Sosyal Medya

GÃœNCEL

'Kendi Kitabını Kendin Bas' Devri

Yazdığınız kitaba yayınevi aramaktan bıkıp usandınız mı?



Kitabınızı bir türlü yayınlatamıyor musunuz? Dert etmeyin; internet sayesinde artık kendi kitabınızı kendiniz tasarlayabilir, hatta bastırabilirsiniz bile. Kısaca DIY olarak geçen "do it yourself" (kendi işini kendin yap) akımı kimilerine göre, 21. yüzyılın en büyük sanat hareketi. Zira aracı kurumları ortadan kaldırarak üretenin alıcıya doğrudan ulaşmasını hedefliyor. Ve bugünlerde dünyanın birçok yerinde birileri yapımcı firma olmadan müzik albümü yapıyor, galeri olmadan sergi açıyor, yayınevi olmadan kitap yayınlıyor...

Peki ama nasıl? İşin bu kısmı için herkesin kendine göre bir yöntemi vardır elbette ama DIY hareketinin önlenemez hızından çok etkilenen eski grafik tasarımcı Eileen Gittins, en azından yayıncılık konusundaki sorunlara kendi adına bir çözüm getirmeye karar vererek kurduğu blurb.com adlı siteyle son yıllarda internetin en etkili isimlerinden biri oldu.

Blurb.com kendi kitaplarını kendileri yayınlamak isteyenler için kurulmuş bir site. İçerikte yer alan software'i bilgisayarınıza indiriyor ve üç basit adımdan sonra kitabınızın tasarımını birkaç dakikada otomatik olarak tamamlıyorsunuz.

Sitenin farklı kullanım amaçları var. Birincisi yayıncı aramaktan bıkan ama kendi kitabını bir an önce elinde tutmak isteyen yazarlar. Bunların arasında günlüklerini kitap haline getirenler de var. İkincisi, fotoğrafçılar, iç mimarlar, ressamlar ve stilistler . Onlar da siteden portfolyo hazırlamakta yararlanıyor. Üçüncüsü bloggerlar. Onlar da bloglarını kağıt üstünde de okura sunmanın bir yolu olarak blurb.com'a üye oluyorlar.

Maliyet hesabına gelirsek... Kitap tasarımcıları normalde yüzlerce dolara satın alınabilen Adobe Photoshop programını kullanıyor. Blurb.com'da birkaç dakikada şahane kapaklar ve sayfalar yapmanızı sağlayan tasarım programıysa ücretsiz. Tabii kitabının basılmış halini edinmek isteyenlerin para ödemesi gerekiyor. Bu da kitabın boyutuna ve sayfa sayısına göre değişiyor. Fiyatlar 4.95 dolardan başlıyor. 7,4 cm x 10,5 cm boyutunda 40 sayfalık bir kitap için 13 dolar istiyorlar. Daha büyük ve kalın kitaplarda, hele ciltli olurlarsa, fiyat 74.95 doları bulabiliyor. Baskı adedi de fiyatı düşüren etkenlerden. Yani kitabınızı bir değil, 100 adet bastırırsanız, hatırı sayılır indirimler yapılıyor. Harcayacak biraz daha paranız varsa, editör yardımı alabiliyor ve böylelikle dilbilgisi hatası olmayan "kusursuz" kitaplar üretiyorsunuz. (Tabii bu kısmı sadece İngilizce için söz konusu.)

Bilmem söylemeye gerek var mı, ama ortaya iyi bir sonuç çıkıp çıkmaması hâlâ sizin ne yazdığınıza, tasarımınızı hangi fotoğraflar ve görsel malzemeyle desteklediğinize ve tabii ki ince bir zevke sahip olup olmamanıza bağlı. Gerisi kader, kısmet...

Amatör yazarlar için siteler
Blurb.com: tek değil, ama bu konuda hizmet verenler arasında kullanımı en kolay ve hızlı site olduğu bir gerçek. picturiapress.com: Butik yayınevi hizmeti veriyor. Ücret karşılığında kitabınızı işinin ehli kişilere tasarlatıyorsunuz.

Picaboo.com: Düğün ve benzeri önemli günlerin fotoğraflarını sevdiklerine kitap formunda sunmak isteyenler için. Benzer hizmetleri daha ucuza ve daha kısa sürede almak isteyenler için theshabbyshoppe.com, scrappydoodlekits.com, rak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.