Sosyal Medya

GÃœNCEL

Ovit 132 Yıllık Rüyadan Uyanıyor

Türkiye?nin en büyük, dünyanın ise 3. büyük tünelinin temeli 13 Mayıs günü Rize?nin atılacak.



Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise 3. büyük tünelinin temeli 13 Mayıs günü Rize’nin Ä°kizdere ilçesinde atılacak. Temel atma töreni öncesi ise hazırlıklar baÅŸladı.

BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma planında zamanın Bayındırlık Bakanı Hasan Fehmi PaÅŸa tarafından ortaya atılan Rize-Erzurumu karayolu ve tüneli projesi 132 yıl sonra gerçekleÅŸmek üzere. Tamamlandığında Türkiye’nin en büyük dünyanın 3. büyük tüneli olacak olan Ovit Tüneli’nin 13 Mayıs’ta BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından temel atılacak.

Toplam 14 bin 700 metre uzunluÄŸunda çift tüp olarak yapılacak olan Ovit Tüneli 2000 metre rakımdaki Ä°kizdere’nin Sivrikaya köyünün Ovit Zirvesi’ne en yakın yerinden açılmaya baÅŸlanacak. BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın katılacağı temel atma töreni için Sivrikaya köyündeki arazi üzerinde hummalı bir çalışma görülüyor. Birçok iÅŸ makinesi ve aracın çalışma yaptığı alanda tünel ihalesini alan firmanın kalıcı ÅŸantiyeler kurduÄŸu gözlendi. BaÅŸbakanın temelini atacağı ve birçok Bakan ile Milletvekilinin katılacağı Türkiye’nin en büyük tüneli 4,5 yılda tamamlanacak.

Rize sınırlarında kalan Ovit Dağı geçidi, kar yağışının durumuna göre genellikle Kasım ile Nisan ayları arasında ulaşıma kapalı kalıyor. Yolun 12 ay boyunca ulaşıma açık tutulabilmesi için mevcut 260 kilometrelik Rize-Erzurum karayolunun Ä°kizdere ile Ä°spir arasındaki Ovit Dağı'nın tünelle geçilmesi uzun yıllardır planlanıyordu. Bu tünelden ayrı olarak Hortik Tüneli, Güneyce Tünellerinin yapılmasıyla çevre yolları ile Rize-Erzurum arası 40 kilometre kısalacak, zaman bakımından 3 saatlik süre de 1,5 saate inecek. Yol üzerindeki bu 3 tünelin uzunluÄŸu yaklaşık 50 km. olacak.

Öte yandan, 2012 bütçesine Ovit Dağı tüneli için 50 milyon lira ödenek ayrıldığı, sadece tünelin maliyetinin 600 milyon lira olduÄŸu, baÄŸlantı yolları, kavÅŸaklar ve diÄŸer yapılması planlanan yollar ile toplam maliyetin 1,5 milyar lirayı bulacağı belirtildi.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.