Sosyal Medya

KÃœLTÃœR&SANAT

Ä°nternet haberciliÄŸi meslek olacak

Basın İlan kurumu Başkanı Mehmet Atalay?dan açıklama: İnternet haberciliği artık meslek olacak. Yasal düzenlemeler yolda...



Basın Ä°lan kurumu BaÅŸkanı Mehmet Atalay, innternet haberciliÄŸi ile ilgili özel açıklamalar yaptı.

Yeni internet yasası ile ilgili düzenlemelerin Ocak ayında hazır olacağı açıklanmıştı. Yasa ne zaman yürürlüÄŸe girecek?

Ä°nternet medyasını hukuki zemine oturtmayı öngören yasa tasarısı taslağı ÅŸu an hazır. Tasarı Basın Yayın Enformasyon Genel MüdürlüÄŸü'nün elinde. Biz de Basın Ä°lan Kurumu olarak bu konuya destek verdik. Sayın Bülent Arınç da bu metnin hazırlanmasında yardımcı olmuÅŸtur.

 

Peki ne getiriyor bu yeni yasa?

Ä°nternet gazeteciliÄŸi meslekten sayılmıyordu, ÅŸimdi kanun önünde internet haberciliÄŸi resmen bir meslek olacak, hukuki çerçeveye oturtulacak ve haklar verilecek. Hiçbir sosyal güvenceleri yoktu, meslekten sayılmıyordu… Åžimdi böyle olmayacak, artık bir meslek olarak sayılacak, sosyal güvence verilecek, reklam almalarının yolu açılacak. Bu yeni yasa ile internet siteleri, reklam gelirlerinden faydalanabilecek.

Ä°nternet medyasının gelecekte gazetelerin yerini alacağı söyleniyor. Bu yasa ile internet haber siteleri gazetelerle benzer konuma eriÅŸecek diyebilir miyiz?

Tabii gazeteleri saf dışı bırakıp, onların yerini alması zor. Gazetelerin yeri ayrı, ama onlarla aynı seviyelere gelecektir. Zaten internet haberciliÄŸi sürekli geliÅŸmekte. O zaman ne olacak, gazetelerle internet haber siteleri arasında muhteÅŸem bir rekabet olacak.

Basın Ä°lan Kurumu olarak gazeteciler için gri pasaport projesi vardı. Gri pasaportlar ÅŸu an ne aÅŸamada?

Gri pasaport için gazete ve televizyonların ilgili isimlerinden oluÅŸturulan liste Sayın Bülent Arınç'a teslim edildi. Artık sadece iÅŸ uygulamaya kaldı.

Bir de gazeteciler için konut projesi olduÄŸunu duyduk.

Ev sahibi olan gazeteciler var ama olmayanlar da var, biz basın mensuplarını konut sahibi yapabilmek amacıyla Ankara'da TOKÄ° ile Basın Ä°lan Kurumu olarak ortak bir proje hazırladık. Konut sahibi olmayan meslektaÅŸlarımızın bu sorununu çözeceÄŸiz, bu proje için yer ve arazi bakacağız, Ä°stanbul'da en az 1 belki 2 yer olabilir, hatta Ä°stanbul dışında da olabilir, bunları görüÅŸüyoruz.

Ä°letiÅŸim mezunlarına da iÅŸ imkanı açılacak mı?

Bu konuda ÅŸöyle bir çalışma yapıldı, resmi ilanlara kurumun aracılık ettiÄŸi yerlerde yayınlanan gazetelerin asgari fikir iÅŸçileri kadrosunda görevlendirilecek iletiÅŸim fakülteleri veya diÄŸer fakültelerin iletiÅŸimle ilgili bölümlerinden mezun olanlar için, aranılan en az ara vermeden 6 ay çalışmış olmak ÅŸartı kaldırıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.