Sosyal Medya

ARTIK SENOZ DERESÄ° AKMAYACAK

İstanbul Fıstıkağacı'nda bulunan Çayeli Dernekler Federasyonu merkezinde bir araya gelen Senoz Yöresi Derneği yönetici ve üyeleri, Çataldere ve Uzundere'de yapımı devam eden 'tünel tipi HES santral projeleri'ni tartıştı.



100 BÄ°N A?AÇ KESÄ°LDÄ° 100 A?AÇ KESLMEK İÇİN  BEKLÄ°YOR                                  

              Ä°stanbul FıstıkaÄŸacı'nda bulunan Çayeli Dernekler Federasyonu merkezinde bir araya gelen Senoz Yöresi DerneÄŸi yönetici ve üyeleri, Çataldere ve Uzundere'de yapımı devam eden 'tünel tipi HES santral projeleri'ni tartıştı. 28 Ekim 2007 Pazar günü gerçekleÅŸtirilen ve çeÅŸitli görüşlerin dile getirildiÄŸi 'bilgilendirme toplantısı'nda; bölgeyi tahrip eden projeler yerine, 'çevre dostu' olarak bilinen rüzgar enerjisi santralleri kurulması istendi.
Devam eden santral çalışmalarının çevreyi tahrip ettiği bölgede çok sayıda ağaç kesildiğine dikkat eden konuşmacılar, projeyi yürüten firmaların proje hakkında halka yeteri kadar bilgi vermediğinden şikâyet ettiler.
 

KATLIAM DEVAM EDÄ°YOR
       

 Bilgilendirme toplantısına katılan ve daha önce Fırtına Vadisinde yapılmak istenen HES Baraj Projesinin durdurulması için çalışan Av. Remzi Kazmaz da, bu ve benzeri projelerle çevrenin kesin olarak tahrip edileceÄŸinin bilinmesini istedi. Kazmaz, "Bir taraftan hukukî yollar devam ederken, öte yandan da yörede böyle santrallar istemediÄŸinizi açık bir dille ifade etmeniz gerekir. Sesinizi duyuramazsanız, çalışmaları  iptal ettirme imkânınız olmaz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

VATANDAÅž KANDIRILIYOR

            

                 Dernek yöneticilerinden Osman Erten de, "Çataldere projesi baÅŸladıktan sonra bizim geç haberimiz oldu. Bu yıl yaz sonuna doÄŸru köye gittim ve çalışmaları yakından gördüm. Yörede yaÅŸayanlara bu çalışmaların vereceÄŸi zararı anlatmalıyız. Firmalar, aldatmakla iÅŸ görüyor, halkı yanıltıyor. En çok kaygı duyduÄŸumuz ÅŸey, dere yatağından alınacak su miktarıdır. Mevcut medotla orada bir tahribatın yaÅŸandığı ortadadır. Yöremize ve deremize zararlı olan projelere karşı çıkmamız lazım" dedi.
Proje ile, Çukurluhoca'dan itibaren dere suyunun tünele alınacağını ve Kaptanpaşa'dan sonra 'kalaycının karşısı' denilen yere aktarılacağını duyduğunu; bu durumda Kaptanpaşa merkezinden dere suyunun akmayacağı anlamına geleceğini hatırlatan Burhan Karaloğlu ise, "Kaptanpaşa'dan dere suyu akmayacaksa bizin için Kaptanpaşa'nın bir değeri kalmaz. Buna kesin olarak karşı çıkmalıyız. Derenin akmadığı bir Kaptanpaşa, bir Çataldere, bir Uzundere anlamını kaybetmiş demektir" şeklinde konuştu.

 

                                PROJE GÄ°ZLENÄ°YOR  

                BaÅŸka bir toplantı için Ä°stanbul'a gelen Çayeli Kaymakamı Mehmet AKTAÅž ve Belediye BaÅŸkanı Rıza Çakır da, dernek yöneticileri ile bir müddet sohbet etti. BaÅŸkan Çakır da, "KaptanpaÅŸa'dan dere suyunun akmayacağı bir projeye biz de karşı çıkarız, ama proje öyle midir, bilemiyorum" dedi. Kaymakam AktaÅŸ? da, böyle projelerin devlet kararıyla yapıldığının hatırlatarak, projelerin ayrıntılarını biz de bilmeyebiliriz, devletin ilgili birimleri, kurumları bilir" ifadesini kullandı.

100 YILLARDIR BEKÇİLÄ°?Ä°NÄ° YAPTI?I ÇATALDERE HALKININ ARAZISI GASP EDÄ°LÄ°YOR               

Bilgilendirme toplantısı sonrasında, yöneticiliğini Av. Remzi Kazmaz'ın yaptığı ve Fırtına Vadisi'ni anlatan "Vatandaş Mustafa" belgesel filmi gösterildi. Film, büyük alkış aldı. Kazmaz, filmin gala gösterisinin 15 Kasım 2007'de İstanbul Galatasaray'daki "Garaj İstanbul" mekânında gerçekleştirileceğini ve bütün Senozluları da galaya beklediğini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.