Sosyal Medya

GÃœNCEL

Raylı sistem yatırımlarına yerli firmalar talip

70 Milyar TL değerinde raylı sistem yatırımı hedefleyen Türkiye'nin yerli firmaları desteklemsi halinde bu paranın Türkiye?de kalacağı belirtildi.



GÖKTÜRK FIRAT
Mimar ve Mühendisler Grubu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Kadem EkÅŸi, 70 Milyar TL deÄŸerinde raylı sistem yatırımı hedeflendiÄŸini, bu projelerin yerli firmalarla gerçekleÅŸtirilmesi halinde bu paranın Türkiye’de kalacağını belirtti.

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Kadem EkÅŸi bugün Rize Basın Merkezi’ni ziyaret ederek 13 Mayıs tarihinde BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından temeli atılacak Ovit Tüneli ile ilgili fikirlerini aktardı.

Ovit Tüneli’nin Türkiye’nin 'Zümrüt-ü Ankası' ve bir medeniyet projesi olduÄŸunu belirten EkÅŸi, “Ovit Tüneli ile birlikte artık Karadeniz sıradaÄŸları geçilmez olmaktan çıkmış olacak, 250 kilometre olan Rize-Erzurum yolu 200 kilometreye inecektir. Yılın yarısı kapalı olan bu hat yılın tamamında, 365 gün boyunca hizmete açık hale gelecektir. Ortalama 4-5 saat süren seyahat süresi de 2 saate kadar inecek. Bu sadece Rize-Erzurum arasını yakınlaÅŸtıran, seyahatini kolaylaÅŸtıran bir yol olmayıp aynı zamanda hem kuzeyi güneye hem de Karadeniz'i Anadolu'ya baÄŸlayan, dolayısıyla Rize Limanı ile Kuzey Asya, DoÄŸu Avrupa'yı birbirine baÄŸlayan önemli biryol haline gelecektir. Sayın BaÅŸbakanımızın katılacağı törenle 13 Mayıs’ta temeli atılacak olan Ovit Tüneli, 411 trilyon ihale bedeli ile 4,5 yılda tamamlanacaktır. Ä°kizdere ilçesinin sınırlarında kalan Ovit Dağı geçidi, kar yağışının durumuna göre genellikle Kasım ile Nisan ayları arasında ulaşıma kapalı kalıyordu. DoÄŸu Karadeniz Bölgesi'ni Erzurum üzerinden DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerine baÄŸlayan, 2640 metre rakımlı Ovit Dağı’nda 1880 yılından beri yapılmak istenen tünel hayata geçirilmiÅŸ olacaktır. Çift gidiÅŸ ve geliÅŸ olarak 4 ÅŸerit ve iki tünel yapılacak 14700 m uzunluÄŸundaki mühendislik ÅŸaheseri tünel, bu özelliÄŸiyle Türkiye’nin birinci, dünyanın üçüncü en uzun tüneli olacak“ dedi.

EkÅŸi, açıklamalarında hükümet döneminde ulaşım alanında önemli bir ivme yakalandığına dikkat çekerek raylı sistemler üzerinde de ciddi yatırımlar düÅŸünüldüÄŸünü hatırlatarak yaklaşık 600 kilometre uzunluÄŸunda hesaplanan yeni raylı sistemlerin maliyetinin 70 milyar TL olduÄŸunu söyledi.

EkÅŸi "GeçtiÄŸimiz günlerde konuyla ilgili olarak Çin ile görüÅŸmeler yapıldı. Halbuki bizim ülkemiz bu teknolojiye ve imkanlara sahip. Bu alanda bir çok fabrikamız var. Bu projeler yabancı firmalara yaptırılacağına yerli firmalar desteklenip, yerli firmalara yaptırılırsa bu ülkenin 70 milyar TL’si de Türkiye’de kalır“diye konuÅŸtu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.