planlıyoruz” diye konuÅŸtu.

BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, kalabalıktan gelen KılıçdaroÄŸlu hatırlatması üzerine “Biz iÅŸimize bakalım biz daÄŸları delelim o da bol bol laf atsın. Tilki yetiÅŸemediÄŸi üzüme goruk dermiÅŸ” ifadelerini kullandı.

ovit2.20120513213425.jpg

Ovit Tüneli ile büyük çaplı bir eser ortaya koyduklarını kaydeden BaÅŸbakan ErdoÄŸan “Karadeniz sahilinde tünellerle daÄŸları deldik. Bizden öncekiler öyle tünel falan o herkesin karı deÄŸil. Türkiye 2023 hedeflerine adım adım ilerliyor. Çılgın projelerle ustalık dönemimiz zenginleÅŸtireceÄŸiz dedik. Ovit tüneli çılgın projelerimizden bir tanesi. Bugüne kadar 81 vilayetimizin 75 milyon vatandaşını her birine daha önceki dönemlerde yapılanların tamamından kat be kat hizmet götürdük. Götürmeye devam ediyoruz” dedi.

Her yay çay sezonu öncesinde olduÄŸu gibi çay paralarının gündeme gelmesi ile ilgili olarak ErdoÄŸan “Özel sektörün çay paralarına karışmam. Çaykur çay paralarını vatandaşın çayın aldıktan sonra 1 ay içinde ödeyecek. Hiç gecikme olmayacak. Gecikme olduÄŸu zaman tarım bakanını kapıya koyarım ona göre. Bizden önce bir sene bunları geciktiriyorlardı. Özel sektör de bu iÅŸi daha sıkı tutması lazım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

BaÅŸbakan ErdoÄŸan, ekonomideki iyileÅŸmeyi rakamlarla ifade ederek “Türkiye'nin biz iktidara geldiÄŸimiz de IMF’ye borcu 23,5 milyar dolardı. Åžimdi kaç lira 2,2 milyar dolar. Yaptığımız yatırımlarda durmak yok yatırımlara devam. Biz 6 sıfırı paralarımızı paraların üstünden atacağız dediÄŸimizde birisi "Taksim Meydanı'nda çıkıp eÅŸek gibi anırırım" demiÅŸti. ‘Sözünde dur çık eÅŸek gibi anır.’ Biz sözümüzde durduk. Bugün küresel ve bölgesel sorunlarla uÄŸraÅŸan bir Türkiye var. Dün önünü göremeyen bir Türkiye, bugün ise 5 yıllık 10 yıllık projeler kalkınma planları yapan bir Türkiye var. Ä°nÅŸallah yarınlarımız bugünlerimizden daha iyi olacak” dedi.

Yöredeki çarpık yapılaÅŸmaya da dikkat çeken BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan “Ne olur evler yapıyorsunuz, buralarda bu güzellikler içinde çirkin evler yapmayın. Buraya bu yeÅŸillerin arasına 4 kat 5 kat ev yapılıyor. Dereden kot almak suretiyle azami 9.50 kot almak suretiyle evler yapılacak. Yüksek bina burada yapılmaz. Dedelerimiz böyle evler yapmadı buralarda. Karadenizliye bu evler yakışmaz. Bir yapalım, pir yapalım ve güzel yapalım. Tüm Rizeli hemÅŸerilere sesleniyorum. Bizim yerel mimarimizle evler yapalım. Helikopterle gelirken yapılan binaları gördüm insan kahrolur olmaz böyle bir ÅŸey yeÅŸili mahvediyorlar. Çevre ve Åžehircilik Bakanı Trabzonlu. Aynı dert Trabzon da var. Ona göre çalışacağız” diyerek yöre insanına yerel mimari ile ev yapmaları konusunda uyardı.

BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, ihaleyi üstlenen Makyol Ä°nÅŸaat Firması Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili Adnan Çebi ile UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Binali Yıldırım’ı bu sırada konuÅŸma yaptığı platforma çağırarak inÅŸaatın bitiÅŸi ile ilgili olarak pazarlık yaptı. ErdoÄŸan, Adnan Çebi’ye dönerek “Ä°halenin süresi 44 ay. Bu bana biraz fazla geldi. Åžuandaki süre 2016 yılının mart ayı, bu tabi uzun. Tabi proje kolay bir proje deÄŸil. 2015 yılının kasımı nasıl ? Biz tabi takip edeceÄŸiz. Süreyi bir görelim, daÄŸların içine bir girelim. Bu tünelin inÅŸaatında çalışacak makine çok acayip bir ÅŸey. Ä°nÅŸallah dele dele bu dağı aÅŸacağız. Çünkü Ferhat olmak kolay deÄŸil, Åžirin bekliyor biran önce ulaÅŸtırmak lazım” ifadelerini kullandı.

Ardından BaÅŸbakan ErdoÄŸan, beraberindeki bakanlar, valiler ve milletvekilleri ile Ovit Tüneli’nin temelini atmak için butonlara bastı. Temel atma töreninin sonunda BaÅŸbakan ErdoÄŸan Ovit Tüneli’nin temsili pastasını keserek tören alanından ayrılarak helikopterle Trabzon’a hareket etti.

ovit4.20120513213147.jpg

OVÄ°T TÜNELÄ° TEMEL ATMA TÖRENÄ°NDEN NOTLAR

BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın bugün temelini attığı Ovit Tüneli 14 bin 700 metre uzunluÄŸunda çift tüp ÅŸeklinde yapılacak.

Edinilen bilgiye göre, tünelin baÄŸlantı yolları ile uzunluÄŸu 17 bin 30 metre olacak. Tünelin Rize’nin Ä°kizdere ilçesi Sivrikaya köyünden giriÅŸ kodu 1919 metre olurken, Erzurum tarafındaki çıkış kodu ise 2 bin 236 metre olacak. GiriÅŸi ile çıkışı arasında yüzde 2.13 derecelik bir eÄŸim gerçekleÅŸecek. Tünelin inÅŸaatında Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan tünel delme makinesi kullanılacak.

ovit1.20120513213341.jpg

350 milyon dolar deÄŸerindeki tünel delme makinesinin dünyada bugüne kadar sadece bir iki noktada kullanılıyor. Tünel kazısında 3 milyon 723 bin metreküplük bir hafriyat çıkacak. Tünel inÅŸaatında 906 bin 457 metreküp beton dökülecek, 226 bin metreküp püskürtme beton yapılacak. 26 bin 579 ton inÅŸaat çeliÄŸi kullanılacak. Tamamlandığında 259 km olan Rize-Erzurum karayolu 195 km’ye düÅŸürecek. Ulaşımda yaklaşık 2 saatlik bir süre kısalması olacak. Erzurum’da yapılacak 7 km’lik yolla bu yol Diyarbakır-Mardin yoluna baÄŸlanacak. Rize-Eruzurum yolu 12 ay ulaşıma açık kalacak.

Öte yandan açılışa helikopterle gelen BaÅŸbakan ErdoÄŸan, yoÄŸun güvenlik önlemleri altında 2 tane emniyete ait Skorsky helikopterle piste iniÅŸ yaptı. Pist çevresine insan ve araç yaklaÅŸtırılmadı. 400 metrelik güvenlik koridoru oluÅŸturuldu. 2 tane da kobra helikopteri de havadan kendilerine destek saÄŸladı. SaÄŸlık Bakanlığı’na ait bir ambulans da kendilerine eÅŸlik etti.

Açılışın yapılacağı daÄŸlarda 2 bine yakın, polis ve jandarma özel hareket ile jandarma komanda birlikleri tedbir aldı. Hakim tepelere keskin niÅŸancılar yerleÅŸtirildi. Açılışa Rize, Erzurum ve Ä°spir’den geniÅŸ bir katılım oldu. Ridos Termal Tesisleri tarafından açılışa katılanlara 2 bin 500 paket ücretsiz sandiviç ve ayran servisi yapıldı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.