Sosyal Medya

GÜNÜN TARİHİ

Vizesiz Avrupa Projesi Oscar'a Aday

" Vizesiz Avrupa Hareketi " projesi , ekonomi dünyasının Oscar'ları olarak nitelendirilen " Yılın Starları " ödüllerine aday gösterildi.



Türkiye'nin yurtdışında daha iyi tanıtılması, Avrupa Birliği'ne tam üyelik, Vizesiz Avrupa gibi Türkiye'yi çok yakından ilgilendiren temel konularda önemli çalışmalar yapan ve Londra'da lobi faaliyetleri yürüten Vizesiz Avrupa Hareketi (Turkish Movement For Visa- Free Europe ) Kurucu Başkanı Rizeli Turizmci Mehmet Okumuş'un " Vizesiz Avrupa Projesi " Uluslararası Ekonomi Dergisi "Ekovitrin" tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 11'incisi yapılacak olan " Ekonomi Dünyasının Oscar'ları " olarak nitelendirilen " Yılın Starları " ödüllerine aday gösterildi.

Ekonomi ve İş dünyasının Oscar'ları olarak nitelendirilen ödüller, geçmiş yıllarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , Bakan Binali Yıldırım ,İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş gibi çok sayıda siyasetçi , iş adamı ve belediye başkanlarına verilmişti.

" VİZESİZ AVRUPA YASAL HAKKIMIZI " DÜNYAYA DUYURDU

Mehmet Okumuş, Mart 2010'da Vizesiz Avrupa hakkımızı kamuoyuna duyurup , Türk Kamuoyunu bilgilendirip bilinçlendirmek ve Türk Vatandaşlarına uygulanan vizelerin kaldırılması için lobi çalışmaları yapmak amacıyla " Vizesiz Avrupa Hareketi " isimli bir sivil toplum projesi başlatmıştı.
Mehmet Okumuş başlatmış olduğu bu sivil toplum projesi ile ; milli onurumuz olan davamızı;
" Avrupa'da Vizesiz Dolaşım Hakkımızı " Türk ve Dünya kamuoyuna duyurarak, siyaset , bürokrasi ,medya ve iş dünyasının dikkatlerinin " AB Ülkelerinde Vizesiz Seyahat Hakkımıza" çekilmesini sağlayarak , bu konudaki calışmaların önemle hızlandırılmasını başarmıştı.
"Vizesiz Avrupa Hayal Değil , Kazanılmış Yasal Hakkımızdır. " sloganıyla yola çıkan Okumuş'un, Vizesiz Avrupa konusunda yaptığı bilimsel araştırma , inceleme ve lobi çalışmaları Avrupa ve Türk medyasında yüzlerce kez yer alarak kamuoyundan büyük ilgi ve destek görmüştü.

BAŞBAKAN ERDO?AN VE İNGİLTERE BAŞBAKANI GORDON BROWN'A DOSYA SUNDU

Mehmet Okumuş, 1 Mart 2010'da İngiltere Parlamentosu'daki bir davette dönemin İngiliz Başbakanı Gordon Brown , Dışişleri Bakanı David Miliband , Avrupa Bakanı Chris Bryant , Avrupa Parlamentosu Milletvekili Richard Howitt ve Milletvekilleri Joan Ryan, David Lammy 'ye memleketi Rize'den getirdiği Türk çayını hediye ederek, "Vizesiz Avrupa Hakkımız'ı" hatırlatmış ve yardım sözü almıştı.

16 Mart 2010'da Londra'ya resmi bir ziyaret gercekleştiren Başbakan Erdoğan , AB Bakanı Egemen Bağış , TBMM Başkanı Cemil Çicek'le de bir araya gelen Okumuş, Başbakan Erdoğan'a ; Türk Vatandaşlarına Vizesiz Avrupa'nın kapılarnı açacak olan dosyayı sunarak, Başbakan Erdoğan ve Bakan Egemen Bağış tarafından tebrik edilmişti.

OKUMUŞ : " VİZESİZ AVRUPA, AB'YE TAM ÜYELİKTEN ÖNCE VAR OLAN YASAL HAKKIMIZDIR. "

Vizesiz Avrupa Hareketi Başkani Mehmet Okumuş projesinin Ekonomi Oscar'larına aday gösterilmesi ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı :
" Vizesiz Avrupa Hareketi olarak , şahsım, arkadaşlarım ve bu davaya tüm gönül verenler adına ; iş , sanayi , siyaset , bürokrasi , medya dünyasından saygıdeğer büyüklerime , çok değerlidostlarıma ; projemizi böylesine çok önemli bir ödüle layık görmelerinden dolayı teşekkür ediyor , en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Teveccühleriniz bizi onure etmiş , bizleri bu zor ve uzun yolda daha da güçlendirmiş , cesaretlendirmiştir.

Vizesiz Avrupa hakkımız ; AB ile geçmişte yapmış olduğumuzanlaşmalardan dolayı kazanılmış olan ve AB'ye tam üyeliğimizden önce var olan yasal hakkımızdır. Bu hak yıllarca AB tarafından adeta gasp edilmiştir. 30 yıllık kanayan çok büyük bir ekonomik- sosyal yaramızdır ,milli onurumuzdur. Genç nesillerin , gelecek kuşakların , 7'den 77'e hepimizin ortak sorunudur.
Avrupa Adalet Divanı'nın Türk Vatandaşlarının lehine verdiği onlarca karar ve AB ülkelerindeki yerel ve federal mahkeme kararları gün gibi ortadadır. AB'nin tam üyelik için müzakerelerine başlayan ülke vatandaşlarına, geçmişte vizeyi kaldırdığı biliniyor. Fakat sıra Türkiye'ye geldiğinde standart uygulamalar, yasal haklar ve mahkeme kararları açıkça görmezlikten geliniyor , çifte standart uygulanıyor.

21. yüzyılda ; adeta utanç duvarını andıran vize uygulamasıyla Türk insanının etrafı vize duvarıyla çevrilerek seyahat ve dolaşım özgürlüğü elinden alınmış ve böylece büyük bir insanlık ayıbına imza atılmıştır. "BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne, AB üyesi ülkelerin hukuk normlarına, Avrupa Adalet Divanı'nın kararlarına ve yasal mevzuatlara aykırı pek çok haksız uygulamaya maruz tutuluyoruz. Utanç duvarını andıran haksız vize uygulaması ; siyasi ve sosyal alanın dışında ekonomik anlamda da Türkiye'ye çok büyük zarar veriyor. Uzun yıllardır Avrupa'nın ekonomisine ve savunmasına katkıda bulunmaktayız. AB'de geçmiş anlaşmalardan dolayı var olan " Vizesiz Dolaşım Hakkımıza " sıra gelince sözde Avrupalı dostlarımız tarafından istismar ediliyoruz.

Tüm Türk vatandaşlarının tek ses halinde bu hakkına sahip çıkması gerekiyor. Alınan vize ücretlerine herkesin ; gerek Türkiye' de ve gerekse Yurt dışında yaşayan Vatandaşlarımızın , Sivil Toplum örgütlerinin , İş adamlarımızın , bürokratlarımızın tepki oluşturarak , itiraz etmesini ısrarla öneriyorum. Öte yandan, önceden ödenen vize ücretlerinin geri iade edilmesi için hukuki yollara başvurulabilir, ayrıca vizesiz ulaşıma engel olan Avrupalı ve Türk hava yolu şirketlerine yüklü tazminat davalarının açılması gündeme getirilebilir. Özetle, Ankara'nın bu konuda daha somut adımlar atması ve sesini daha gür bir şekilde Avrupa'ya duyurması gerekiyor. Tabi ki Türk Milleti'nin de bu konuda bilinçlenmesi ve buna göre tek ses, tek yürek şeklinde hareket etmesi gerekiyor. "

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.